Queer Βρετανική Τέχνη – Σέξι, παράξενη & συγκινητική στο Tate του Λονδίνου

06/04/2017
από
Bathing 1911, Duncan Grant

Κάπου μεταξύ ιστορίας και gossip, η ιδιωτική ζωή και δημόσιες δηλώσεις, η καταστολή κι η γιορτή συναντώνται σ’ έναν συγκερασμό εικόνων, συναισθημάτων κι αναμνήσεων στην Queer British Art με μία αφήγηση για τη σεξουαλικότητα και την επιθυμία, που άλλοτε κρύβεται κι άλλοτε αποκαλύπτεται από το 1861 μέχρι και το 1967.

Lady With a Red Hat, 1918, by William Strang

Από το Λονδίνο του 1920 και τους ναύτες του Edward Burra μέχρι και την αφίσα με τους Στρατιώτες με τις Φούστες του 1945, αυτή η έκθεση εμπλέκει ιστορίες κι αντικρουόμενα κοινωνικά ήθη, εικόνες κι αντικείμενα. Από το φωτογραφικό πορτραίτο της Virginia Woolf του Man Ray το 1934 και το πορτραίτο της Vita Sackville-West του William Strang από το 1918, εραστές και ζευγάρια απ’ όλη τη διάρκεια των ετών, συγκεντρώνονται αναδεικνύοντας ζωές και τεχνοτροπίες μέσα από πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, τόσο ανθρώπινες όσο και καλλιτεχνικές.

Στην ίδια έκθεση υπάρχει επίσης μια επιλογή από τα βιβλία της βιβλιοθήκης Kenneth Halliwell και του θεατρικού συγγραφέα Joe Orton, κολάζ από τη βιβλιοθήκη Islington του Λονδίνου, από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 ως και στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Ακόμη, παίζεται παράσταση της Emlyn Williams με τίτλο: Fucked By Monty.

Sappho and Erinna in a Garden at Mytilene, 1864, by Simeon Solomon

Η queer Βρετανική Τέχνη είναι συχνά σέξι, ελαφριά ή κι αστεία. Υπάρχουν και πτυχές της όμως, που είναι συγκινητική, σπαρακτική και τραγική.

Ο ζωγράφος Simeon Solomon συνελήφθη για cottaging*, για πρώτη φορά στο Λονδίνο, αργότερα στο Παρίσι και πέρασε τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του στο πτωχοκομείο St. Giles, αλκοολικός και εγκαταλειμμένος από πολλούς από τους φίλους του. Η κοινωνική κι η νομική κατακραυγή μπορεί να καταστρέψει ζωές και καριέρες. Άλλοι στάθηκαν πιο τυχεροί βέβαια. Οι καλλιτέχνες Denis Wirth-Miller και Richard Chopping για παράδειγμα, γνωρίστηκαν το 1937 κι έγιναν πολιτικοί εταίροι το 2005. Σ’ ένα κουτί μπισκότα βρίσκεται η συλλογή τους από περισσότερα από 200 κουμπιά σακακιών, όπου κάθε ένα αποτελεί αναμνηστικό από μια σεξουαλική επαφή που είχαν με στρατιώτες που έφταναν κοντά στο σπίτι τους.

Drawing of Two Men Kissing 1958–73, by Keith Vaughan

Η συναρπαστική αυτή έκθεση σκιαγραφεί την queer ζωή για περισσότερο από έναν αιώνα. Αρχίζοντας με τον Solomon και τελειώνοντας με τον Francis Bacon και τον David Hockney, η έκθεση μας ταξιδεύει από την κατάργηση της θανατικής ποινής για σοδομισμό του 1861 μέχρι και την αποποινικοποίηση της ανδρικής ομοφυλοφιλίας το 1967.

Queer Βρετανική Τέχνη στο Tate Britain στο Λονδίνο, 5 Απριλίου με 1 Οκτωβρίου.

Bathing 1911, Duncan Grant

*Το ομόφυλο σεξ με ανώνυμους άνδρες σε tea-room ή η πρόθεση να βρει κάποιος παρτενέρ για να κάνουν σεξ κάπου αλλού στη Μεγάλη Βρετανία.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!