Κατακραυγή για ιταλικό μπαρ που διαφήμισε βραδιά γκέι με αφίσα του Μυστικού Δείπνου

14/04/2017
από

Μια διαφημιστική αφίσα για μια γκέι βραδιά σε ένα μπαρ της νότιας Ιταλίας, συγκέντρωσε τη δημόσια κατακραυγή, με τις τοπικές πολιτικές ομάδες να ζητούν την ακύρωση της εκδήλωσης.

Ο λόγος για την οργή ήταν η αφίσα που χρησιμοποιήθηκε για την διαφήμιση της εκδήλωσης: μια «εναλλακτική» ερμηνεία του έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι, «Ο Μυστικός Δείπνος».

Αντί όμως να περιβάλλεται από τους Αποστόλους του, όπως στο αρχικό έργο, η αφίσα δείχνει τον Ιησού με τατουάζ να μοιράζεται το τραπέζι με μια ομάδα γυμνόστηθων, γυμνασμένων ανδρών – με κάποιους από αυτούς να φιλιούνται.

Επιπλέον, δύο άνδρες στην πρώτη γραμμή της εικόνας δεν φορούν τη χλαμύδα τους, με τον έναν να αποκαλύπτει τους γυμνούς γλουτούς του.

Ο αναπληρωτής συντονιστής του κόμματος «Forza Italia» ζήτησε αμέσως την ακύρωση της εκδήλωσης – που πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη στο Caffe Verdi στο Σαλέρνο – από σεβασμό στην τοπική χριστιανική κοινότητα.

Αυτή την εβδομάδα όμως, η εκδήλωση συμπίπτει με την Μεγάλη Πέμπτη για τους Χριστιανούς.

«Οι διοργανωτές δεν είναι ούτε βλάσφημοι ούτε ‘εναλλακτικοί’, απλώς ασεβείς» δήλωσε ο Φάμπιο Μαμόνε του κόμματος Forza Italia

Και η ομάδα Popolo della Famiglia, ένα καθολικό πολιτικό κίνημα που δημιουργήθηκε το 2016, υποστήριξε το αίτημα για κύρωση της εκδήλωσης, κατηγορώντας την αφίσα για «έλλειψη σεβασμού και καλού γούστου».

Οι επικριτές πλημμύρισαν την σελίδα του καφέ στο Facebook, βαθμολογώντας το με ένα μόλις αστέρι.

«Αισθάνομαι προσβεβλημένη ως καθολικός» έγραψε η Ντανιέλα Γκρέκι, ενώ ένας άλλο σχολίασε: «Θα πρέπει να ζητάτε συγνώμη για το υπόλοιπο της ζωής σας για την έλλειψη σεβασμού προς εκείνους που πιστεύουν στον Ιησού. Ντροπή!».

Ωστόσο, υπήρξε και η αντίθετη πλευρά με τους υποστηρικτές να αφήνουν θετικά σχόλια στη σελίδα, όπως ο Φραντσέσκο Νάπολι που έγραψε: «Πέντε αστέρια για το θάρρος, την ανεξαρτησία και την ισότητα».

Το Caffe Verdi και η DiverCity, η ομάδα που διοργάνωσε την εκδήλωση, απάντησε στην κριτική την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας πως η εκδήλωση θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί.

Ένας από τους σχεδιαστές της εκδήλωσης, ο Εμανουέλε Αβαλιάνο, έγραψε: «Επαναλαμβάνουμε με δύναμη και πίστη την ελευθερία μας να ζούμε και να απολαμβάνουμε τον εαυτό μας όπως εμείς θέλουμε» και επανέλαβε πως η πρόθεση της αφίσας δεν ήταν να φανεί «προσβλητική, βλάσφημη ή ασεβής» αλλά μάλλον «εναλλακτική». Προέτρεψε τους υποστηρικτές να συμμετάσχουν στην βραδιά, «με ακόμη περισσότερη δύναμη και πεποίθηση, διεκδικώντας ένα χώρο ελευθερίας που είναι απαραίτητος για τους γκέι και τρανσέξουαλ της πόλης μας».

Την ίδια ώρα, το καφέ είπε πως δεν μπορούσε να «μείνει σιωπηλό απέναντι στις πολλαπλές επιθέσεις στην επιχείρησή μας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης» και εξέφρασε την «άνευ όρων υποστήριξη» στην ομάδα DiverCity, που έχει φιλοξενήσει πολλές εκδηλώσεις τα δύο τελευταία χρόνια χωρίς προβλήματα.

Πηγή: The Local




Δες και αυτό!