1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πειραιά – Ημέρα 3η

24/02/2017

Η τρίτη ημέρα προβολών για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πειραιά ολοκληρώθηκε έχοντας συγκεντρώσει μεγαλύτερο και πιο ενθουσιώδες κοινό από κάθε άλλη φορά, χάρη στην απρόσμενη επίσκεψη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ατόμων με ειδικές ικανότητες “Μπορώ” ο οποίος αποφάσισε να στηρίξει το Φεστιβάλ με την συμμετοχή και παρουσία του. Η είσοδος του Συλλόγου στο Φεστιβάλ προσφέρθηκε δωρεάν για όλα τα ΑμεΑ που ενδιαφέρθηκαν να παρακολουθήσουν. Το Φεστιβάλ στήριξε με την παρουσία του και ο ηθοποιός Κώστας Ευριπιώτης.

Στις ευχάριστες εκπλήξεις, πέρα από την εμφάνιση γνωστών ηθοποιών που συμμετείχαν στις ταινίες μικρού μήκους του διαγωνισμού (Μίνα Χειμώνα, Τάκης Παπαματθαίου) ήταν και πως σήμερα προβλήθηκε η μοναδική μέχρι στιγμής συμμετοχή ταινίας animation.

Οι συμμετοχές:

BookLess


Δημιουργός: Βασίλης Γουδέλης
Είδος: Μυθοπλασία
Παίζουν: Δημήτρης Καπαμάς
Σύνοψη Ταινίας:
Σε ένα κόσμο κατεστραμένο και ελεγχόμενο από παιδιά, ένας άντρας αποφασίζει να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα.

Ισορροπώντας ανέμεσα στον κόσμο του αληθινού και του φανταστικού, το BookLess εξερευνά έναν κόσμο στον οποίο οι νέοι αποστράφηκαν την ανάγνωση και το ενδιαφέρον για γνώση, και πλέον εξουσιάζουν αυταρχικά τον κόσμο βασιζόμενοι στη δύναμη των υλικών αγαθών. 

Η Γάτα


Δημιουργός: Αναστασία Αναγνωστοπούλου
Είδος: Ψυχολογικό Δράμα
Παίζουν: Αναστασία Αναγνωστοπούλου, Μίνα Χειμώνα
Σύνοψη Ταινίας:
Σε ένα άχρονο ακαθόριστο σήμερα και σε έναν τόπο οικεία αφηρημένο, μια νεαρή γυναίκα παλεύει να σπάσει τα αόρατα δεσμά που την κρατούν σε συναισθηματική αδράνεια, αμφιταλαντευόμενη ανάμεσα στη ζωή και τη συνήθεια.

Η Γάτα είναι η ιστορία μιας γυναίκας που βιώνει την ενηλικίωση ως μια αγωνιώδη προσπάθεια απεγκλωβισμού από το οικιακό περιβάλλον, ιδωμένη μέσα από τη σκηνοθετική ματιά της Αναστασίας Αναγνωστοπούλου, με την ίδια και τη Μίνα Χειμώνα στους κεντρικούς ρόλους.

Η Αναστασία Αναγνωστοπούλου στην πρώτη της ταινία μικρού μήκους παραθέτει μια λιτή στοχαστική αφήγηση για τις μικρές προσωπικές μάχες της καθημερινότητας. Σε πρώτη ανάγνωση, παρακολουθούμε στιγμιότυπα μιας ατομικής πορείας απελευθέρωσης από ένα ανεκπλήρωτο οικογενειακό παρελθόν. Ταυτόχρονα, όμως, η Γάτα αποτελεί μια συμβολική κατάδυση μέσα στον σύγχρονο γυναικείο ψυχισμό, που υπό το βάρος των πολλαπλών κοινωνικών ρόλων και την επίφαση της θεσμικής ισότητας στιγματίζεται από το χαοτικό αδιέξοδο στις σχέσεις των γυναικών μεταξύ τους.

Οι Πρωθυπουργοί


Δημιουργός: Στέφανος Χαχαμίδης
Είδος: Animation
Σύνοψη Ταινίας:
1936: Tο έτος των έξι πρωθυπουργών!
Έξι έλληνες πολιτικοί που είχαν διατελέσει στο ανώτατο αυτό πολιτικό αξίωμα έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά εκείνη. Το μοιραίο αυτό γεγονός, που βρήκε την χώρα σε μια περίοδο γεμάτη πολιτικές και οικονομικές αντιξοότητες, προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στον λαό. Κι ενώ σε κάποιους έφερε χαρά και σε κάποιους άλλους λύπη, ήταν κι εκείνοι για τους οποίους το παράξενο αυτό γεγονός στάθηκε πηγή έμπνευσης.


