Οι gay καλλιτέχνες που έχουν κερδίσει Όσκαρ

23/03/2017
από

Σπουδαίες σκηνοθεσίες, αξέχαστες ερμηνείες, κορυφαίες μελωδίες, μοναδικοί στίχοι και υπέροχες αναμνήσεις.

Συγκεντρώσαμε τις βραβευμένες και τους βραβευμένους με όσκαρ πολύχρωμους καλλιτέχνες. Πάμε να τους θυμηθούμε, να αναπολήσουμε και να τους μάθουν κι οι νεότεροι από εμάς που δεν τους ξέρουμε:

  1. John Gielgud, 1982
    Ο Gielgud, απεικονίζεται με τους συμπρωταγωνιστές του Dudley Moore (αριστερά) και Liza Minnelli (δεξιά). Κέρδισε το Όσκαρ B’ Ανδρικού Ρόλου το 1982 για το «Arthur» . Γενικά θεωρείται ο πρώτος ανοιχτά gay ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ.
  2. Howard Ashman, 1990, 1992
    Ο στιχουργός έλαβε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού δύο φορές: το 1990 για το “Under the Sea” από την ταινίας της Disney “Η μικρή γοργόνα” και μετά τον θάνατό του το 1992 για το “Beauty and the Beast” της ομώνυμης ταινίας σε σύνθεση του Alan Menken. Πέθανε το 1991 από αίτια που συσχετίζονταν με το AIDS.
  3. Stephen Sondheim, 1991
    Ο θρυλικός συνθέτης, ο οποίος ήταν γνωστός ως ανοιχτά gay στους θεατρικούς κύκλους, κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το “Sooner or Later” που τραγούδησε η Madonna στο “Dick Tracy” .
  4. Elton John, 1995
    Το 1995, ο John κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού με το τραγούδι “Can You Feel The Love Tonight” από την ταινία της Disney “Ο Βασιλιάς των Λιονταριών” σε στίχους του Tim Rice.
  5. Bill Condon, 1999
    Ο Condon κέρδισε Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία “Gods & Monsters” .
  6. Alan Ball, 2000
    Ο Ball, που έχει χαρακτηριστεί ως η “σκληρή φωνή της LGBTκοινότητας” κέρδισε Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για το “American Beauty” .
  7. John Corigliano, 2000
    Ο Corigliano κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για τη σύνθεση του “The Red Violin” . Αφιέρωσε την “Symphony No. 1” , που είχε γράψει το 1988, στους φίλους που έχασε από AIDS.
  8. Pedro Almodóvar, 2000, 2003
    Ο Ισπανός, ανοιχτά gay σκηνοθέτης κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2000 για το “All About My Mother” και Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για το “Talk to Her” το 2003.
  9. Dustin Lance Black, 2009
    Ο Black κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία “Milk” το 2009. Μάλιστα στην απονομή, φόρεσε έναν λευκό κόμπο στο πέτο για να δείξει την αλληλεγγύη του στον αγώνα για την ισότητα στον γάμο.
  10. Melissa Etheridge, 2007
    Το 2007 η Etheridge κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το τραγούδι “I Need To Wake Up” από την ταινία “An Inconvenient Truth.” Το όνομα του άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1993 “Yes I Am” , αποτελεί αναφορά στο coming out της.
  11. Marvin Hameyson, 1973
    O Hameyson κέρδισε 3 όσκαρ το 1973: Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής και Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Συλλογής Τραγουδιών για την ταινία “The Sting” και Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για το “The way we are” της ομώνυμης ταινίας την ίδια χρονιά. Μετά τον θρυλικό μουσικό συνθέτη Richard Rodgers, ο Marvin Hamlisch είναι το 2ος καλλιτέχνης που κερδίζει και τα 5 μεγάλα βραβεία: Oscar, Emmy, Tony, Grammy και το πιο σπάνιο Pulitzer.

 




Δες και αυτό!