Άλεξ Δημητρίου: Τα “SOS” του 1oυ Gender Fest

“Θέλουμε ο κόσμος να περάσει ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο στο Booze” παρακολουθώντας events, προβολές και άλλες εκδηλώσεις γύρω από τα queer politics”, δηλώνει στο antivirus το non-binary άτομο και co-curator του 1ου Gender Fest της Αθήνας, Άλεξ Δημητρίου και συμπληρώνει: “Τα queer politics είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, τουλάχιστον για κάποια άτομα από εμάς και δε μπορώ να σκεφτώ εγώ προσωπικά να έκανα κάτι άλλο από αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο”.

Γιατί χρειάζεται ένα φεστιβάλ για το φάσμα των φύλων;

Γιατί όχι; Εννοώ, γιατί να πρέπει να υπάρχει η ερώτηση αυτή; Θεωρώ ότι πλέον έχουμε ξεπεράσει τις απαντήσεις του στυλ “διότι δεν υπάρχουν αρκετά τέτοια στην Ελλάδα” ή “διότι είναι σημαντικό για τη κουήρ κοινότητα”. Θεωρώ ότι υπάρχει άπειρο υλικό εκεί έξω που είναι αναγκαίο να παρουσιαστεί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα σε art κai κουήρ events. Εμείς επιλέξαμε να παρουσιάσουμε αυτά τα άτομα, με αυτά τα περφόρμανς σε αυτό το φεστιβάλ και θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλα δύο Gender Fest με άλλο υλικό μέσα στη χρονιά, αν είχαμε το χρόνο και τα χρήματα. Τα queer politics είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, τουλάχιστον για κάποια άτομα από εμάς και δε μπορώ να σκεφτώ εγώ προσωπικά να έκανα κάτι άλλο από αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο.

Πώς αποφασίσατε από το Outview να “επεκταθείτε” στο Gender Fest και πώς επικοινωνούν οι δύο αυτές διοργανώσεις;

Τα δύο φεστιβάλ επικοινωνούν άμεσα. Είμαστε η ίδια οργανωτική και επιμελητική ομάδα με το Outview. Το Gender Fest είναι δορυφόρος του Outview Film Festival και έχει τις ίδιες ανησυχίες, δίνοντας ίσως ένα «τσικ» παραπάνω focus σε παρουσιάσεις και περφόρμανς.

Θέλαμε να κάνουμε και ένα πιο «χειμωνιάτικο» event, όπου ο καιρός να κάνει τον κόσμο να θέλει να μείνει μέσα σε μια εκδήλωση, να μην έρχεται για μια ταινία ή περφόρμανς και μετά να φεύγει γιατί ο καιρός είναι καλός για έξω. Μας ενδιαφέρει ο κόσμος να μη δει μόνο ένα πράγμα διότι το φεστιβάλ έχει μια συνοχή που βγάζει νόημα να περάσεις και ολόκληρη μέρα στο Booze ή γιατί όχι, και ολόκληρο Σαββατοκύριακο!

Φωτογραφία by Dasha Zorkina

Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του Gender Fest;

Εννοείς ποιο act θα έχει τον περισσότερο κόσμο; Αυτό δε μπορώ να το κρίνω εγώ. Σαν κοινό, προσωπικά δεν θα ήθελα να χάσω κανένα από τα acts του φεστιβάλ και είναι σίγουρο ότι θα είναι όλα γεμάτα. Η γενικότερη επιτυχία του φεστιβάλ είναι ότι θα φέρει κάποια θέματα που δε χαίρουν ορατότητας στην επιφάνεια και θα βάλει τον κόσμο να σκεφτεί και ίσως να αλλάξει γνώμη για ζητήματα που αφορούν το Ισλάμ, τις ίντερσεξ και τρανς υποκειμενικότητες, αλλά και να γνωρίσει ανθρώπους και καλλιτέχνες που να μην έχει ξανά ευκαιρία να δει από κοντά. Περιμένω με αγωνία συζητήσεις, ακόμα και κριτικές από το κοινό. Αναρωτιέμαι τι θα ακούσουμε και τι αντιδράσεις θα έχουμε.

