Είμαι μια γυναίκα μ’ ανδρικό σώμα και είμαι εντάξει μ΄αυτό

24/10/2016

Ήμουν στα 50 μου, όταν τελικά συνειδητοποίησα ότι είμαι μια γυναίκα μ’ ανδρικό σώμα. Αυτή η συνειδητοποίηση μπορεί να έρθει σε οποιαδήποτε ηλικία. Κάποιοι κάνουν coming out σ΄αυτό ως μικρά παιδιά, ενώ άλλοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι και απ’ ότι ήμουν εγώ. Ανεξάρτητα όμως από την ηλικία που καταλαβαίνεις για πρώτη φορά ότι το φύλο σου είναι διαφορετικό απ’ αυτό που σου έχει αποδοθεί κατά τη γέννηση, το επόμενο πράγμα που προσπαθείς να καταλάβεις είναι το τι πρέπει να κάνεις γι΄αυτό.

Κάτι που μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση. Από τη μία, οι δυνατότητες είναι πολλές κι η κάθε μία έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Όλες μας έχουμε να αποφασίσουμε για το ποια επιλογή είναι κατάλληλη για εμάς. Κάποια άτομα που είναι ανατομικά άνδρες κάνουν οτιδήποτε δυνατό για να γίνουν ανατομικά γυναίκες, κάνοντας εξίσου χρήση ορμονών και χειρουργείων. Ακόμα κι η επιλογή του χειρουργείου μπορεί είτε να περιοριστεί στα γεννητικά όργανα είτε να έχει έναν πιο ευρύ χαρακτήρα. Κάποια άλλα βρίσκουν, μόνο τις ορμόνες, αρκετά ικανοποιητικές. Και κάποια άλλα αφήνουν τα σώματά τους ήσυχα και κάνουν τη μετάβαση μόνο κοινωνικά, χρησιμοποιώντας ρούχα, περούκες, μακιγιάζ, κλπ. Όλα εξαρτώνται από το πόσα πρέπει να κάνεις για να αισθανθείς ότι είσαι η γυναίκα που θέλεις να γίνεις.

Η επιλογή μου ήταν να μην κάνω σχεδόν τίποτα και απλά να είμαι γυναίκα. Οπότε τι σημαίνει αυτό; Όλα έχουν να κάνουν με το τι είναι πραγματικά το “φύλο” (gender). Για ένα μεγάλο διάστημα το χρησιμοποιούσαν ως συνώνυμο του όρου “sex”. Όλα είχαν να κάνουν με τα γεννητικά όργανα και τα χρωμοσώματα. Αλλά τελικά έγινε φανερό ότι το φύλο (gender) είναι κάτι πιο πολύπλοκο απ΄αυτό. Έχει να κάνει περισσότερο με το πως σκέφτεσαι και αισθάνεσαι, παρά με το σώμα σου και από το τι αυτό αποτελείται. Και τώρα προέκυψε η ιδέα ότι, αντίθετα με τον όρο “sex”, το φύλο (gender) είναι εντελώς υποκειμενικό. Είναι ότι εσύ αυτοπροσδιορίζεσαι. Όπως λένε κάποιοι το “sex” είναι ανάμεσα στα πόδια και το “φύλο” (gender) είναι ανάμεσα στ΄αυτιά. Αν πιστεύεις και αισθάνεσαι ότι είσαι γυναίκα, είσαι. Είμαι.

Αυτό το έχω κοινό με όλες τις τρανς γυναίκες. Και σ’ ένα σημείο, οι περισσότερες από εμάς έχουμε αισθανθεί ότι είμαστε γυναίκες ή κορίτσια (εξαρτάται από την ηλικία) σ’ ένα ανδρικό σώμα. Η διαφορά είναι ότι εγώ αισθάνομαι εντάξει μ΄αυτό. Κι αφού είμαι ήδη γυναίκα, δεν αισθάνομαι καμία ανάγκη να αλλάξω το σώμα μου, ακόμα και τα ρούχα μου, ώστε να γίνω μία. Αρκετές τρανς γυναίκες σκέφτονται το σώμα τους ως αποτέλεσμα της γέννησής τους. Μπορώ να το καταλάβω αυτό, αλλά απλά εγώ δεν το βλέπω έτσι. Πιστεύω ότι είμαι όπως ακριβώς έπρεπε να είμαι: μια γυναίκα με ανδρικό σώμα.

Επειδή είμαι ένα αρκετά θρησκευόμενο άτομο, ενθουσιάζομαι απ’ ένα ή δύο πράγματα που πιστεύουν κάποιες θρησκείες για τα τρανς άτομα. Λένε ότι ο θεός τα έκανε άνδρες ή γυναίκες κι ο ότι ο θεός δεν κάνει λάθη. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Ο θεός με έκανε γυναίκα με ανδρικό σώμα και δεν είναι λάθος. Το ίδιο συμβαίνει με τις τρανς γυναίκες που αποφασίζουν να αλλάξουν το σώμα τους για να νιώθουν πιο θηλυκές. Απλά χρησιμοποιούν τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για συνειδητοποιήσουν την οπτική της θηλυκότητας που ο θεός σκόπιμα εναποθέσε επάνω τους. Το μόνο λάθος είναι στην πλευρά των ανθρώπων που περιορίζουν τη δημιουργία του Θεού στα όρια που δημιουργούνται από τον άνθρωπο.

Είμαι υπέρ αυτής της υπέρβασης όλων αυτών των οριών. Η κοινωνία προσπαθεί να επιβάλλει αμέτρητα όρια στο φύλο, γράφοντας κανόνες όχι μόνο για τα φυσικά χαρακτηριστικά αλλά και για την εμφάνιση, τη συμπεριφορά, τα επαγγέλματα, τις ασχολίες, ακόμη και για σκέψεις και για συμπεριφορές για κάθε φύλο. Ζητώ μόνο ο καθένας απ’ εμάς να είναι ελεύθερος να υπερβεί όλα εκείνα τα όρια που αισθάνεται ότι τον περιορίζουν, παρά να χάσει τη δυνατότητα να είναι ο εαυτός του. Προσωπική μου επιλογή είναι να τα υπερβώ, σχεδόν όλα, με το να είμαι η γυναίκα που είμαι, με ελάχιστο ενδιαφέρον για το τι παραδοσιακά σημαίνει η λέξη γυναίκα.

Έχω απεριόριστο θαυμασμό για τις τρανς γυναίκες που κάνουν τα σώματά τους πιο θηλυκά, μέσω ορμονών ή του συνδυασμού ορμονών και χειρουργείων. Είναι δύσκολη και συχνά επίπονη διαδικασία που απαιτεί μεγάλη αποφασιστικότητα και κουράγιο. Γνωρίζω υπέροχες τρανς γυναίκες με περισσότερο στυλ κι άποψη από κάθε cis γυναίκα. Ο δρόμος τους μπορεί να είναι αυτός της ομορφιάς, της δημιουργικότητας και της αυτοέκφρασης. Απλά δεν είναι ο δικός μου δρόμος. Είμαι απλά μια γυναίκα με ανδρικό σώμα, αρκετά ικανοποιημένη με το να είμαι ακριβώς αυτό.

πηγή: huffingtonpost.com

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!