Επ. Διοικήσεως: Να προστατεύουν νομοθετικά τα δικαιώματα των τρανς ατόμων

15/11/2016

Να ρυθμιστεί νομοθετικά η προστασία των δικαιωμάτων των τρανς δήλωσε η επίτροπος Διοικήσεως, σε σημείωμά της προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Η κ. Ελίζα Σαββίδου ανέφερε πως στην Κύπρο απουσιάζει η οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση και χρειάζεται πρωτίστως να θεσμοθετήσουμε άμεσα με σκοπό την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των τρανς συμπολιτών μας, αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το θέμα της νομικής αναγνώρισης του φύλου συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο σημείωμά της, η κ. Σαββίδου σημειώνει ότι η ταυτότητα φύλου αναφέρεται στον ατομικό και εσωτερικό τρόπο που βιώνεται το φύλο από κάθε άτομο και που μπορεί να μη συμπίπτει με το φύλο που καταχωρείται στο πιστοποιητικό γέννησης, στην πολιτική ταυτότητα, το διαβατήριο ή σε άλλα παρόμοια έγγραφα.

“Συμπεριλαμβάνει το πώς ένα άτομο βιώνει προσωπικά το σώμα του (που θα μπορούσε να συνεπάγεται τροποποίηση της εμφάνισης ή της λειτουργίας μέσω ιατρικών, χειρουργικών ή άλλου τύπου μέσων, πάντα με την προϋπόθεση της ελεύθερης επιλογής) και άλλες εκφράσεις φύλου, που περιλαμβάνουν την ένδυση, τον τρόπο ομιλίας και τη συμπεριφορά” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο όρος τρανς αναφέρεται στα άτομα που έχουν ταυτότητα φύλου διαφορετική από αυτή με την οποία γεννήθηκαν και τα τρανς άτομα ενδέχεται να έχουν υποβληθεί σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι απαραίτητο, αναφέρεται στο σημείωμα.

Εξηγεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο τέθηκαν οι θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να διέπουν το πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων, στη βάση και των προτύπων που έχει θέσει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η διαδικασία αυτή, σημειώνει, πρέπει να βασίζεται στον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου, να είναι διοικητικής φύσης, γρήγορη, διαφανής και ανεμπόδιστη, να μην εξαρτάται από καμία ιατρική προϋπόθεση και να μην πλήττει κανένα ανθρώπινο δικαίωμα.

Η κ. Σαββίδου αναφέρει επίσης ότι στην Κύπρο από το 2014 και στη βάση σχετικών παρεμβάσεών της ως αρμόδια αρχή κατά των διακρίσεων έχουν ήδη λάβει χώρα σημαντικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων όπως πχ ότι οι τρανσφοβικές δηλώσεις μίσους, συνιστούν, από το Μάιο του 2015, ποινικό αδίκημα.

Αφού αναφέρει ότι υπάρχει ήδη ένα στοιχειώδες, πλην όμως ανεπαρκές, πλαίσιο προστασίας των διεμφυλικών ανθρώπων το οποίο αναγνωρίζει την ευαλωτότητά τους σε ταπεινωτική μεταχείριση, διακρίσεις και βίαιες συμπεριφορές, η κ. Σαββίδου σημειώνει πως η απουσία ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τη νομική αναγνώριση των τρανς συνανθρώπων μας καθώς και η προβληματική, από άποψης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εφαρμοζόμενη πρακτική σχετικά με την αλλαγή των επισήμων εγγράφων τους, θέτουν σε καθημερινή διακινδύνευση την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστή τους πρόσβαση σε μια σειρά θεμελιωδών δικαιωμάτων ενώ πλήττουν πρώτιστα το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την ιδιωτική ζωή.

Σύμφωνα με την κ. Σαββίδου, τα τελευταία πέντε χρόνια είκοσι περίπου τρανς άνθρωποι έχουν αποταθεί στο Γραφείο της ζητώντας την αλλαγή των επισήμων τους εγγράφων ώστε αυτά να αντικατοπτρίζουν την ταυτότητα του φύλου τους και θέτοντας ενώπιόν της τα πολλαπλά εμπόδια και δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν σε διοικητικό επίπεδο.

Τα άτομα αυτά, αναφέρει, αξιώνουν το αυτονόητο, “ να μπει ένα τέλος στη βασανιστική και εξευτελιστική αναντιστοιχία της εικόνας τους, αυτού που είναι και που πάλεψαν πολύ για να μπορέσουν να είναι με αυτό που το κράτος και η κοινωνία βλέπει”.

“Σε κάθε περίπτωση η ανυπαρξία οποιουδήποτε θεσμικού πλαισίου ανατροφοδοτεί διακρίσεις και εμπεριέχει κινδύνους συνέχισης κακοποιητικών νοοτροπιών και πρακτικών”.

Ταυτόχρονα, καταλήγει, πρέπει να ενισχύσουμε το θεσμικό πλαίσιο καταπολέμησης των διακρίσεων με τρόπο ώστε α) η ταυτότητα φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου να αποτελούν απαγορευμένο λόγο διάκρισης και β) να ρυθμιστεί το τρανσφοβικό αδίκημα ως ξεχωριστό έγκλημα μίσους με τις ανάλογες ποινές.

με πληροφορίες από ant1iwo.com




Δες και αυτό!