Απεβίωσε ο πρωτοπόρος της LGBT κοινότητας της Ν. Κορέας Justin Lim

13/04/2017
από

Ο πρωτοπόρος της LGBTI κοινότητας της Νότιας Κορέας, Justin Lim, απεβίωσε σε ηλικία 32 ετών.

Ο θάνατός του δεν καλύφθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κι οι περισσότεροι Νοτιοκορεάτες δεν γνωρίζουν καν το όνομά του, όμως ο Justin Lim ήταν πρωτοπόρος της πολιτιστικής διαμόρφωσης της gay νυχτερινής ζωής και της λειτουργίας των πιο διάσημων queer club της Νότιας Κορέας.

Ο Lim ήταν είδωλο στην περιοχή Itaewon καθώς και στην Homo Hill – την πιο πολυσύχναστη LGBTI περιοχή της Σεούλ.

Μια από τις πιο διάσημες δημιουργίες του Lim ήταν το Le Queen, ένα μικρό μπαρ που φιλοξενούσε drag shows και μετά τις 4 το πρωί μετατρεπόταν σ’ ένα κάθιδρο χορευτικό club.

Ο συγγραφέας Chris P τον περιγράφει ως «πνευματικό παιδί με πολιτιστικό περιεχόμενο». Ο Lim είχε την ικανότητα να εντοπίζει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, να αναδεικνύει την LGBTI ορατότητα κι ήταν κοινωνικά πολύ ευαίσθητος.

Για πολύ καιρό οι LGBTI Κορεάτες έπρεπε να είναι «gay του Σαββατοκύριακου» και να ξεχωρίζουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου τους από την καθημερινότητά τους. Ο Lim, όχι μόνο θέλησε να δημιουργήσει συλλόγους για τους «gay της καθημερινότητας», αλλά επίσης διοργάνωνε συνάντησης και γεύματα. Αυτές οι ιδέες επέτρεψαν στα LGBTI άτομα της Σεούλ να κοινωνικοποιούνται πιο ελεύθερα, κάθε μέρα της εβδομάδας, με μια σειρά από ρυθμίσεις. Ο Lim διοργάνωνε, επίσης, πολύ συχνά εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων από τον ιό HIV και προωθούσε τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV.

«Με τρόπους που οι περισσότεροι από εμάς δεν θα παρατηρήσουμε στην αρχή, η κληρονομιά του θα μείνει χαραγμένη στον πολιτισμό της Νότιας Κορέας για πολλά χρόνια», γράφει ο Chris P στην Κορεάτικη Exposé, προσθέτοντας ότι:

“Ο θάνατός του δεν καλύπτεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι περισσότεροι Νοτιοκορεάτες δεν γνωρίζουν καν το όνομά του. Αλλά για εκείνους που τον γνώριζαν, όπως αποδεικνύεται από τη πολυπληθής κηδεία του και την τεταμένη ατμόσφαιρα της θλίψης, ο ίδιος ήταν έμπνευση κι η παρουσία του στην LGBT κοινότητα της Νότιας Κορέας ήταν πολύ σημαντική. Για τους νεαρούς gay Νοτιοκορεάτες, που μπορούν άνετα να αφήνουν τον εαυτό τους ελεύθερο και να πάνε στην Gay Itaewon, είναι εύκολο να ξεχνούν ότι τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο άνετα όσο είναι σήμερα. Είναι χάρη σ’ ανθρώπους, όπως ο Justin Lim, που μπορούν να εκφραστούν δημόσια, όπως κάνουν τώρα».

Η αίτια του θανάτου του Lim Justin παραμένει άγνωστη.




Δες και αυτό!