Δεκτό έγινε το αίτημα διεθνούς προστασίας ασύλου ενός gay πρόσφυγα από τη Συρία.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), η υπόθεση αυτή αφορά αίτημα διεθνούς προστασίας ασύλου με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό του αιτούντος, καθώς το πρόσωπο είχε δεχτεί στην χώρα καταγωγής του ακραίες διακρίσεις και βία που έφτασαν μέχρι επανειλημμένους βιασμούς του από κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό Σωματείο εθελοντικού χαρακτήρα για την προστασία των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, με το παρόν δελτίο τύπου, κάνει γνωστή υπόθεση γκέι πρόσφυγα καταγωγής από την Συρία που έγινε δεκτό το αίτημα διεθνούς προστασίας ασύλου του, υπό την υποστήριξη του ΣΥΔ.

Η υπόθεση αυτή αφορά αίτημα διεθνούς προστασίας ασύλου με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό του αιτούντος, καθώς το πρόσωπο είχε δεχτεί στην χώρα καταγωγής του ακραίες διακρίσεις και βία που έφτασαν μέχρι επανειλημμένους βιασμούς του από κυβερνητικό αξιωματούχο.

Η συνέντευξή του έγινε στις 19/12/2016 στην Υπηρεσία Ασύλου, πραγματοποιήθηκε με την παρουσία των ειδικών συμβούλων του ΣΥΔ, σε θέματα ασύλου, Άννας Κουρουπού (Γενική Γραμματέας) και Άννας Απέργη (Γραμματέας Περιφέρειας ΣΥΔ), που έδωσαν όλο το περίγραμμα των λόγων που ο αιτών έπρεπε να λάβει διεθνούς προστασίας ασύλου, ενώ κατατέθηκε υποστηρικτικό Υπόμνημα από το ΣΥΔ που εξηγεί αναλυτικά τη νομική βάση του αιτήματος της συμμετοχής του σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα λόγω κινδύνου δίωξης ή της σωματικής του ακεραιότητας λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της θετικής έκβασης εκδόθηκε μία εβδομάδα μετά, ενώ στο κείμενο της απόφασης, αναφέρεται η συμμετοχή των δύο ειδικών συμβούλων του ΣΥΔ στην συνέντευξη του πρόσφυγα, η κατάθεση του Υπομνήματος, καθώς και όλοι οι λόγοι που ανεπτύχθησαν στο υπόμνημα, οι οποίοι κρίθηκαν βάσιμοι και αποδεκτοί ώστε το πρόσωπο να λάβει διεθνή προστασία ασύλου.

Το ΣΥΔ από την αρχή του 2016 έχει υποστηρίξει περίπου 30 υποθέσεις αιτούντων διεθνούς προστασίας ασύλου λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, εκ των οποίων 9 έγιναν δεκτές στον πρώτο βαθμό, σε άλλες δύο υποθέσεις έγινε δεκτό αίτημα μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα, 3 απερρίφθησαν στον πρώτο βαθμό εκ των οποίων 1 θα υποστηριχθεί και στον δεύτερο βαθμό, ενώ οι υπόλοιπες εκκρεμούν προς εξέταση. Σε όλες τις υποθέσεις, παρίστανται εκπρόσωποι του ΣΥΔ ως ειδικοί σύμβουλοι σε θέματα ασύλου, ενώ έχει κατατεθεί σχετικό Υπόμνημα που εξηγεί τη βάση που πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα διεθνούς προστασίας.

Ωστόσο από τον Μάρτιο του 2016, έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας που αφορούν τις γενικότερες πολιτικές σε θέματα ασύλου αλλά και ειδικότερα αναφορικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου των αιτούντων, ενώ στην κατεύθυνση της καλύτερης γνώσης σε θέματα LGBTI ασύλου εκδώσαμε τρίπτυχο-τρίγλωσσα φυλλάδιο στα αγγλικά, γαλλικά και αραβικά , τον Ιούνιο του 2016 δώσαμε στη δημοσιότητα δελτίο τύπου με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Προστασίας των Δικαιωμάτων των Προσφύγων, όπου πέραν των ανησυχιών μας καταθέσαμε 10 προτάσεις στην κατεύθυνση του σεβασμού των δικαιωμάτων των αιτούντων διεθνούς προστασίας, που με βάση αυτές κατατέθηκε ερώτηση στο Κοινοβούλιο προς του αρμόδιους Υπουργούς , ενώ καταθέσαμε επίσης προτάσεις στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου που αφορούσε την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2013/33/ΕΕ σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο bill_thanau@yahoo.gr. Cu!