Oι 10 καλύτερες ηθοποιοί όλων των εποχών για την LGBT κοινότητα

29/11/2016

Τις 10 καλύτερες γυναίκες ηθοποιούς ψήφισε η Ενωση Gay and Lesbian Κριτικών της Αμερικής.

Πρόκειται για τη λίστα του The Gay and Lesbian Entertainment Critics Association (GALECA), η οποία προέκυψε μετά από σχετική ψηφοφορία των μελών της (μετρά περισσότερα από 160 μέλη). Η λίστα περιλαμβάνει γυναίκες που διακρίθηκαν ως ηθοποιοί αλλά υπήρξαν και μια δυνατή φωνή για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας.

Δείτε παρακάτω τη λίστα με τις 10 ηθοποιούς και τα σχόλια της Ντάνα Πίκολι, μέλους της Ενωσης GALECA.

10. Ινγκριντ Μπέργκμαν

Η Σουηδή σταρ είναι πιο γνωστή σε όλους ως Ιλσα στην «Καζαμπλάνκα», αλλά οι φανατικοί της Μπέργκμαν γνωρίζουν ότι έπαιξε σε πολλές περισσότερες ταινίες, ανάμεσα στις οποίες τρεις του Αλφρεντ Χίτσκοκ και στο απίθανο θρίλερ του Τζορτζ Κιούκορ «Gaslight». Η Μπέργκμαν είναι επίσης υπεύθυνη για ακόμη ένα δώρο στο σινεμά: την κόρη της, ηθοποιό, Ιζαμπέλα Ροσελίνι.


9. Κέιτ Μπλάνσετ

Είτε παίζει τη βασανισμένη μονάρχη του 16ου αιώνα ή συμμετέχει σε απαγορευμένα γεύματα το 1952, η Κέιτ Μπλάνσετ ηλεκτρίζει. Είναι το είδος της ηθοποιού που απαιτεί την προσοχή σου και εσύ τη δίνεις με ευγνωμοσύνη.


8. Μπέτι Ντέιβις

Η μεγάλη κυρία της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, η Μπέτι Ντέιβις τράβηξε την προσοχή με το καθηλωτικό της πρόσωπο και τις δυναμικές της ερμηνείες σε ταινίες όπως το «Ολα για την Ευα», «The Little Foxes» και «What Ever Happened to Baby Jane?». Αλλά από την αρχή, άφηνε τα έντονα ίχνη της ως μια από τις πιο ξεχωριστές εκφραστικές – και μόνο με τα μάτια – ηθοποιούς του σινεμά.


7. Βαϊόλα Ντέιβις

Η Μπέτι δεν είναι η μόνη Κα. Ντέιβις που ξεχωρίζει στη μικρή ή μεγάλη σκηνή. Η εκπαιδευμένη στο Τζουλιαρντ ηθοποιός έχει δείξει ότι δεν υπάρχει ρόλος που δεν μπορεί να τον κυριεύσει, έχοντας κερδίσει δύο Tony, δύο υποψηφιότητες για Οσκαρ και σαν την Στάνγουικ ένα Emmy. Αυτή η αλληλουχία των βραβείων απλά θα μεγαλώνει όσο δανείζει τη χαρακτηριστική της σύνεση σε ακόμη πιο ζουμερούς ρόλους όπως αυτόν της Αναλίς Κίτινγκ στο τηλεοπτικό «How to Get Away With Murder».


6. Τζέιν Φόντα

Η Τζέιν Φόντα μπορεί να προέρχεται από «βασιλική οικογένεια του Χόλιγουντ», αλλά διασχίζει το δικό της δρόμο με ευφυία και ανατρεπτικότητα ήδη από τα 60s. Είτε στο αγαπημένο αστυνομικό θρίλερ «Klute», είτε στη φεμινιστική κωμωδία «9 to 5», είτε στο σίτκομ «Grace and Frankie», η Φόντα είναι μια μαγνητική παρουσία. Και λίγες ηθοποιοί έχουν την τάση να ρίχνουν φως σε σημαντικά θέματα όπως έχει κάνει με τις θαρραλέες της ερμηνείες.


