Έφυγε απ’ τη ζωή ο δημιουργός της rainbow σημαίας

01/04/2017

Στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης, ο 65χρονος Γκίλμπερτ Μπέικερ, ο αμερικανός καλλιτέχνης που δημιούργησε τη σημαία με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Μια σημαία που αναδείχθηκε σε σύμβολο της παγκόσμιας LGBT+ κοινότητας.

Μετά την είδηση του θανάτου του, πλήθος κόσμου έσπευσε να εκφράσει τη θλίψη του για τον θανόντα, ενώ μια ολονυχτία προς τιμήν του πρόκειται να διοργανωθεί στο Σαν Φρανσίσκο, όπου και διέμενε.

“Τα ουράνια τόξα δακρύζουν”, έγραψε στο Twitter ο σεναριογράφος, Ντάστιν Λανς Μπλακ. «Ο κόσμος είναι λιγότερο χρωματιστός χωρίς εσένα, αγάπη μου. Ο Γκίλμπερτ Μπέικερ μας έδωσε τη σημαία του ουράνιου τόξου με την οποία μας ένωσε. Ας ενωθούμε ξανά».

Ο Μπέικερ είχε σχεδιάσει τη σημαία το 1976, ενώ μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο παρουσίασε μια νέα εκδοχή της, προσθέτοντας μια ακόμη λωρίδα στο χρώμα της λεβάντας, αντιπροσωπεύοντας τη διαφορετικότητα.

Σχετιμά με τη rainbow σημαία:

  • Σχεδιάστηκε στις ΗΠΑ το 1976 από τον Gilbert Baker
  • Ο Baker έφτιαξε τη σημαία όταν ο Ηarvey Milk τον προκάλεσε να φτιάξει ένα σύμβολο υπερηφάνειας για τη LGBT+ κοινότητα.
  • Η σημαία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο στις 25 Ιουνίου του 1978, στα πλαίσια του Gay Freedom Day Parade
  • Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Baker εμπνεύστημε από την Judy Garland, o ίδιος υποστηρίζει ότι πήρε την ιδέα από τη «σημαία των λαών».

Τι σημαίνει το κάθε χρώμα;

Ροζ: Σεξουαλικότητα
Κόκκινο: Ζωή
Πορτοκαλί: Θεραπεία
Κίτρινο: Το φως του ήλιου
Πράσινο: Φύση
Τυρκουάζ: Μαγεία/Τέχνη

 




Δες και αυτό!