Blast from the past: δείτε την Καίτη Γαρμπή στον Ελληνικό τελικό για τη Eurovision το 1980

Τον Δεκέμβρη του 1979 η ΕΡΤ προκύρηξε πανελλήνιο διαγωνισμό για τη Eurovision του 1980. Ήταν η εποχή που πηγαίναμε καλά στο διαγωνισμό (5η θέση το 77, τοπ 10 78, 79). Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και σε έγψρωμη εικόνα ο Βασίλης Τσιβιλίκας παρουσίασε 12 τραγούδια εκ των οποίων επικράτησε το “Autostop”, που έγραψε ο Τζικ Νακασιάν σε στίχους Ρόνης Σοφού, με ερμηνεύτρια την Άννα Βίσση. Συνολικά, συγκέντρωσε 474 βαθμούς, μόλις πέντε περισσότερους από το “UFO” του Κώστα Τουρνά.

Στα αξιοσημείωτα, η συμμετοχή του.. Γιάννη Φλωρινιώτη και των αδελφών Γαρμπή με το «Έχω μια μελωδία». Θα τους απολαύσετε στο βίντεο (με την Καιτούλα δεύτερη από αριστερά). Η Άννα Βίσση στη Eurovision πήρε 30 βαθμούς μόνο, λέτε ο Γιάννης με την Καιτούλα να τα πηγαίνανε καλύτερα;

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 1980 διεξήχθη στη Χάγη. Νικήτρια χώρα ήταν η Ιρλανδία με 143 πόντους με το τραγούδι What’s Another Year που το ερμήνευσε ο Τζόνι Λόγκαν. Τη 2η θέση κατέλαβε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Δυτικής Γερμανίας και την 3η θέση το Ηνωμένο Βασίλειο. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν η Άννα Βίσση και The Epikouri με το τραγούδι Ωτοστόπ και κατέλαβαν την 13η θέση με 30 βαθμούς. Εκείνη τη χρονιά δε συμμετείχαν το Μονακό, η Γιουγκοσλαβία και το Ισραήλ ενώ επέστρεψε η Τουρκία. Έκανε ντεμπούτο το Μαρόκο, η πρώτη αφρικανική χώρα στην Eurovision.

Φώτης Κωνσταντόπουλος / www.oikotimes.com

Journalist and freelance blogger with passion about music and events. Following the Eurovision Song Contest since 1996 with the printed version and with the online edition of oikotimes.com since 2001. Working on major events like MAD VMA, MADwalk, Positive Energy Day and following travel, theatre, festival events to review them.




Δες και αυτό!