5. Κάθριν Χέπμπορν

Λίγες ηθοποιοί, γυναίκες ή άντρες, διαθέτουν αυτό το είδος της αυτοκυριαρχίας που ήταν τόσο φυσικό στην Κάθριν Χέπμπορν. Ακόμη και μετά την πρώιμη επιτυχία της που θεωρήθηκε πυροτέχνημα στα 40s, απέδειξε πως το ταλέντο δεν εξαντλείται. Πήρε τρία από τα τέσσερα Οσκαρ της αργότερα στη ζωή (βλ. «Στη Χρυσή Λίμνη»), δουλεύοντας μέχρι και την ηλικία των 87 ετών. Η αφοσίωσή της στην τέχνη της και το εικονοκλαστικό προσωπικό της στιλ μεταφράζονται ως ανεξίτηλα.


4. Iζαμπέλ Ιπέρ

Η γεννημένη στη Γαλλία Ιπέρ ταρακουνά τα νερά στη βιομηχανία εδώ και 40 χρόνια, χωρίς δείγμα ότι θα κατεβάσει ρυθμούς. Η στοιχειωτική της ερμηνεία το 2001 στη «Δασκαλα του Πιάνου» μπορεί να είναι η πιο γνωστή της δουλειά στις ΗΠΑ, αλλά η βραβευμένη με BAFTA και Σεζάρ χαμαιλέοντας έχει 50 ταινίες ήδη στο βιογραφικό της, μαρτυρία της θέσης της ως μια ένα από τα παγκόσμια θεαματικά φυσικά ταλέντα. Δείτε την να μαγεύει στο πρόσφατο δράμα «Εκείνη».


3. Τζούλιαν Μουρ

Η Τζούλιαν Μουρ έχει τη βάση για να γίνει ένας μοντέρνος θρυλος. Βρέθηκε στο ραντάρ μας με την απίθανη ερμηνεία της στις «Ξέφρενες Νύχτες» το 1997 και από τότε χτίζει μια απίστευτη λίστα ερμηνειών. Το διακριτικό και φυσικό της στιλ την έχουν ανακηρύξει αγαπημένη των Οσκαρ (και έχει κερδίσει και Dorian Award για το «Still Alice»). Αν και συνήθως παίζει σε δράματα, όπως το σπαραξικάρδιο «The End of the Affair», το κωμικό της timing στον «Μεγάλο Λεμπόφσκι» είναι η απόδειξη πως έχει τα κότσια να τα κάνει όλα.


2. Μπάρμπαρα Στάνγουικ

Η απίστευτα «αληθινή» Στάνγουικ ξεπετάχτηκε μέσα από μια φτωχή παιδική ηλικία και αγωνίστηκε γι ανα γίνει μια από τις πιο δυναμικές ηθοποιούς του πρώιμου Χόλιγουντ. Η πρώην χορεύτρια των Ziegfeld Follies προκάλεσε δάκρυα στο «Stella Dallas», μάγεψε στο φιλμ νουάρ «Double Indemnity» και έλαμψε στην σκρούμπολ κωμωδία «The Lady Eve». Στη συνέχεια στράφηκε στην τηλεόραση όπου κέρδισε τρία Emmy, ένα και για τη θαρραλέα ερμηνεία της στο «Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας».


1. Μέριλ Στριπ

Αινιγματική, ευφυής, διαχρονική. Η καριέρα της Μέριλ Στριπ αποτελείται από τόσα διαφορετικά πράγματα, με ερμηνείες που κέρδισαν Οσκαρ όπως αυτή στη «Σιδηρά Κυρία» (που κέρδισε και το Dorian Award της GALECA), στην «Εκλογή της Σόφι» και στο «Κράμερ Εναντίον Κράμερ» μέχρι αστείες ερμηνείες όπως στο «Mamma Mia» και το «O Διάβολος Φοράει Prada». Η Στριπ χάνεται ολοκληρωτικά μέσα στους ρόλους της και έτσι εκτός από συναρπαστική γίνεται και η νούμερο ένα ηθοποιός όλων των εποχών για την GALECA.


Μερικά ονόματα που άγγιξαν τη δεκάδα ήταν η Τζόαν Κρόφορντ, η Τζούντι Ντεντς, η Σάλι Φιλντ, η Τζούντι Γκάρλαντ, η Οντρεϊ Χέπμπορν, η Νικόλ Κίντμαν, η Τζέσικα Λανγκ, η Ελεν Μίρεν, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Κέιτ Γουίνσλετ.

μετάφραση κειμένων: Flix.gr




Δες και αυτό!