10 ταινίες που ξεχωρίζουμε στο φετινό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

23/03/2017

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε το Φθινόπωρο του 2000, και φέτος ενηλικιώνεται με εφτά ημέρες γεμάτες προβολές και εκπλήξεις.

Από τις 23 έως τις 29 Μαρτίου, η πολιτιστική σκηνή των Αθηνών θα φιλοξενήσει ταινίες από το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, την Τσέχικη Δημοκρατία, την Ελβετία και την Τυνησία. Οι προβολές θα γίνουν στις αίθουσες των “Δαναός”, “Άστορ” καθώς και στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν χωρίζονται στο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και στο Βραβείο Κοινού. Από τις ταινίες που θα προβληθούν εντός αλλά και εκτός του διαγωνισμού, αυτές είναι οι δέκα που ξεχωρίσαμε.

  1. “À Bras Ouverts” (Βρε, Καλώς Τους!) του Φιλίπ ντε Σοβερόν / Philippe de Chauveron

Hθοποιοί: Guy Laurent, Marc de Chauveron
Έγχρωμο / DCP, 104 λεπτά

Κατά την διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης, ο Jean-Pierre Fougerolle, λαμπρός εκπρόσωπος της αριστεράς «με δεξιά τσέπη», δεσμεύεται δημοσίως ότι θα φιλοξενούσε πρόθυμα στο σπίτι του πρόσφυγες. Όταν όμως μια οικογένεια Ρομά έρχεται να εγκατασταθεί στο σπίτι του, τα πράγματα θα πάρουν μια απρόσμενη τροπή.

2. “Orpheline” (Σε Τέσσερεις Χρόνους) του Arnaud des Pallières 

Ηθοποιοί: Adèle Haenel, Adèle Exarchopoulos
Έγχρωμο / DCP, 111 λεπτά

Τέσσερεις στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας: ένα μικρό κορίτσι από την επαρχία παίζει ένα κρυφτό που μετατρέπεται σε τραγωδία. Μία έφηβη εγκλωβισμένη σε μια ατελείωτη διαδοχή φυγής και αναλλαγής συντρόφων. Μια νεαρή επαρχιώτισσα που μετακομίζει στο Παρίσι και περνάει ξυστά από την καταστροφή. Τέλος, μια ενήλικη γυναίκα, που νόμιζε πως βρήκε ασφαλές καταφύγιο μακριά από το παρελθόν της.

3. Le Ciel Attendra της Marie-Castille

Ηθοποιοί: Noèmie Merlant, Sandrine Bonnaire, Naomi Amarger
Έγχρωμo / DCP, 100 λεπτά

Η δεκαπεντάχρονη Sonia παραλίγο να εγκαταλείψει τους δικούς της για να κάνει Τζιχάντ και να “εξασφαλίσει” στην οικογένειά της μια θέση στον παράδεισο. Τελικά ξαναβρίσκει τα λογικά της, αντίθετα από τη δεκαεξάχρονη Mélanie που μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα σε μαθήματα βιολοντσέλου, σχολείο και παρέες και η οποία γνωρίζει έναν “πρίγκιπα” στο διαδίκτυο…

4. Baby(a)lone (Βαβυλώνα) του Donato Rotunno 

Ηθοποιοί: Joshua Defays, Charlotte Elsen, Etienne Halsdorf
Έγχρωμο / DCP 90 λεπτά

Η ιστορία της ταινίας Βαβυλώνα εκτυλίσσεται στην καρδιά μιας μοντέρνας Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που στοιχημάτισε ότι θα προσέφερε τα πάντα στις νέες γενιές. Ωστόσο, τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα υπολόγιζε…

5. Fleur De Tonnerre (Άγγελος Θανάτου) της Stéphanie Pillonca 

Ηθοποιοί: Déborah François Benjamin Biolay
Έγχρωμο / DCP, 100 λεπτά

Το 1800, η Βρετανία έχει γονατίσει, εξαντλημένη από το υπάρχον καθεστώς και τον παντοδύναμο κλήρο. Σ’αυτό το περιβάλλον, μια μιρκή κοπελίτσα που υποφέρει, μεγαλώνει με πολλές δυσκολίες, απομονωμένη, ταλαιπωρημένη από τη ζωή που της φέρθηκε αμείλικτα και τη γαλούχησε με νοσηρότητα. Αυτή η μικρή κοπέλα είναι η Hélène Jegado που η μητέρα της την φώναζε “Άγγελο Θανάτου” και η οποία ευθύνεται για τουλάχιστον 25 θανάτους από δηλητηριασμό.

