Πρόεδρος Τραμπ: Το μέλλον των LGBT+ δικαιωμάτων στην Αμερική

09/11/2016

Ο νέος πλανητάρχης είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ. Σε μια απρόσμενη εξέλιξη ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού εξουδετέρωσε όλους τους “εσωτερικούς” του αντιπάλους, κατάφερε να νικήσει και τη Χίλαρι Κλίντον, κυριαρχώντας στη Φλόριντα, το Οχάιο και σε άλλες Πολιτείες – κλειδιά. Aξιοσημείωτο είναι δε, ότι ο Τραμπ έλαβε ψήφους και από τους κόλπους της LGBT+ κοινότητας των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μετρήσεις των New York Times, το 14% της κοινότητας τον στήριξε με την ψήφο του.

Τί σημαίνει όμως η προεδρία του Τραμπ για τα LGBΤ+ και γενικότερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Τραμπ εναντιώθηκε σε θέματα ισότητας, δίνοντας μάλιστα την υπόσχεση να ανατρέψει την απόφαση του Aνώτατου Δικαστηρίου, σχετικά με την ισότητα στον γάμο. Επίσης, είχε υποσχεθεί να υποστηρίξει στο Κογκρέσο έναν νόμο που θα επιτρέψει μια διάχυτη ατμόσφαιρα διακρίσεων εις βάρος των LGBT+ ατόμων (κάτι σαν το νόμο στη Β. Καρολίνα- First Amendment Defense Act). Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ο ίδιος έχει αρκετούς ομοφοβικούς συνεργάτες, όπως τον Mike Pence και τον Ben Carson, που θα τον σπρώξουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακόμα κι αν η ισότητα στο γάμο στις ΗΠΑ είναι κάτι δύσκολο να ανατραπεί τώρα, η λίστα με τους 20 (δεξιούς) δικαστές και πολιτικούς που ο Τραμπ υποσχέθηκε να διορίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο σε κάνει να πιστεύεις ότι και το δύσκολο είναι εφικτό. Μαζί με αυτό, ας μην ξεχνάμε και θέματα όπως η παιδική εργασία, οι εκτρώσεις κλπ. Να θυμίσουμε εδώ ότι τα τρανς ζητήματα έχουν ήδη πάρει το δρόμο του Δικαστηρίου.

Ένα σημαντικό θέμα είναι επίσης οι πολλές και μεγάλες υποσχέσεις που έχει δώσει ο Τραμπ σε Ευαγγελικές ομάδες που σχετίζονται άμεσα με τη θρησκευτική μισαλλοδοξία (καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για άλλες θρησκευτικές ομάδες;) και που έχουν επανειλημμένα λειτουργήσει ως ομάδες μίσους σε θέματα LGBT+ διεκδικήσεων. Ακόμα λοιπόν κι αν είσαι απ΄αυτούς που πιστεύουν ότι “Εντάξει δεν είναι ότι μισεί τους gay, εξάλλου αυτό έχει δηλώσει” μην εξαπατάσαι, γιατί πέρα από τον ίδιο τον Τραμπ, οι συμμαχίες που έχει συνάψει είναι πραγματικά οι πιο επικίνδυνες. Συμμαχίες που ο Τραμπ θα πρέπει να διατηρήσει αν επιθυμεί και την επόμενη εκλογή του.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ρίγκαν, ο οποίος είχε αρκετούς gay φίλους – είχε μιλήσει μάλιστα ενάντια στα αντί-gay μέτρα που είχε πάρει τότε ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια. Όταν όμως ο HIV/AIDS πολλαπλασιαζόταν τη δεκαετία του 80, υποστήριξε τους ίδιους θρησκευτικούς ομοφοβικούς συμμάχους που υποστηρίζει τώρα ο Τραμπ. Και η συμμαχία αυτή απέτρεψε τον Ρίγκαν από το να κάνει κάτι ουσιαστικό για την καταπολέμηση του HIV/AIDS και τη θυματοποίηση τόσων ανθρώπων.

Κλείνοντας, είναι σαφές ότι τα LGBT+ δικαιώματα δεν είναι τα μόνα μου τίθενται υπό αμφισβήτηση λόγω της προεδρίας του Τραμπ. Δικαιώματα μεταναστών- προσφύγων, γυναικών, εθνικοτήτων κλπ μπαίνουν επίσης στο μικροσκόπιο και απειλούνται από τις άμεσες απειλές ενός ανθρώπου που έχει κάνει τρομακτικές, φανατικές δηλώσεις και έχει υποσχεθεί φρικτές ενέργειες εναντίον τους.

Οι υποσχέσεις που έχει δώσει προεκλογικά 

για την έκτρωση:

  • υποσχέθηκε να υπογράψει τον νόμο “Pain Capable Unborn Child Protection Act”, ο οποίος θα βάλει τέλος στις επίπονες αμβλώσεις.
  • θα διορίσει δικαστές για τη υπεράσπιση της ζωής πριν από τη γέννηση (pro-life)

για τη θρησκευτική ελευθερία:

  • θα καταργήσει τον τροπολογία που προβλέπει την απώλεια των φορολογικών προνομίων μια εκκλησίας, όταν αυτή τάσσρεται υπέρ πολιτικών υποψηφίων.
  • θα πολεμήσει υπέρ των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής που υφίστανται γενοκτονία.

για την ισότητα στον γάμο και το LGBT κίνημα:

  • η ισότητα στον γάμο είναι κάτι που θα αποφασίζεται αποκλειστικά από την εκάστοτε πολιτεία.
  • για τον ίδιο γάμος, είναι μόνο ο “φυσικός” γάμος (σ.σ. μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυνάικας).
  • υποστήριξε ότι θα πολεμήσει για την LGBT κοινότητα, όπως πολεμάει την ISIS και το Ισλάμ.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!