15 σειρές που καινοτόμησαν προβάλλοντας LGBTQI χαρακτήρες

23/02/2017
από

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την Glaad Report την σεζόν 2016-2017 στις 895 σειρές που προβάλλονται prime-time από τις δημοφιλέστερες εταιρίες όπως Netflix, Amazon και Hulu, εμφανίζονται 43 νέοι LGBTQI χαρακτήρες (δηλαδή το 4.8% του συνόλου).

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει υπάρξει ποτέ αν συμπεριλάβει κανείς και τους 28 LGBTQ χαρακτήρες που επαναλαμβάνονται από προηγούμενες σεζόν.

Ειδικότερα, στην αναπαράσταση των τρανς ατόμων εντοπίζουμε 16 χαρακτήρες, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρσι, που ήταν μόλις 7. Μάλιστα, από τους 16 οι τέσσερις είναι τρανς άνδρες.

Η λεσβιακή αναπαράσταση φτάνει το 17% του συνόλου της LGBTQI προβολής, ενώ για τα αμφισεξουαλικά άτομα το ίδιο ποσοστό αγγίζει το 30%.

Όμως, για να μπορούμε να βλέπουμε αυτά τα ποσοστά σήμερα πέρασαν πολλά χρόνια αποσιώπησης ή και στερεοτυπικής αναπαράστασης των LGBTQI ατόμων. Υπήρχαν, λοιπόν φωτεινές εξαιρέσεις σκηνοθετών, παραγωγών και συγγραφέων, που τα προηγούμενα χρόνια δημιούργησαν LGBTQI χαρακτήρες που προετοίμασαν το έδαφος:

1. 1972 – That’s Certain Summer – ABC: Διαζευγμένος πατέρας προσπαθεί να κρύψει τον δεσμό του με έναν άλλον άνδρα από τον έφηβο γιο του.

Από τα αριστερά: Hal Holbrook, Scott Jacoby και Martin Sheen στο “That Certain Summer” (1972)

2. 1977 – The Jeffersons’ – Episode: ‘Once a friend’: Ένας άντρας ανακαλύπτει ότι ο παλίος του φίλος είναι τρανς γυναίκα σήμερα.

3. 1977 – Soap – ABD: Ένας γκέι άντρας, που τον υποδύεται ο ηθοποιός Jodie Dallas, διατηρεί σχέση με έναν διάσημο στρατηγό και γίνεται ο πρώτος γκέι μπαμπάς στην ιστορία της τηλεόρασης με τη βοήθεια της ιατρικής.

4. 1985 – An Early Frost – NBD: Δραματική ταινία όπου δικηγόρος από το Σικάγο ανακοινώνει στους γονείς του ότι είναι γκέι και έχει AIDS. Δείτε το trailer.

5. 1994 – The Real World – MTV: Ο πρώτος γκέι άνδρας φορέας HIV εμφανίζεται σε reality και μιλά ανοιχτά για τον ιό και την ομόφυλη σχέση του. Ο λόγος για τον Pedro Zamora.

Pedro Zamora

6. 1994 – My So-Called Life – Episode: Life of Brian – ABC: Νεαρός μαθητής Λυκείου αναπτύσσει συναισθήματα για το νέο συμμαθητή του.

7. 1994 – Roseanne – Episode: Don’t Ask, Don’t Tell: Ερωτικό φιλί στο στόμα μεταξύ της Mariel Hemingway και της Roseanne Barr.

8. 1996 – Friends – Episode: The One With the Lesbian Wedding: Η πρώην γυναίκα του Ross παντρεύτηκε την σύζυγό της ενώπιον 31.6 εκατομμυρίων τηλεθεατών.

9. 1997 – Ellen – Episode: The Puppy – ABC: Η Ellen DeGeneres μίλησε ανοιχτά για τον σεξουαλικό προσανατολισμό της (42 εκατομμύρια τηλεθεατές).


10. 1998 – Will & Grace: 2 γκέι άνδρες και 2 striaght γυναίκες μας κάνουν 83 υποψηφιότητες για Emmy και 16 νίκες. Η σειρά που ίσως εκπαίδευσε το Αμερικανικό κοινό περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μέχρι τότε.

Randy Harrison, left, and Gale Harold in “Queer as Folk.”

11. 2000 – Queer as Folk: Σειρά όπου πρωταγωνιστούν λεσβίες και γκέι χαρακτήρες κι ένας ακόμη χαρακτήρας θετικός στον HIV.

12. 2004 – The L Word: Δίνει ορατότητα στις λεσβίες, όπως δεν είχαν ποτέ πριν.

13. 2009 – Modern Family – ABC: ένα γκέι ζευγάρι και η υιοθετημένη κόρη σου σε μία κωμωδία που συνδυάζει το χιούμορ με την συμπεριληπτικότητα.

14. 2013 – Orange is the New Black – Netflix: Μια ιστορία μέσα από τις γυναικείες φυλακές, όπου γιορτάζεται η ποικιλομορφία. Πρωταγωνιστούν χαρακτήρες λεσβιών, αμφί και τρανς γυναικών.

15. 2014 – Transparent – Amazon: Πρωταγωνιστεί ο Jeffrey Tambor ως καθηγήτρια Πανεπιστημίου, γονέας, σύζυγος και τρανς γυναίκα, που αποφασίζει να προχωρήσει σε φυλομετάβαση. Εμπνευσμένο από τον τρανς γονέα της δημιουργού της σειράς Jill Soloway προσπαθεί να τοποθετήσει τα τρανς άτομα τόσο on camera όσο και πίσω από την κάμερα.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!