LOOK: Το ιστορικό περιοδικό που μεγάλωσε 3 γενιές ομοφυλόφιλων (& εμένα)

10/03/2017
LOOK GREEK PORN MAGAZINE

Οι σεξουαλικές μου ορμές ξεκίνησαν στην πρώτη Γυμνασίου κι η περιέργεια για το τι είναι αυτό το περιβόητο σεξ κι η καύλα, έβρισκε απάντηση στα στρέιτ πορνοπεριοδικά της εποχής, που κυκλοφορούσαν χέρι με χέρι στο σχολείο ή που τα βρίσκαμε κρυφά και τα ξεφυλλίζαμε στις κρυψώνες των γονιών των θείων και των γειτόνων. Το ενδιαφέρον μου από την αρχή, δίχως αμφιβολία, εστιαζόταν στ’ αντρικά κορμιά και στη γύμνια τους.

Ένα απόγευμα- πήγαινα πρώτη ή δευτέρα Λυκείου- σ’ ένα περίπτερο με μεγάλη ποικιλία εντύπων, το μάτι μου έπεσε σ’ ένα μικρό περιοδικό τσέπης με γυμνούς άντρες στο εξώφυλλο. Το περίπτερο φιλοξενούσε στις προθήκες του παραπάνω από ένα τεύχη. Κοκκίνισα, θυμάμαι ότι άναψα ολόκληρος. Το όνομα του περιοδικού LOOK.

Ήμουν αφενός πολύ μικρός για να μου επιτραπεί να το αγοράσω –ήταν αυστηρά άνω τον 18- και αφετέρου ντρεπόμουν πολύ, γιατί έτσι θα πρόδιδα στον περιπτερά ότι μου αρέσουν οι άντρες.

Δεν έφυγε απ’ το μυαλό μου όλη την ημέρα. Πήγα, λοιπόν, την επομένη κι αγόρασα δυο τηλεπεριοδικά, για το ξεκάρφωμα και για να κερδίσω την συμπάθεια του περιπτερά. Περίμενα την στιγμή που δεν θα κοιτούσε προς το μέρος μου κι έκλεψα δύο LOOK, τα οποία έβαλα βιαστικά μέσα στα άλλα περιοδικά που αγόρασα.

Αυτή θα ήταν η πρώτη μου επαφή μ’ ένα από τα μακροβιότερα γκέι πορνοπεριοδικά στην Ελλάδα. Σε μια εποχή χωρίς κινητά κι ιντερνέτ, οι ομοφυλόφιλοι το 1980 και 1990 καύλωναν – ως επί το πλείστον – διαβάζοντας ερωτικές ιστορίες και βλέποντας ιλουστρασιόν φωτογραφίες γυμνών αντρών με πεσμένα παπάρια. Οι αγγελίες του περιοδικού, απουσία άλλων τρόπων επικοινωνίας, κάνανε θραύση. Οι γκέι γνωριμίες για παρέα (κι ότι άλλο προκύψει) ξεκινούσαν απ’ την αλληλογραφία. Έχω ακόμα, εκτός από πολλά τεύχη του LOOK, και κάποια απ’ τα γράμματα αγοριών με τα οποία αλληλογραφούσαμε, γνωριστήκαμε, γίναμε φίλοι ή κάναμε έρωτα. Το LOOK με πολλές επιρροές από την Αμερικανική γκέι σκηνή ήταν αυτό που σε μεγάλο βαθμό καθόρισε την αισθητική και τις φαντασιώσεις των γκέι στην Ελλάδα. Στην πορεία το βίντεο, οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο το κατέστησαν λίγο γραφικό και ξεπερασμένο, έτσι κάπου μετά το 2000 σταμάτησε να κυκλοφορεί.

Σίγουρα όλοι θα έχουν μείνει με την ίδια απορία, που είχα και εγώ όλα αυτά τα χρόνια. Αν κάποιες απ’ τις ιστορίες των αναγνωστών ήταν πραγματικές ή ήταν όλες επινόηση της φαντασίας κάποιου.

To LOOK ήταν ένα περιοδικό ενός εκδοτικού οίκου, που εκείνη την εποχή εξέδιδε κλαδικά περιοδικά με άλλη θεματολογία. Ανάμεσα σε περιοδικά κάποια ειδικής θεματολογίας γεννήθηκε η ιδέα και για ένα περιοδικό που να αφορά σε γκέι άντρες.

Οι υπάλληλοι που ασχολούνταν με το στήσιμο του περιοδικού κι έγραφαν τις ερωτικές ιστορίες ήταν γυναίκες. Το LΟΟΚ ήταν ένα περιοδικό που γεννήθηκε και συνέχισε να υπάρχει για δεκαετίες μέσα στη φαντασία μιας ομάδας γυναικών. Όλες αυτές οι ιστορίες με φαντάρους νταλικέρηδες, ταξιτζήδες και παντρεμένους δεν ήταν παρά μόνο στο μυαλό κάποιον γυναικών με δυνατή πέννα, που δούλευαν για το στήσιμο του περιοδικού. Είναι άγνωστο αν εμπνέονταν μέσα από δικές τους φαντασιώσεις ή συμβουλεύονταν γκέι φίλους ή ακόμα αν ήταν κοντά σ αυτό που λέμε γκέι αισθητική, πάντως με τα χρόνια κατάφεραν τις ιστορίες που αρχικά φάνταζαν απίθανες στο μυαλό του αναγνώστη να της μετουσιώσουν σε φαντασιώσεις, που έγιναν στόχος ζωής. Η γκέι ερωτική φαντασίωση κι η αισθητική του γκέι πορνό στα 80s επηρεάστηκε πολύ από το LΟΟΚ και μέσα από εικόνες κι ερεθίσματα του παρελθόντος δημιούργησε το νέο gay lifestyle των 90ς. Κάποια στιγμή κάποιοι απ’ αυτούς που διάβαζαν τις ιστορίες του LΟΟΚ και καύλωναν, τολμούσαν να δώσουν σάρκα και οστά στις φαντασιώσεις τους. Έτσι με τα χρόνια, οι απίθανες ερωτικές ιστορίες του περιοδικού δεν φάνταζαν και τόσο απίθανες, μιας και κάποιες απ’ αυτές τις είχαν ζήσει κι οι αναγνώστες ιδίοις όμμασι. Δεν κατάφερα να μάθω αν κάποιος έστειλε πραγματική ιστορία κι αυτή δημοσιεύτηκε, αν και εκείνη την εποχή αρκετοί γκέι υποστήριζαν (κάτι σαν αστικός θρύλος) ότι κάποια ιστορία του LΟΟΚ είναι δικιά τους, αναφέροντας μάλιστα τον τίτλο και τον αριθμό τεύχους.

Το LΟΟΚ αντικατέστησαν με τα χρόνια τα διάφορα site, ελληνικά και ξένα, που συνδυάζουν forum, προφίλ γνωριμιών για όλα τα γούστα, φωτογραφίες, βίντεο και την δυνατότητα δημοσίευσης ερωτικών ιστοριών. Η τεχνολογική εξέλιξη έφερε ακόμα πιο κοντά κι έκανε ακόμα πιο εύκολη την πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό, που ξεκρέμασε τα ερωτικά περιοδικά απ’ τα μανταλάκια των περιπτέρων μια για πάντα. τοποθετώντας τα στην λήθη της ιστορίας.

από τον Γιώργο Τσιτιρίδη




Δες και αυτό!