BFI Flare Festival, η γιορτή του LGBT κινηματογράφου ανοίγει αυλαία στο Λονδίνο

13/03/2017

Το BFI FLARE Festival είναι η ετήσια καθιερωμένη LGBT κινηματογραφική γιορτή του Λονδίνου. Πρόκειται για ένα δεκαήμερο φεστιβάλ που υμνεί τον LGBT κινηματογράφο και δεν αφήνει κανένα σινεφίλ ασυγκίνητο. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος το British Film Institute προσκάλεσε το Antivirus Magazine να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ και να παρέχει αποκλειστική κάλυψη, δίνοντας μας τη δυνατότητα να απολαύσουμε τις νέες LGBT ταινίες σε πρώτη προβολή με VIP άνεση. Για ακόμα μία χρονιά, λοιπόν, θα είμαστε εκεί να μεταδώσουμε τον παλμό του φεστιβάλ, για τα μάτια σας μόνο.

To BFI Flare Festival, που κλείνει τα 31 γενέθλια του φέτος και θα λάβει χώρα στις 16-26 Μαρτίου στο Λονδίνο, είναι από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που έχει γίνει ένας LGBT θεσμός, δίνοντας το βήμα σε καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο να προβάλλουν τις παραγωγές τους και να κάνουν τον LGBT κινηματογράφο πιο πλούσιο. Αυτή τη χρονιά το φεστιβάλ θα ανοίξει την αυλαία με την παγκόσμια πρεμιέρα του Against the Law, μία παραγωγή του Fergus O’Brien’s από το BBC, ενώ θα μας αποχαιρετήσει με την πανευρωπαϊκή προβολή του Signature Move, παραγωγής Jeniffer Reeder. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει πάνω από 100 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, αλλά και guest εμφανίσεις, συζητήσεις, εργαστήρια, socializing βραδιές πάρτι και πολλές άλλες εκδηλώσεις.

Signature Move (dir. Jennifer Reeder)

Η κεντρική ταινία για φέτος είναι το Torrey Pines που θα προβληθεί σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα και είναι ένα ψυχεδελικό stop-motion animation με θέμα ένα παιδί που παλεύει με την ταυτότητα φύλου και με μια σχιζοφρενική μητέρα. Η ταινία θα δώσει τη σκυτάλη στο Your Heart Breaks, σκηνοθεσίας Clyde Peterson, το οποίο έχει ήδη απασχολήσει τον τύπο με τις queer αναφορές του. Ακόμη, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη χαρά να δουν σε παγκόσμια πρεμιέρα το Different for Girls, ένα λεσβιακό δράμα από την βραβευμένη Campbell X και το After Louie, στο οποίο ο Alan Cummi ενσαρκώνει έναν Νεοϋορκέζο καλλιτέχνη που βλέπει τη ζωή του να παίρνει τα πάνω κάτω και να ανατρέπεται μετά από μία γνωριμία με έναν πολύ νεότερο άνδρα.

Το φεστιβάλ γιορτάζει την 50ή επέτειο της αποποινικοποίησης ομοφυλόφιλων πράξεων στην Αγγλία και την Ουαλία ύστερα από τη θέσπιση του νόμου περί σεξουαλικών αδικημάτων που πέρασε το 1967, με μία σειρά ομιλιών από ιστορικούς, αρχειονόμους κι άτομα που έζησαν εκείνη την περίοδο από κοντά, αλλά και με την παγκόσμια προβολή του πολιτικά φορτισμένου PRIDE, σε σκηνοθεσία Ashley Joiner, ένα προκλητικό και έξυπνο ντοκιμαντέρ για την ιστορία και των εορτασμό των pride. Σε ένα παγκόσμιο κλίμα που βλέπει πολλούς LGBT άνθρωποι να αγωνίζονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, το BFI Flare Festival παρουσιάζει, επίσης, μια επιλογή από ταινίες και events που εξερευνούν την LGBT παγκόσμια κουλτούρα. Αυτά είναι μερικά από τα φετινά highlights:

  • Out of Iraq (σκηνοθέτες Eva Orner και Chris McKim), ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για την απαγορευμένη σχέση των δύο Ιρανών νεαρών στρατιωτών που παίρνουν μέρος στον πόλεμο στο Ιράκ.
  • The Pearl of Africa (σκηνοθέτης Jonny von Wallström), μία ταινία που περιγράφει την ιστορία της Cleopatra Kambugu, την πρώτη trans γυναίκα στην Ουγκάντα.
  • Ο Sridhar Rangayan, ο διευθυντής του Kashish Mumbai International Queer Film Festival θα παραστεί στο φεστιβάλ για να λάβει μέρος σε μια εκδήλωση που εξερευνά την LGBT κουλτούρα στην τηλεόραση και στο σινεμά στην Ινδία, στα πλαίσια του UK/India 2017.

 

Το πρόγραμμα του BFI FLARE Film Festival αναλυτικά βρίσκεται εδώ:

www.bfi.org.uk/flare

Πάρτε μία ματιά από το φετινό τρέιλερ του φεστιβάλ:

Το Antivirus, για μία ακόμη χρονιά, θα είναι εκεί.

Spyros Katopodis

"Τον λένε Σπύρο. Είναι σχεδόν 30. Δε θέλει να το παραδεχτεί, αν και γκριζάρουν τα μαλλιά του. Κριός με ωροσκόπο Καρκίνο. Πιστός ονειροπόλος. Έχει σπουδάσει Μηχανικός Η/Υ στην Πάτρα και μετά έκανε MBΑ γιατί το γούσταρε. Τώρα περνάει το χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας. Στο Λονδίνο δουλεύει. Την Αθήνα την αγαπάει. Τα καλοκαίρια θα τον βρεις στο Μεγανήσι και στην Κέρκυρα. Αγαπάει να κάνει εκπλήξεις στους άλλους και να γράφει ιστορίες ανθρώπως που του εξάπτουν την περιέργεια. Λατρεύει το μπέικον και το περγαμόντο. Παλιά νόμιζε ότι τα ξέρει όλα. Τώρα ξέρει ότι δε θέλει να τα μάθει όλα. Χαμογελά συνέχεια και σε κοιτάει στα μάτια! Αυτός είμαι εγώ".

Σχόλια και παρατηρήσεις ευπρόσδεκτα στο [email protected]




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!