Λεσβιακός έρωτας στην 12 νύχτα του Σαίξπηρ από το εθνικό θέατρο της Αγγλίας

28/02/2017
από

Η “12η νύχτα” του Σαίξπηρ αποκτά μία ανατροπή με λεσβιακό ειδύλλιο, χάρη στη νέα παραγωγή του εθνικού θεάτρου της Αγγλίας.

Η εταιρία παραγωγής του Simon Godwin άνοιξε αυλαία πρόσφατα στο εθνικό θέατρο της Αγγλίας, όπου πρωταγωνιστεί μεταξύ άλλων, η Tamsin Greig από το ‘Episodes‘.

Η Greig θα ενσαρκώσει το ρόλο του αρσενικού πουριτανού οικονόμου Malvolio, ο οποίος πιστεύει ότι το αφεντικό του είναι ερωτευμένη μαζί του. Στην παραγωγή του Simon Godwin, ο χαρακτήρας αυτός αναστρέφεται ως προς το φύλο του. Πρόκειται για μια αλλαγή που φέρνει ένα ξεχωριστό λεσβιακό στοιχείο στην σαιξπηρική ιστορία, που αναριθμεί 415 χρόνια ζωής.

Tamsin Greig στα δεξιά ως Malvoliaμε τη Niky Wardley ως Maria στην 12η Νύχτα

Μιλώντας στο Evening Standard, η Greig επαίνεσε τη ρευστότητα του φύλου στο θέατρο, προσθέτοντας ότι τώρα «δεν υπάρχει ρόλος που μια γυναίκα δεν μπορεί να παίξει” .

Μάλιστα πρόσθεσε: «Νομίζω ότι με τον τρόπο, που έχει σκηνοθετήσει το έργο, ο Simon ανοίγει τη συζήτηση σχετικά με τη ρευστότητα της ταυτότητας φύλου. Δεν καθορίζουμε εμείς τον εαυτό μας σήμερα – ενδεχομένως πάντα, αλλά η συζήτηση είναι πολύ δημοφιλής μόλις τώρα τελευταία – μέσα σε προκαθορισμένα όρια.”

Και συνέχισε: “Επειδή είναι ένα καυτό θέμα θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με το πώς μπορείτε να συμμετέχετε σ’ αυτό κι όχι μόνο να συμμετέχετε απλά για να το κάνετε” .

Μια σειρά από πρόσφατες προσαρμογές του Σαίξπηρ έχουν αγκαλιάσει τη ρευστότητα φύλου, που βρισκόταν στο επίκεντρο των παραδοσιακών έργων του Σαίξπηρ.

Owen Teale, Game of Thrones
Romeo and Jude, audio book

Νωρίτερα, ο ηθοποιός από το ‘Game of Thrones’, Owen Teale, δάνεισε τη φωνή του στο audiobook με τίτλο «Romeo and Jude», ενώ ο Russell T Davies από το ‘Queer as Folk’, διασκευάζει το “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” προσθέτοντας ένα φιλί μεταξύ λεσβιών.

Russell T Davies

Ο Davies δήλωσε γι’ αυτό: «Ήθελα να έχω έναν άνδρα μ’ έναν άλλον άνδρα, έναν άνδρα ντυμένο γυναίκα και μια γυναίκα με μια άλλη γυναίκα, επειδή έχουμε 2016, έτσι ώστε να μιλάμε για τον κόσμο, όπως είναι σήμερα.




Δες και αυτό!