Η Ρωσία ξεκίνησε την καταγραφή των ανθρώπων που ζουν με HIV

04/01/2017

Την καταγραφή των ανθρώπων που ζουν με HIV ξεκίνησε σε ομοσπονδιακό επίπεδο η Ρωσία, εγείροντας ανησυχίες για το αν η λίστα αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διακρίνει ή να απομονώσει τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό.

Η καταγραφή (The Federal Register of HIV patients) ξεκίνησε την 1η Ιανουρίου με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Οleg Salagai, να διαβεβαιώνει τους ασθενείς ότι “στόχος είναι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής αλλά και η καταγραφή των πραγματικών δεδομένων σχετικά με την επιδημία”.

«Το πρώτο και το πιο σημαντικό καθήκον μας είναι να αξιολογήσουμε και να συλλέξουμε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το πόσοι άνθρωποι με HIV ζουν στη Ρωσία, ποιες θεραπευτικές πρακτικές ακολουθούνται και τι φάρμακα συνταγογραφούνται”, δήλωσε ο αναπληρωτής Yπουργός Υγείας Sergei Krayevoi.

Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με HIV στη Ρωσία είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Μάλιστα, το ετεροφυλοφιλικό σεξ θα ξεπεράσει σύντομα την χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ως την κύρια αιτία επαφής με τον ιό.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 824.000 άνθρωποι έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα με τις αρχικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 850.000 ασθενείς (οι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι υπάρχουν τουλάχιστον ακόμη 500.000 μη διαγνωσμένες περιπτώσεις). Η πρόταση πάντως να καταστεί υποχρεωτική η καταχώρηση απορρίφθηκε τόσο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία αντιτίθεται στην ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και την αντισύλληψη, θεωρώντας τις «οικογενειακές αξίες» ως λύση για την επιδημία. Ακόμα και τα kits με δωρεάν βελόνες και προφυλακτικά, πρέπει να φέρουν την ένδειξη «foreign agents», αλλιώς οι μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις που τα διανέμουν παραβιάζουν το νόμο.




Δες και αυτό!