Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να μετατρέψετε τα αντιπαθητικά -αλλά απαραίτητα- λαχανικά  σε λαχταριστά γεύματα, είναι να τα «χώσετε» σε λιχουδιάρικες συνήθειες. Μια από αυτές είναι λαζάνια.

Υλικά που θα χρειαστείς:

  • 1 πακέτο λαζάνια 500 γρ.
  • 4-5 μανιτάρια πλευρώτους ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο μπρόκολο
  • 300 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
  • 10 περίπου τοματίνια
  • 1 γλυκοπατάτα μεγάλη τριμμένη στον τρίφτη
  • 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 150 – 200 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
  • 1 κούπα λευκό κρασί
  • 1 κούπα τομάτα τριμμένη ή ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. πελτέ τομάτας
  • Αλάτι, πιπέρι, κουρκουμάς, ελαιόλαδο

 

 Πως να το φτιάξεις:

Σε μια κατσαρόλα σοτάρεις με λίγο καυτό ελαιόλαδο, το μπρόκολο (αφού πρώτα κόψεις τα μεγάλα κοτσάνια κρατώντας μόνο τα κεφαλάκια του και τα πλύνεις με άφθονο νερό). 5 λεπτά μετά προσθέτεις τα τοματίνια κομμένα στην μέση, την τριμμένη γλυκοπατάτα, το κρεμμύδι και το μανιτάρι. Συνέχισε το σοτάρισμα και αν χρειαστεί πρόσθεσε λίγο ακόμη ελαιόλαδο.

Τέλος ρίξε στην κατσαρόλα και το σπανάκι, ανακάτεψε με ευγενικές κινήσεις και σβήσε με το κρασί, πρόσθεσε την τομάτα, μια κούπα νερό ή ζωμό και τον πελτέ. Καρύκευσε το φαγητό με αλάτι, κουρκουμά και λίγο πιπέρι. Άφησε να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10 λεπτά.

Κατεβάζεις από την φωτιά και αφήνεις για 15 λεπτά να κρυώσει. Αν βιάζεσαι μπορείς να το μεταγγίσεις σε ένα άλλο σκεύος. Θα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πιο γρήγορα.

Άναψε τον φούρνο στου 250 στο grill, προσοχή όχι αέρα!

Σε ένα ορθογώνιο ταψί στρώσε τα λαζάνια ώστε να καλυφθεί η βάση του, με μια τρυπητή κουτάλα άπλωσε το υλικό και πασπάλισε με λίγο τυρί τριμμένο, συνέχισε με μια ακόμα στρώση λαζάνια, και ξανά γέμιση και πάλι τυρί.

Φρόντισε η γέμιση να συμπληρώνει τις δυο στρώσεις. Άπλωσε μια τελευταία στρώση απο λαζάνια και «περιέλουσε» τα με την σάλτσα απο την κατσαρόλα χωρίς γέμιση αυτή τη φορά. Αν έχει δέσει αρκετά μπορείς να προσθέσεις λίγο νερό. Αν και δεν θα χρειαστεί.

Πασπάλισε πάλι με λίγο τυρί σκέπασε με ένα αλουμινόχαρτο και βάλτο στο φούρνο για 12 λεπτά στους 200 βαθμούς. Έπειτα ξεσκέπασε τα και συνέχισε το ψήσιμο στους 180 για 8 λεπτά.

Tips

  1. Πρίν το κόψεις και το σερβίρεις άσε το να αρχίσει να κρυώνει ώστε να σταθούν τα υγρά του.
  2. Ο φούρνος σου πρέπει να είναι ρυθμισμένος στο grill και όχι στον αέρα, αλλιώς τα υλικά σου θα παραβράσουν.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στον Πειραιά. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μαγειρεύω, πολλές φορές ακόμη και στον ύπνο μου. Όταν ήμουν δεκάξι ήξερα ότι ήθελα πλέον να γίνω μάγειρας. Μετά τις σπουδές μου, ακολούθησαν συνεργασίες με πολύ μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχεία της Αθήνας και όχι μόνο. Πλέον παρέχω υπηρεσίες private chef και τους τελευταίους μήνες ασχολούμαι με το food blogging (charisalexandres.com)