Η Γερμανία τιμά τα gay θύματα των ναζί

23/03/2017
από

Σε μια συμβολική, αλλά σημαντική, ιστορικά και ηθικά, κίνηση, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο ακυρώνει τις καταδίκες για ομοφυλοφιλία 50.000 ανδρών.

‘Ολοι αυτοί οι άνθρωποι καταδικάστηκαν με νόμο του 1871, ο οποίος, όχι μόνο διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και τα καθεστώτα που ακολούθησαν, αλλά και ενισχύθηκε.

Η ακμή της σκληρότητάς του ήταν φυσικά η περίοδος της κυριαρχίας του ναζισμού, αν και με επουσιώδεις προσαρμογές, διατηρήθηκε στον ποινικό κώδικα και των δύο γερμανικών κρατών που προέκυψαν μετά τον πόλεμο, μέχρι και τα μέσα της 10ετίας του ’60, οπότε και έπαψε να ισχύει και στα δύο κράτη.

Με την κατηγορία της «παρά φύση πορνείας» μεταξύ ανδρών, οι ναζί καταδίκασαν περίπου 50.000 ανθρώπους. Μάλιστα, ο νόμος δεν προέβλεπε ελάχιστες και ανώτατες ποινές, με αποτέλεσμα αυτές να αφήνονται στις διαθέσεις του εκάστοτε δικαστή.

Ο νέος νόμος προβλέπει αποζημίωση προς τους καταδικασθέντες, τόσο λόγω του ίδιου του γεγονότος της καταδίκης, όσο και για την διάρκεια της φυλάκισής τους. Συγκεκριμένα, ορίζεται αποζημίωση 3.000 ευρώ για την καταδίκη και 1.500 ευρώ για κάθε χρόνο φυλακής.

Ο νόμος μένει να «περάσει» και από το κοινοβούλιο.

Υπολογίζεται ότι σήμερα στην Γερμανία εξακολουθούν να ζουν πέντε χιλιάδες άνθρωποι που καταδικάστηκαν με βάση εκείνον τον νόμο

Να σημειωθεί, ότι 31 Ιανουαρίου άρχισε να ισχύει στην Βρετανία ο λεγόμενος «νόμος Τιούρινγκ», ο οποίος δίνει μεταθανάτια «χάρη» στους ομοφυλόφιλους άνδρες. Ο νόμος ονομάστηκε έτσι προς τιμή του επιστήμονα Αλαν Τιούρινγκ, ο οποίος καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλία το 1952 και αυτοκτόνησε.


πηγή: tvxs.gr




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!