HIV/AIDS: οι ελλείψεις σε αντιδραστήρια «ναρκοθετούν» την υγεία των ασθενών

14/11/2016

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν φορείς του ιού του HIV και λοιμωξιολόγοι. Οι εξετάσεις που σχετίζονται με την επιβεβαίωση της HIV λοίμωξης και αυτές που δείχνουν ποια θεραπευτική αγωγή πρέπει να ακολουθήσουν οι οροθετικοί και την απόκρισή τους σε αυτή, διενεργούνται στις αντίστοιχες μονάδες των νοσοκομείων με σοβαρούς περιορισμούς και σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις. Ο λόγος; Υπάρχει τραγική καθυστέρηση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στην τακτοποίηση των οφειλών προς τις εταιρείες που προμηθεύουν τις μονάδες και τα εργαστήρια των νοσοκομείων με τα απαραίτητα αντιδραστήρια.

Ηδη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» κ. Νίκος Δέδες έχει αποστείλει επιστολή από τα μέσα Οκτωβρίου στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό θίγοντας το πρόβλημα.

Η λίστα αναμονής

Στην επιστολή του αναφέρεται στο επείγον ζήτημα των σημαντικών καθυστερήσεων στη διενέργεια εξετάσεων που σχετίζονται με την εργαστηριακή επιβεβαίωση της HIV λοίμωξης, αλλά κυρίως με τη μέτρηση του ιικού φορτίου και τη γονοτυπική αντοχή του HIV σε αντιρετροϊκά φάρμακα.

«Το διογκούμενο πρόβλημα της λίστας αναμονής που έχει δημιουργηθεί, απαιτεί πλέον την άμεση ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από το υπουργείο για την αποδέσμευση των απαιτούμενων κονδυλίων που θα επιτρέψουν την προμήθεια αντιδραστηρίων» σημειώνει. «Σε αυτό το πλαίσιο», καταλήγει η επιστολή, «σας καλούμε να παρέμβετε προκειμένου να βρεθεί μία άμεση λύση στις επείγουσες ανάγκες της τρέχουσας περιόδου και φυσικά είμαστε υπέρ της υλοποίησης παράλληλης διαδικασίας για την προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την προμήθεια αντιδραστηρίων εξετάσεων».

Ελλείψεις και κίνδυνοι 

«Μετά τις περσινές εκτεταμένες ελλείψεις σε αντιρετροϊκά φάρμακα που καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της χώρας, γινόμαστε εφέτος μάρτυρες ενός συνεχώς διογκούμενου προβλήματος ελλείψεων αντιδραστηρίων για εξετάσεις που είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της υγείας των ανθρώπων που ζουν με HIV» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο κ. Γιώργος Τσιακαλάκης, υπεύθυνος Επικοινωνίας και Προάσπισης Δικαιωμάτων του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος. «Με επιστολές, επαφές και συναντήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουμε καλέσει κατ’ επανάληψη το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ να μετατοπίσουν επιτέλους το κέντρο βάρους της πολιτικής τους από τις προθέσεις και τα ευχολόγια στις πράξεις, αναλαμβάνοντας άμεσα δραστικές πρωτοβουλίες επίλυσης του ζητήματος».

Οπως εξηγεί ο κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, διευθυντής του Α’ Παθολογικού Τμήματος και της Μονάδας Λοιμώξεων του Νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς», για την παρακολούθηση της πορείας της θεραπείας των ασθενών με AIDS εκτός από τις βασικές κλασικές εξετάσεις (γενική αίματος, βιοχημικός έλεγχος) είναι απαραίτητο να γίνονται και οι λεγόμενες εξετάσεις υποκατάστατων δεικτών (Surrogate Markers) προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο αντιδρά η άμυνα του οργανισμού (CD4) και πόσο έχει πολεμηθεί ο ιός HIV στον ανθρώπινο οργανισμό (ιικό φορτίο).