6. Mr & Mrs Adelman (Ο Κύριος και η Κυρία Άντελμαν) του Nicolas Bedos 

Ηθοποιοί: Doria Tillier, Nicolas Bedos, Denis Podalydès
Έγχρωμο / DCP, 120 λεπτά

Όταν η Sarah γνωρίζει τον Vincent το 1971, δεν ξέρει ακόμα ότι θα πορευτούν μαζί 45 χρόνια και θα ζήσουν μια ζωή γεμάτη πάθος και μυστικά, πόνο και εκπλήξεις. Πρόκειται για την Οδύσσεια ενός ζευγαριού.

7. Petits Bonheurs (Μικρές Απολαύσεις) του Mohamed Chrif Tribak 

Ηθοποιοί: Ahmed Ahdid, Soumaya Amghar, Mohamed Cherrat
Έγχρωμο / Blue-Ray, 86 λεπτά

Σε μια μεγάλη κατοικία στην παλιά μουσουλμανική συνοικία Tatouant, μια αμφιλεγόμενη φιλία γεννιέται ανέμεσα σε δύο δεκαεφτάχρονες κοπέλες. Παρόλο που η Noufissa υπόσχεται στην Fetouma να μην χωριστούν ποτέ, η τελευταία ανακαλύπτει ότι η φίλη της της κρύβει τους αρραβώνες της.

8. Préjudice (Βλαβερές Συνέπειες) του Antoine Cuypers 

Ηθοποιοί: Nathalie Baye, Arno, Ariane Labed, Thomas Blanchard
Έγχρωμο / DCP, 105 λεπτά

Κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού γεύματος, ο τριαντάρης Cédric, που μένει ακόμα με τους γονείς του, μαθαίνει ότι η αδελφή του είναι έγκυος. Ενώ η είδηση αυτή χαροποιεί όλη την οικογένεια, στον Cédric ακούγεται περίεργο και του προκαλεί δυσαρέσκεια. Έτσι θα προσπαθήσει να φέρει στην επιφάνεια, την προκατάληψη της οποίας ήταν ανέκαθεν θύμα.

9. Les Innocentes (Η Ενοχή των Αθώων) της Anne Fontaine

Ηθοποιοί: Lou de Laâge, Agata Buzek
Έγχρωμο / DCP, 115 λεπτά

Πολωνία, 1945. Η Mathilde Beaulieu, νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού που φροντίζει τους Γάλλους διασωθέντες, καλείται από μια πολωνέζα μοναχή να προσφέρει πρώτες βοήθειες. Η Mathilde δέχεται να την ακολουθήσει στο μοναστήρι της όπου τριάντα Βενεδικτίνες ζουν αποκομμένες από τον έξω κόσμο. Σύντομα θα ανακαλύψει ότι πολλές από αυτές, που έχουν μείνει έγκυες κάτω απο δραματικές συνθήκες, είναι έτοιμες να γεννήσουν.

10. Ma Loute (Οικογένεια Βαν Πετεγκέμ) του Bruno Dumont

Ηθοποιοί: Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi
Έγχρωμο / DCP, 122 λεπτά

Καλοκαίρι 1910, στις όχθεις του ποταμού Slack στα βόρεια της Γαλλίας. Μια σειρά ανεξήγητων εξαφανίσεων έρχεται να ταράξει την περιοχή. Ο επιθεωρητής Machin και ο οξυδερκής Malfoy διερευνούν την υπόθεση. Οι δυο τους θα βρεθούν μπλεγμένοι σε μια παράξενη ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Ma Loute, γιο μιας οικογένειας ψαράδων με περίεργες συνήθειες και την Billie της οικογένειας Βαν Πετεγκέμ, μιας μεγαλοαστικής και λίγο εκφυλισμένης οικογένειας από την Lille.

CHRISTINA MICHALOU

Γεννήθηκα στο Harrogate, ζω στην Ελλάδα. Διηγήματά μου έχουν βραβευτεί από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τις Εκδόσεις Πατάκη, την Ευρωπαϊκή Ένωση Επαιδευτικών και το Υπουργείο Παιδείας. Το 2009 εκδόθηκε το πρώτο μου δοκίμιο από τις Εκδόσεις Πατάκη και εν συνεχεία συμμετείχα σε τρεις ποιητικές συλλογές από τις Εκδόσεις Μαίανδρος. Από το 2011 είμαι επίσημο μέλος της Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Ευρώπης. Έχω σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία και Μετάφραση, και έχω παρακολουθήσει μαθήματα δημοσιογραφίας στο London School of Journalism και μαθήματα Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Έχω συνεργαστεί με διάφορα μέσα ενημέρωσης (Vice, Lifo, Protagon, Huffington) και επίσης ασχολούμαι με την παραγωγή βίντεο. Βρείτε με στο [email protected] .




Δες και αυτό!