For Electra’s Love


Δημιουργός: Ιωάννης Μακρόπουλος
Είδος: Narrative Short
Παίζουν: Ιωάννης Μακρόπουλος, Έφη Κιούκη, Τάκης Παπαματθαίου, κ.α.
Σϋνοψη Ταινίας:
«Μια λέξη μας απελευθερώνει από όλο το βάρος και τον πόνο της ζωής. Αυτή η λέξη είναι…» Τον γρίφος αυτόν, πρέπει να λύσει η νεαρή Ηλέκτρα.

Μια φιλόδοξη και γοητευτική ηθοποιός, που φέρει το όνομα της ηρωίδας του Σοφόκλειου δράματος, έχει την μοναδική ευκαιρία να παίξει τον δύσκολο ρόλο της «συνονόματής» της. Ωστόσο, προκειμένου να ερμηνεύσει επιτυχώς τον ψυχολογικά σύνθετο χαρακτήρα του έργου, πρέπει πρώτα να αντιμετώπίσει τον ίδιο το παρελθόν και τον εαυτό της. «Συνεργός» της είναι ο συμπρωταγωνιστής της, ο Γιώργος, ο οποίος φαίνεται να γνωρίζει τα πιο σκοτεινά μυστικά και τις σκέψεις της. 


Vigil II: The escape


Δημιουργός: Παναγιώτης Βασιλείου
Είδος: Δράμα/Τρόμου
Παίζουν: Παναγιώτης Βασιλείου
Σύνοψη Ταινίας:
“24 Ώρες πριν το κάλεσμα της ιστορίας, που κοιτάζει για ακόμη μια φορά την Ελλάδα, στα μάτια. Άγρυπνοι, με βαθιά σκέψη, με πάθος, με αγάπη αδερφική, σας παρουσιάζουμε, εκπέμποντας καρδιακό παλμό σε ολόκληρη την υδρόγειο που ψυχορραγεί.

Ο αβάφτιστος πρωταγωνιστής αναζητά την χαμένη επικοινωνία. Η εσωτερική του πάλη μεταξύ καλού και κακού, κουρασμένου νομοταγή πολίτη και πληγωμένου άγριου θηρίου, τον οδηγεί σε παραληρηματικούς μονολόγους οδυνηρής αλήθειας για τον ίδιο και τον θεατή, σε σχέση με την κοινωνία, την οικογένεια, την βία, το οικονομικό σύστημα, την ίδια την φύση του ανθρώπου.

God Plays Puppets


Δημιουργός: Γιάννης Θεοδωρακόπουλος
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Σύνοψη Ταινίας:
Μικρά καθημερινά πράγματα που συμβαίνουν ανάμεσα μας που με μια δεύτερη ματιά μοιάζουν λες και ο Θεός παίζει μαζί μας.

Γυρισμένο σε περισσότερα από δέκα μέρη της Ελλάδας. Ένας ύμνος για την ζωή, τον άνθρωπο, την ύπαρξη.

CHRISTINA MICHALOU

Γεννήθηκα στο Harrogate, ζω στην Ελλάδα. Διηγήματά μου έχουν βραβευτεί από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τις Εκδόσεις Πατάκη, την Ευρωπαϊκή Ένωση Επαιδευτικών και το Υπουργείο Παιδείας. Το 2009 εκδόθηκε το πρώτο μου δοκίμιο από τις Εκδόσεις Πατάκη και εν συνεχεία συμμετείχα σε τρεις ποιητικές συλλογές από τις Εκδόσεις Μαίανδρος. Από το 2011 είμαι επίσημο μέλος της Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Ευρώπης. Έχω σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία και Μετάφραση, και έχω παρακολουθήσει μαθήματα δημοσιογραφίας στο London School of Journalism και μαθήματα Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Έχω συνεργαστεί με διάφορα μέσα ενημέρωσης (Vice, Lifo, Protagon, Huffington) και επίσης ασχολούμαι με την παραγωγή βίντεο. Βρείτε με στο [email protected] .




Δες και αυτό!