Οι επιστήμη επιτέλους αποφάνθηκε: Δεν υπάρχει Gaydar

21/03/2017
από

Μια νέα μελέτη καταρρίπτει τον μύθο, ότι μερικοί άνθρωποι έχουν ένα λεγόμενο «Gaydar» , δηλαδή την έμφυτη εκείνη ικανότητα με την οποία μπορούν να αναγνωρίζουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου άλλου ατόμου.

Ο William Cox, ένας ερευνητής στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison, διεξήγαγε μια μελέτη σε μια προσπάθεια να αποδείξει αν μερικοί άνθρωποι πραγματικά έχουν την έμφυτη ικανότητα να ανιχνεύουν τη σεξουαλικότητα κάποιου άλλου.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στη μελέτη να δουν τα προφίλ πολλών διαφορετικών ατόμων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια να πουν αν το άτομο που βλέπουν θεωρούν ότι είναι gay ή straight.

Το αποτέλεσμα; Λοιπόν, οι συμμετέχοντες έτειναν να υποθέτουν, ότι τα άτομα με ενδιαφέροντα και hobby σχετικά με το θέατρο ήταν gay και τα άτομα που τους άρεσε ο αθλητισμός τα χαρακτήριζαν straight – με ένα επίπεδο ακρίβειας της τάξης του 60%.

Ο Cox εξηγεί: «Αν οι άνθρωποι μπορεί με 60% ακρίβεια να πετύχουν τον σωστό σεξουαλικό προσδιορισμό ενός straight, αυτό σημαίνει ότι μένει ένα 40%, που straight άτομα θα ταξινομηθούν λάθος.

Σε έναν κόσμο που το 95% των ανθρώπων είναι straight, αυτή η ακρίβεια ύψους 60% σημαίνει ότι για κάθε 100 άτομα, θα υπάρξουν 38 straight άνθρωποι που εσφαλμένα θα θεωρηθεί ότι είναι gay, αλλά και μόνο τρία gay άτομα που θα έχουν ταξινομηθεί σωστά.”

Ουσιαστικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι ολόκληρος ο μύθος που περιβάλλει τους ανθρώπους που έχουν Gaydar είναι μια βλακεία. Δεν υπάρχει μια εγγενής ικανότητα με την οποία να μπορεί κανείς να γνωρίζει τις σεξουαλικές προτιμήσεις κάποιου ατόμου, απλά οι περισσότεροι άνθρωποι βασίζονται στα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα για να αποφασίσουν για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των άλλων.

Στην πραγματικότητα, ο Cox επέμεινε ότι η ιδέα της ύπαρξης ενός «Gaydar» είναι εγγενώς προβληματική, γιατί βασίζεται σε αναχρονιστικά στερεότυπα και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη προκατάληψη.

Πρώτον, τα στερεότυπα μπορεί να διευκολύνουν την προκατάληψη,” εξηγεί ο Cox, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς οι κρίσεις που βασίζονται στα στερεότυπα:

Μπορούν να δικαιολογήσουν τις διακρίσεις και την καταπίεση, και για τα μέλη των ομάδων που δέχονται τα στερεότυπα, μπορούν ακόμη και να οδηγήσουν σε κατάθλιψη κι άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Και προσθέτει: «Η ενθάρρυνση των στερεοτύπων με το πρόσχημα του Gaydar επιφέρει – άμεσα ή έμμεσα – μεταγενέστερες συνέπειες των στερεοτύπων αυτών στο άτομο.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!