Η πραγματικότητα είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων μισούν τα λαχανικά. Από το μαγείρεμα μέχρι και την κατανάλωση τους. Τα οποία όμως είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, αφού μπορούν να «ξεπλύνουν» και το τελευταίο κύτταρο μας από βλαβερές τοξίνες.

Την ίδια συζήτηση είχα πριν λίγο καιρό με έναν φίλο ο οποίος είπε την ατακα, «Το μπρόκολο, παστίτσιο δεν πρόκειται να γίνει!». Κάτι που πήρα σαν πρόκληση…

Υλικά που θα χρειαστείς

  • 500 γρμ. μακαρόνι για παστίτσιο ή πένες (βρασμένα για 9 λεπτά)
  • 2 κρεμμύδια ξερά (καθαρισμένα, περασμένα στο τρίφτη)
  • 2 γλυκοπατάτες (καθαρισμένες, περασμένες στο τρίφτη)
  • 1 καρότο (καθαρισμένο, περασμένο στο τρίφτη)
  • 1 πράσο (καθαρισμένο, στον τρίφτη και αυτό)
  •  2 χούφτες μανιτάρια (ψιλοκομμένα)
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί (οχι ρετσίνα)
  • Αλάτι, πιπέρι, 3 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

Για την κρέμα μπεσαμέλ: 

  • 3-4 κ.σ. βούτυρο (φυτικό για την vegan εκδοχή του φαγητού)
  • 1 μεγαλη κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 λίτρο γάλα (για την vegan εκδοχή 800 ml γαλα αμυγδάλου)
  • 2 αυγά (για την vegan εκδοχη 80-100 γρμ. τυρί τοφου)
  • Extra τυρί τριμμένο για πασπάλισμα (αν εισαι vegan χρησιμοποιείς φυτικό).

Πως να το φτιάξεις:

Σε μια κατσαρόλα με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, σοτάρεις το καρότο, την γλυκοπατάτα, το πράσο, τα μανιτάρια και το κρεμμύδι. Όταν πάρουν χρώμα σβήσε με το κρασί και χαμήλωσε την φωτιά για να σιγοβράσει 5 λεπτά.

Αφου έχεις βράσει τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζεις χωρίς να τα ξεπλύνεις και τα στρώνεις σε ένα ταψί σε διαστάσεις φούρνου. Απο πάνω προσθέτεις μια στώση απο το μείγμα λαχανικών ωστε να μην δημιουργούνται κενα και το αφήνεις στην άκρη να κρυώσει, μέχρι να φτιάξεις την μπεσαμέλ.

Σε μια καθαρή κατσαρόλα ρίχνεις το βούτυρο και μόλις λιώσει  το αλεύρι, ανακατεύεις με μια σπάτουλα μέχρι να πάρει ένα ξανθό χρώμα. Σιγα σιγά και με δόσεις προσθέτεις το γάλα και αφου αποκτήσει την υφή κρέμας τράβηξε απο την φωτιά και πρόσθεσε τα αυγά ή το τοφου.

Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο. Στρώνεις την κρέμα στο ταψι και ψήνεις στους 170 βαθμούς στο γκρίλ μέχρι να πάρει χρυσαφί καφέ χρώμα. Πασπαλίζεις με το τριμμένο τυρί και το ξαναβάζεις στο φούρνο για 4-5 λεπτά.

Tips

Πριν τον κόψεις και τον σερβίρεις άφησε τον για 15 λεπτά σε κρύα επιφάνεια για να «σταθούν» τα υγρά.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στον Πειραιά. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μαγειρεύω, πολλές φορές ακόμη και στον ύπνο μου. Όταν ήμουν δεκάξι ήξερα ότι ήθελα πλέον να γίνω μάγειρας. Μετά τις σπουδές μου, ακολούθησαν συνεργασίες με πολύ μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχεία της Αθήνας και όχι μόνο. Πλέον παρέχω υπηρεσίες private chef και τους τελευταίους μήνες ασχολούμαι με το food blogging (charisalexandres.com)