Αρχή Δεδομένων: Να κατέβουν από το Διαδίκτυο οι φωτογραφίες οροθετικών γυναικών

06/12/2016

Οι φωτογραφίες και άλλα προσωπικά δεδομένα των οροθετικών γυναικών που είχαν συλληφθεί το 2012 πρέπει να αφαιρεθούν από όλους τους δικτυακούς τόπους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Οι επίμαχες φωτογραφίες, οι οποίες είχαν δημοσιοποιηθεί από την αστυνομία, παραμένουν αναρτημένες στο Διαδίκτυο, διαπιστώνει η Αρχή.

Αίτημα για την αφαίρεσή τους είχε υποβληθεί πρόσφατα από το ΚΕΘΕΑ, δεδομένου ότι ορισμένες από τις οροθετικές γυναίκες φέρονται να ήταν χρήστες ναρκωτικών.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, εξάλλου, έχει ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τις παλιές πρακτικές του, οι οποίες οδήγησαν σε διαπόμπευση των γυναικών.

Συνολικά 32 γυναίκες είχαν συλληφθεί το 2012 έπειτα από επιχείρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατηγορούμενες ότι μετέδιδαν σκόπιμα τον ιό του AIDS. Oι φωτογραφίες τους είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από την αστυνομία για λόγους «προστασίας της δημόσιας υγείας».

Οι οκτώ έχουν αθωωθεί, ενώ 11 αντιμετωπίζουν κατηγορίες και η δίκη τους βρίσκεται σε εξέλιξη. Μία από τις γυναίκες αυτοκτόνησε το Νοέμβριο του 2014.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων τονίζει ότι οι φωτογραφίες που δημοσιοποιεί η αστυνομία δεν μπορεί να παραμένουν αναρτημένες στο Διαδίκτυο επ΄αόριστον.

Η δημοσίευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, εξηγεί «πραγματοποιείται μόνον κατόπιν εισαγγελικής διάταξης στην οποία προσδιορίζεται τόσο ο τρόπος δημοσιοποίησης όσο και το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!