Από όλο το πρόγραμμα, ποια είναι τα τρία projects ή οι τρεις καλλιτέχνες που δεν θα έπρεπε οι αναγνώστες του Antivirus να μη χάσουν με τίποτα και γιατί;

Μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια acts από κάποια άλλα, διότι όλα τα καλέσαμε γιατί θεωρούμε σημαντικό να τα δει το αθηναϊκό κοινό. Από τις ταινίες, για μένα η πιο σημαντική είναι η “Casablanca Calling” που μιλάει για γυναίκες πνευματικές οδηγούς και δασκάλες του Ισλάμ σε νέα κορίτσια. Δεν έχει ξαναπροβληθεί στην Ελλάδα και μαζί με την παρουσίση των Samania, που θα μας μιλήσουν για την έννοια της ελευθερίας vs. καταπίεσης σε δυτικό vs. μη δυτικό πλαίσιο, δίνει την ευκαιρία να ανοίξει αυτή η συζήτηση και να καταρριφθούν (ελπίζουμε) κάποια στερεότυπα για το Ισλάμ και το ρόλο των γυναικών μέσα σε αυτό.

Σίγουρα η παρουσίαση από Del LaGrace Volcano είναι κάτι που δεν πρέπει κανένα άτομο να χάσει. Από όσο ξέρω, δεν υπάρχει στην Ελλάδα εκπροσώπηση ίντερσεξ ατόμων και ενώ μιλάμε για οικογένειες ουράνιο τόξο, το θέμα της ίντερσεξ γονεϊκότητας δεν έχει ακόμα συζητηθεί. Καλούμε φυσικά όλα τα άτομα που είναι γονείς στην queer κοινότητα -και όχι μόνο – να έρθουν και να συμμετέχουν στη συζήτηση, καθώς και ίντερσεξ ομάδες και άτομα, γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική η αίσθηση της κοινότητας. Αν τώρα δεν είναι η ώρα για ίντερσεξ ορατότητα, πότε θα είναι;

Αν δεν έχετε ακόμα ακούσει Tami T, κάντε το γρήγορα για να μπορείτε να κάνετε singalong στο live της. Οι στίχοι της είναι πολύ δυνατοί και το περφόρμανς της πολύ μοναδικό. Φτιάχνει τα δικά της μουσικά όργανα, αφού αυτά που υπάρχουν στην αγορά δεν καλύπτουν τις μουσικές ανάγκες της. Μπορείτε από εδώ να πάρετε μια ιδέα.

Ο Amos Mac από την άλλη είναι μια σχετικά νέα άφιξη στη σκηνή των trans politics και η δουλειά του είναι από τις πιο σημαντικές σχετικά με την ορατότητα του τρανς σώματος στην σύγχρονη ποπ κουλτούρα. Αν δεν γνωρίζετε το περιοδικό Original Plumbing που έχει εκδόσει σε συνεργασία με τον Rocco Kayiatos, δείτε αυτό το link για να κάνετε λίγο homework πριν το φεστιβάλ.

Τέλος, δεν μπορώ να παραλείψω την παρουσία της Ms Vaginal Davis, μιας θρυλικής περσόνας με επιρροές από τον πειραματικό σκηνοθέτη Jack Smith και συνεργασίες με Bruce LaBruce και Rosa VonPraunheim, για να αναφέρω μόνο μερικά ονόματα. Γνωστή ως η κύρια εκπρόσωπος του terrorist drag και των flamboyant περφόρμανς της με πολύ δυνατά και in-your-face racial και queer politics, θα μας παρουσιάσει τη δουλειά της σε ένα mixed media performative lecture, ή αλλιώς σε μια πολυμεσική επιτελεστική διάλεξη.

Info

Από την Παρασκευή 27 μέχρι και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, το Outview Film Festival με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ –Παράρτημα Ελλάδας, παρουσιάζει τρεις θεματικές στα πλαίσια του πρώτου στην Ελλάδα Gender Fest.

