Γιατί αυτός ο οροθετικός άνδρας ζητά από τους περαστικούς να του αφήσουν ένα μήνυμα

14/03/2017
από

Εσύ θα σταματούσες να γράψεις κάτι ή θα προσπερνούσες;

Ο George Hankers, ένας νεαρός άνδρας θετικός στον ιό HIV που ζει στο Λονδίνο, σκέφτηκε να κάνει ένα κοινωνικό πείραμα, σχετικά με το πόσο ο κόσμος είναι δεκτικός απέναντι στα οροθετικά άτομα.

Στην προσπάθειά του να σπάσει τη σιωπή αποφάσισε να σταθεί στη μέση της πλατείας Trafalgar του Λονδίνου με δεμένα τα μάτια, κρατώντας μια πινακίδα που έγραφε με μεγάλα έντονα γράμματα «I’M HIV +» , δηλαδή “Είμαι θετικός στον HIV” .

Οι περαστικοί είχαν την ευκαιρία είτε να προσπεράσουν το νεαρό και να συνεχίσουν τον δρόμο τους είτε να σταθούν και να γράψουν ένα μήνυμα υποστήριξης για τον George κι όλους όσους ζουν με τον ιό HIV – που σημειωτέον αγγίζουν τους 30.000 μόνο στο Λονδίνο (στοιχεία από το 2014).

Όσα έγραψε ο κόσμος ήταν πολύ συγκινητικά. Όταν ολοκληρώθηκε η δράση κι ο George διάβασε όσα είχαν γράψει γι’ αυτόν, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Το πείραμα αρχικά σχεδιάστηκε για να καταγραφεί ο τρόπος που οι Λονδρέζοι θα αντιδράσουν σε κάποιον που είναι ανοιχτός κι ειλικρινής σχετικά με την οροθετικότητά του στο HIV.

Ο George, ο οποίος μοιράζεται την εμπειρία του στο blog του, «Still Human», είπε ότι στάθηκε στην πλατεία με δεμένα τα μάτια, ώστε να αναπαραστήσει το αίσθημα της απομόνωσης που αισθάνθηκε μετά τη διάγνωση του, αλλά η αντίδραση των περαστικών τελικά έδειξε ότι υπάρχει πολλή αγάπη κι υποστήριξη από τους Λονδρέζους για τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV.

«Όταν διαγνώστηκα με τον ιό HIV είχα πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση και είχα χάσει κάθε ελπίδα. Η αίσθηση της ενότητας που είχα μετά το πείραμα ήταν κάτι το συγκινητικό – οι άνθρωποι άγγιζαν το χέρι μου ή μου ζητούσαν να μου δώσουν μια αγκαλιά. Αυτό με έκανε να θέλω να ανοίξω τα μάτια μου και να μην μένω απομονωμένος μπροστά στη γενναιοδωρία τους» , δήλωσε, προσθέτοντας: «Τελικά αποδείχτηκε ότι υπάρχει πιο περισσότερη υποστήριξη εκεί έξω για τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV από ό, τι αρχικά είχα σκεφτεί.

Αυτό το απλό κοινωνικό πείραμα όμως έγινε η αφορμή για να δημιουργηθεί ένα group σε στόχο την κοινωνική αλλαγή το Shape History.

 




Δες και αυτό!