LGBTI ιστορίες Αγίων που δεν αναφέρονται από την Εκκλησία

24/12/2016

Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι δύσκολο για κάποιον να είναι και gay και Χριστιανός. Η λίστα όμως με τους LGBTI Aγίους που ακολουθεί τους διαψεύδει περίτρανα.

Η λίστα αυτή (σίγουρα) δεν βρίσκει σύμφωνη την Καθολική Εκκλησία, η οποία σκόπιμα έχει διαγράψει πολλούς απ΄αυτούς από τα επίσημα κατάστιχά της. Γι΄αυτό και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν σημαντικές ιστορικές αποδείξεις. Πολλές μάλιστα ιστορίες βασίζονται λίγο- πολύ σε μύθους. Αλλά, αν ξεκινήσεις να ψάχνεις, σίγουρα θα ανακαλύψεις και κάτι.

Αγία Ιωάννα της Λωραίνης

Η Ιωάννα της Λωραίνης είναι μία από την πιο γνωστές Αγίες στην ιστορία. Η ίδια ήταν μια αγρότισσα από τη Γαλλία. Αλλά ένας άγγελος της εμφανίστηκε σε ένα όραμα και της είπε, πως ο θεός ήθελε να ηγηθεί του Γαλλικού αγώνα ενάντια στους Άγγλους. Έπεισε τον Πρίγκιπα Κάρολο να γίνει αρχηγός του στρατού του, αν και δεν είχε τη σχετική εκπαίδευση. Ντυμένη ως άνδρας στρατιώτης κατάφερε μια μεγάλη νίκη στην πόλη της Ορλεάνης το 1429. Χάρη σ΄αυτήν, ο πρίγκιπας στέφθηκε βασιλιάς. Πιάστηκε αιχμάλωτη όμως από τους Άγγλους. Αποφάσισαν ότι η Ιωάννα ήταν αιρετική και μάγισσα και την έκαψαν στην ηλικία των 19 ετών. Πολλοί αρνούνται ότι είναι LGBTI. Ήταν gay, τρανς ή ένα gender fluid άτομο; Μαρτυρίες θέλουν την ίδια να μοιράζεται το κρεββάτι της μόνο με άλλες νεαρές γυναίκες.


Αγίος Σεβαστιανός

Ο Άγιος Σεβαστιανός είναι ένα αυθεντικό gay είδωλο. Η εικόνα ενός νεαρού ημίγυμνου άνδρα με τα βέλη έπανω στο σώμα του είναι από τους πιο γνωστούς πίνακες με αναφορά τον ίδιο. Ο Σεβαστιανός ήταν ακόλουθος μιας ομάδας τοξοβόλων της ρωμαϊκής αυτοκρατορικής φρουράς. Ήταν επίσης γνωστό ότι ήταν “πολύ κοντά” με τους ανώτερούς τους. Αλλά είχε ένα μυστικό. Για να σώσει δύο άλλους Χριστιανούς στρατιώτες αναγκάστηκε να κάνει coming out ως Χριστιανός. Ο Αυτοκράτορας Διοκλητιανός ζήτησε να θανατωθεί από τους τοξότες του. Δεν είναι σίγουρο γιατί έχει αναδειχθεί από πολλούς στον Άγιο της gay κοινότητας. Ίσως να είναι οι φήμες για τη σεξουαλικότητα του, η ιστορία του “coming out” και η ομοερωτική εικόνα με τα τόξα στο γυμνό του σώμα.


St Wilgefortis

Ο μύθος λέει ότι η Wilgefortis ήταν η κόρη ενός βασιλιά της Πορτογαλίας που πήρε όρκο αγνότητας. Όταν ο πατέρας της την ανάγκασε να παντρευτεί με τον Βασιλιά της Σικελίας, η ίδια προσευχήθηκε για βοήθεια. Ο Θεός την βοήθησε δίνοντάς της ένα μούσι. Ο Βασιλιάς της Σικελίας τελικά αρνήθηκε να παντρευτεί τη νύφη με το μούσι. Δυστυχώς, η ιστορία τελειώνει με τον τραγικό της θάνατο, μιας και ο πατέρας της οργισμένος την σταύρωσε. Η μόνη της αναγνώριση είναι ότι έγινε προστάτιδα των δύσκολων γάμων. Στην Ισπανία της αποκαλούν Librada γιατί βοηθά τις γυναίκες να απελευθερωθούν από τους “δύσκολους” συζύγους.


St Perpetua and St Felicity

Αυτό το ζευγάρι γυναικών από την Βόρεια Αφρική προστατεύει τις σχέσεις του ιδίου φύλου. Η 22χρονη Perpetua ήταν μια γυναίκα ευγενικής καταγωγής με ένα νεογέννητο μωρό. Η Felicity, που ήταν έγκυος, ήταν σκλάβα της. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες συνέλαβαν τις δύο γυναίκες το 203μ.Χ. επειδή ήταν Xριστιανές. Μοιράζονταν το ίδιο κελί, στο οποίο η Perpetua έγραψε ένα ημερολόγιο περιγράφοντας τα οράματα που είχε. Στα γενέθλια του αυτοκράτορα το ζευγάρι βρέθηκε στο αμφιθέατρο στην Καρχηδόνα μαζί με μια ομάδα άλλων Χριστιανών. Λιγο πριν οι μονομάχοι τις σκοτώσουν, οι δύο γυναίκες αντάλλαξαν ένα φιλί ειρήνης.


St Paulinus

Ο bisexual Paulinus δημιούργησε την παράδοση της καμπάνας ως κάλεσμα στην εκκλησία. Υπήρξε ένας παντρεμένος Ρωμαίος διοικητής, αλλά μετά τον θάνατο της γυναίκας του έγινε επίσκοπος στην Ιταλία (395- 431 μ.Χ.). Όταν οι Βάνδαλοι εισέβαλαν στην περιοχή, μια φτωχή χήρα πήγε στον Paulinus, ζητώντας του να βοηθήσει τον γιο της. Είχε ξοδέψει όλα του τα χρήματά με το να πληρώνει λύτρα για αιχμαλώτους. Έτσι πήγε στην Αφρική για να προσφέρει τον εαυτό του ως αντάλλαγμα για τον γιο της χήρας. Έτσι ο Paulinus έγινε κηπουρός του βασιλιά. Αλλά όταν ο βασιλιάς των Βανδάλων συνειδητοποίησε ότι ήταν επίσκοπος τον απελευθέρωσε. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι τα ερωτικά ποιήματα που έγραψε ο Paulinus στον σύντροφό του Ausonius. Σ΄ένα μάλιστα του υποσχέθηκε αιώνια αγάπη!

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!