Το Gender Fest παρουσιάζει η Drag Queen Μελίτα Σκαμπώ, μέσα από stand up comedy, ζωντανό τραγούδι αλλά και αυτοσχεδιασμούς.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου: The Bo(d)y in their Eyes

Μια βαθιά ματιά στην ιστορία του Trans και του Female Masculinity· πώς ξεκίνησε η ορατότητα κάποιων κοριτσιών εγκλωβισμένων στη λεσβιακή σκηνή, που επιθυμούσαν να είναι αγόρια, να ντύνονται αρρενωπά, να ορίζονται σαν αγόρια, καθώς και μια πρώτη ματιά σε intersex υποκειμενικότητες. Από τον πρωτοπόρο φωτογράφο Del LaGrace Volcano, που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο φακός του («της» τότε) αποθανάτιζε τους πρώτους drag kings, μέχρι το σύγχρονο φωτογράφο Amos Mac.
Διαλέξεις – προβολές – meet-and-greet.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου: A Woman Like Me

Με αφορμή τη σουηδική τηλεοπτική σειρά «Girls Like Us», στην οποία πέντε τρανς κοπέλες μιλούν για την πνευματική ζωή, τις σχέσεις, τα πάρτι και την απλή καθημερινή ζωή, αφιερώνουμε αυτή τη μέρα σε γυναίκες καλλιτέχνιδες και προσωπικότητες από το χώρο του κινηματογράφου, της μουσικής και του performance art. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα προβληθεί πριν το «Something Must Break», την ιδιαίτερη ιστορία για τη φιλία που μετατρέπεται σε έντονη αγάπη και έρωτα ανάμεσα στον ανδρόγυνο Sebastian και τον Andreas, που σε καμία περίπτωση δε θεωρεί ότι είναι γκέι.

Καλεσμένες θα είναι η Vanessa Lopez, μοντέλο και πρωταγωνίστρια του «Girls Like Us», η Tami T, η οποία έχει ντύσει μουσικά το «Something Must Break» και θα κάνει ζωντανή εμφάνιση στο πάρτι του Gender Fest, αλλά και η Ms.Vaginal Davis, μία από τις μούσες του Bruce LaBruce, η οποία είναι performer, παραγωγός ταινιών, μουσικός, και υπέρμαχος της ταραχώδους performance αισθητικής, πιο γνωστής ως «terrorist drag», και η οποία θα μας προσφέρει μία ξεχωριστή οπτικοακουστική παράσταση.

Την εκδήλωση θα ανοίξει εκπρόσωπος από το Σύλλογο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.).
Μετά τις προβολές και τις συζητήσεις θα ακολουθήσει συναυλία της Tami T, η οποία, ως τραγουδοποιός και μουσική παραγωγός, διακρίνεται για τον «πιασάρικο» ποπ ήχο της αλλά και για τους ειλικρινείς στίχους των τραγουδιών της, που μπλέκουν, άφοβα, ιστορίες για το σεξ και τον έρωτα.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου: Voices of Muslim Women: Freedom and Empowerment

Σε αυτήν την ενότητα δίνουμε το λόγο σε γυναίκες από το μουσουλμανικό κόσμο, μέσα από δυτικό και μη δυτικό πρίσμα. Οι γυναίκες μιλάνε μέσα από προβολές ταινιών, performances και συζητήσεις. Special guests το καλλιτεχνικό δίδυμο Samania, οι οποίες μέσα από τα perfomance τους θίγουν θέματα φύλου και σεξουαλικότητας, σε συνδυασμό με άλλες κατηγορίες ταυτότητας. Το βίντεο με την παράσταση τους «Cloth» πραγματεύεται την έννοια της ελευθερίας και προσφέρει τροφή για σκέψη, ειδικά όσον αφορά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ελευθερία στο δυτικό, σε αντιπαράθεση με το μη δυτικό, κόσμο.
Τέλος, θα γίνει προβολή της ταινίας «Casablanca Calling», η οποία ακολουθεί τρεις γυναίκες «Morchidat»-πνευματικές καθοδηγήτριες- στην προσπάθειά τους να διδάξουν τις αξίες της ανεκτικότητας, της συμπόνιας και της ισότητας στη μεταβατική κοινωνία του Μαρόκου.

Tη μουσική του Gender Fest θα καλύπτουν με dj set οι The Beatches, τέσσερις γυναίκες dj, που διαπρέπουν με τα πάρτι τους στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας.

To Gender Fest θα φιλοξενεί την ανατρεπτική «ντραγκτιβίστρια» με το πολύ γκλίτερ, Zackie Oh!

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!