Προβλήματα στη θεραπεία

Η έλλειψη απαντήσεων για το ιικό φορτίο δημιουργεί προβλήματα σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της χορηγούμενης θεραπείας (ακριβής μέτρηση ιού στον ανθρώπινο οργανισμό). Επιπροσθέτως, για να ξεκινήσει κάποιος θεραπεία χρειάζεται, βάσει των διεθνών και ελληνικών κατευθυντήριων οδηγιών, να γίνεται εξέταση του γονοτύπου. Δηλαδή πρέπει να ελεγχθεί αν υφίσταται εξαρχής αντοχή σε κάποια από τις υπάρχουσες ομάδες αντιρετροϊκών φαρμάκων. «Η έλλειψη της συγκεκριμένης εξέτασης οδηγεί εξ ανάγκης στη χρήση νεότερων αλλά και ακριβότερων αντιρετροϊκών φαρμάκων» τονίζει ο κ. Γαργαλιάνος, διευκρινίζοντας ότι αν γινόταν αυτή η εξέταση θα μπορούσαν να χορηγηθούν επίσης λίγο παλαιότερα φάρμακα, τα οποία είναι κατά 50% φθηνότερα έναντι των νέων θεραπειών.

«Λιμνάζουσες» εξετάσεις

Οι «λιμνάζουσες» εξετάσεις προς διεκπεραίωση, μόνο στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών, υπερβαίνουν τις 3.000 και εκτιμάται ότι προστίθενται σε αυτές κάθε εβδομάδα περισσότερες από 200 εξετάσεις. Αντίστοιχη κατάσταση ελλείψεων απαντάνται και στο Κέντρο Αναφοράς και Ελέγχου AIDS στη Θεσσαλονίκη.28ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS

Είναι πραγματική η μείωση των νέων κρουσμάτων;

Για μείωση νέων κρουσμάτων HIV κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ. Ωστόσο, εκφράζει τον φόβο ότι η μείωση αυτή είναι πλασματική. Οπως δήλωσε, μιλώντας προς «Το Βήμα», «υπάρχει σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων AIDS αλλά δεν είμαι σίγουρος αν η διαφαινόμενη αυτή μείωση είναι και καλή, υπό την έννοια ότι μπορεί να μη δηλώνεται το σύνολο των νέων περιστατικών».

Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί στις εργασίες του 28ου Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS 2 – 4 Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τις 30 Ιουνίου 2016 ο συνολικός αριθμός περιστατικών HIV λοίμωξης ήταν 15.564 (82,8% άνδρες) από 15.221 που ήταν το περασμένο έτος. Ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων AIDS ανέρχεται σε 3.883 (3.802 το 2015) και ο συνολικός αριθμός θανάτων είναι 2.641 (από 2.576 πέρυσι).

ο 2015, οι διαγνώσεις HIV λοίμωξης ανήλθαν σε 691 (6,4 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων οι 613 (88,7%) αφορούσαν σε άνδρες και οι 78 (11,3%) σε γυναίκες. Ο αριθμός των διαγνώσεων το 2015 είναι μικρότερος συγκριτικά με το 2014. Ελαφρώς αυξητικά κινούνται οι διαγνώσεις AIDS μετά το 2006.

Αναφορικά με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την περίοδο 2011 – 2013 σημειώθηκε στην Ελλάδα μια σημαντική αύξηση του HIV στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Το 2014 και το 2015 η πορεία της HIV λοίμωξης στους χρήστες είναι πτωτική και τα περισσότερα περιστατικά που δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ αφορούσαν σε άτομα που μολύνθηκαν μέσω απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής, κυρίως μεταξύ ανδρών. Οι χρήστες που διαγνώσθηκαν με HIV λοίμωξη το 2015 ήταν 70 (10,1%), οι άνδρες που μολύνθηκαν μέσω της σεξουαλικής επαφής με άλλους άνδρες 351 (50,8%), ενώ οι διαγνώσεις στις οποίες η μόλυνση αποδίδεται στην ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή ανήλθαν σε 109 (15,8%).

πηγή: tovima.gr




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!