Να αναγνωριστεί νομικά η ταυτότητα φύλου

19/10/2016

Την ανάγκη θεσμοθέτησης μιας διαδικασίας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ζητά το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο «συνιστά ζήτημα ζωτικής σημασίας για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «τα ανθρώπινα δικαιώματα των trans συμπολιτών μας δεν αφορούν μόνο αυτή την ευάλωτη ομάδα, αλλά είναι ζήτημα δημοκρατίας, αναγνώρισης ατομικών ελευθεριών και ισονομίας για όλους».

Προστίθεται ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα η εφαρμοζόμενη πρακτική να είναι ιδιαιτέρως αόριστη, ασαφής και χρονοβόρα, επιτείνοντας τις διακρίσεις, το στιγματισμό και την περιθωριοποίηση.

Μεταξύ άλλων, ζητείται ρητή κατοχύρωση και διασφάλιση του δικαιώματος στην ταυτότητα φύλου, καθώς και η υιοθέτηση μιας νομικής διαδικασίας, που να είναι γρήγορη, διαφανής και πλήρως προσβάσιμη και θα βασίζεται στον αυτοπροσδιορισμό του ανθρώπου. Επίσης αναφέρεται ότι πρέπει να προστατεύεται η ιδιωτικότητα του κάθε ατόμου και να διασφαλίζεται η πλήρης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Ακόμη ζητείται νομοθετική ρύθμιση του τρανσφοβικού αδικήματος.

Το ζήτημα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια συνάντηση εργασίας, αύριο Τετάρτη, που συνδιοργανώνει το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως με το Συμβούλιο της Ευρώπης και τις οργανώσεις ACCEPT-ΛΟΑΤ Κύπρου, ILGA Europe και Transgender Europe.

Προστίθεται ότι στη συνάντηση θα γίνει ενδελεχής ενημέρωση από εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης και εκπροσώπους ευρωπαϊκών οργανώσεων, για τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις και θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές άλλων χωρών.

Όπως αναφέρεται, η νομική αναγνώριση του φύλου συνίσταται στην αλλαγή του ονόματος και φύλου στα επίσημα νομικά και άλλα έγγραφα ενός διεμφυλικού ατόμου, καθώς η αναντιστοιχία ανάμεσα στο προτιμώμενο και το επίσημο όνομα και φύλο συνεπάγεται περιορισμούς στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, την αγορά εργασίας και συνεχή εξευτελισμό, ταπεινωτική και διακριτική μεταχείριση.

Πηγή: ΚΥΠΕ




Δες και αυτό!