Απεβίωσε ο ψυχολόγος που επινόησε τον όρο “ομοφοβία”

23/03/2017
από

Σε ηλικία 86 ετών απεβίωσε ο Αμερικάνος ψυχολόγος George Weinberg στις 20 Μαρτίου.

Ο Weinberg ήταν ο άνθρωπος που στα μέσα της δεκαετίας του 1960, επινόησε τον όρο «ομοφοβία» για να περιγράψει τη συναισθηματική κατάσταση που βίωναν πολλοί άνθρωποι απέναντι στους ομοφυλόφιλους, περιγράφοντάς την ως ένα φόβο “θρησκευτικού υπόβαθρου” που “οδηγεί σε μεγάλη βαρβαρότητα, όπως πάντα οδηγεί ο φόβος” (NY Times).

Ο Weinberg είχε συζητήσει τις ιδέες του αυτές με τους gay ακτιβιστές Jack Nichols και Mary Elizabeth Clark, οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποίησαν το νέο όρο «ομοφοβία» σε ένα άρθρο που έγραψαν στο περιοδικό “Screw” το Μάιο του 1969. Ήταν η πρώτη φορά που ο όρος αυτός εμφανίσθηκε σε γραπτή μορφή. Λίγους μήνες μετά, το διάσημο περιοδικό “Time” χρησιμοποίησε τον όρο στο κύριο άρθρο του εξωφύλλου του με τίτλο «Ο ομοφυλόφιλος στην Αμερική» .

Ο Weinberg χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε δικό του κείμενο τον όρο «ομοφοβία» αργότερα, το 1971, ενώ περιέγραψε εκτενώς το φαινόμενο της ομοφοβίας στο βιβλίο του «Κοινωνία και Υγιής Ομοφυλόφιλος» του 1972.

Η χρήση του όρου «ομοφοβία» θεωρείται ορόσημο, σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια- Ντέηβις Γκρέγκορι Χέρεκ, «καθώς αποκρυστάλλωσε τις εμπειρίες απόρριψης, εχθρότητας και μη-ορατότητας που είχαν βιώσει σε όλη τη ζωή τους οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και οι λεσβίες γυναίκες της Βόρειας Αμερικής στα μέσα του 20ού αιώνα».




Δες και αυτό!