8 Queer Ταινίες στις Φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε κάθε χρόνο στις Νύχτες Πρεμιέρας, απ’τ’ολότελα… καλές και οι οχτώ μόλις επιλογές ταινιών με ΛΟΑΤΚΙ θεματολογια (ή έστω, τη Madonna), λιγότερες από κάθε άλλη χρονιά του φεστιβάλ, τις οποίες ξεχωρίσαμε από το φετινό πρόγραμμα. Εμείς, συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε για μια χωριστή θεματική ΛΟΑΤΚΙ ενότητα όπως σε άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ του εξωτερικού…
26/9/2016
17.30 IDEAL
1/10/2016
19.00 ΔΑΝΑΟΣ 2
Κυνηγήθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν, δέχτηκαν μέχρι και πυροβολισμούς. Οι δρόμοι των γκέτο στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ ήταν οι πλέον αφιλόξενοι για την LGBTQ κοινότητα μέχρι που μια χούφτα γκέι και τρανς αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Οπλισμένη και επικίνδυνη, μα συνάμα στυλάτη και αστραφτερή, η συμμορία «Check It» μετρά πλέον περισσότερα από 200 μέλη και βγαίνει στους δρόμους της Ουάσινγκτον για να δώσει ένα μαθηματάκι σε κάθε ομοφοβικό καθαρματάκι. Είναι όμως η συμμορία αρκετή για να διεκδικήσουν τα μέλη της μια καλύτερη ζωή;
Την τελευταία δεκαετία, η πολιτεία της Ουάσινγκτον έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκλημάτων μίσους σε βάρος μελών της γκέι, λεσβιακής και transgender κοινότητας. Το 2005, τρία μέλη της κοινότητας, που στο παρελθόν είχαν πέσει θύματα bullying, άγριων επιθέσεων, ακόμα και βιασμού, σύστησαν την ομάδα «Check It». Πρόκειται ουσιαστικά για μια δυναμική συμμορία που προστατεύει όσους δέχονται ομοφοβικές επιθέσεις, στέλνοντας σε αρκετές περιπτώσεις τους δράστες στο νοσοκομείο. Σήμερα, η ομάδα απαριθμεί πάνω από 200 μέλη, ενώ οι ιδρυτές της δραστηριοποιούνται και στο χώρο της μόδας.
Το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ των Ντέινα Φλορ και Τόμπι Οπενχάιμερ παρουσιάζει μια ωμή πλευρά της πραγματικότητας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, όπου άτομα σε απόγνωση καταφεύγουν σε αδιέξοδες, αλλά μάλλον αναπόφευκτες μεθόδους επιβίωσης, και μας συστήνει μια σειρά από συναρπαστικούς χαρακτήρες οι οποίοι παλεύουν να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους κάτω από εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες. Γ. Β.
Σκηνοθεσία: Dana Flor, Toby Oppenheimer
Φωτογραφία: Toby Oppenheimer
Μουσική: Paul Brill
Μοντάζ: Tom Patterson

 

 

27/9
21.30 ΔΑΝΑΟΣ 1
Σκηνοθεσία: Τσαν-Γουκ Παρκ
Νεαρή παραδουλεύτρα στέλνεται στο αρχοντικό μιας Γιαπωνέζας αριστοκράτισσας με στόχο να την αποπλανήσει. Ομως το παράφορο πάθος που γεννιέται ανάμεσά τους απειλεί να ανατρέψει τα σχέδια του εγκεφάλου της απάτης. Ο βιρτουόζος δημιουργός του “Oldboy” περιβάλλει περίτεχνα το κορυφαίο ερωτικό θρίλερ της σεζόν με διεγερτικό μυστήριο, τολμηρές λεσβιακές σκηνές, μεταφυσικές νύξεις και απίστευτη σκηνοθετική μαεστρία.
Η νεαρή Σούκι προσλαμβάνεται από έναν απατεώνα προκειμένου να βρεθεί στη δούλεψη της Γιαπωνέζας αριστοκράτισσας Χιντέκο και να τη σαγηνεύσει. Μεταξύ των δύο γυναικών, ωστόσο, θα γεννηθεί μια παράφορη έλξη. Από το σημείο αυτό ξεκινά μια ιστορία εξαπατήσεων, πάθους, ταξικών αντιπαραθέσεων αλλά και εκδίκησης (μόνιμο σημείο αναφοράς στο σινεμά του Παρκ Τσαν-Γουκ), η οποία διαφοροποιείται κάθε φορά που τα τρία, υποκειμενικής οπτικής κεφάλαια της ταινίας ξεδιπλώνουν σε ελεύθερη απόδοση το μυθιστόρημα της Σάρα Γουότερς με τίτλο “Fingersmith”, μεταφερμένο εδώ από τη Βικτωριανή Αγγλία στην Κορέα του ’30, την περίοδο που βρισκόταν υπό ιαπωνική κατοχή.
Ο πολυβραβευμένος δημιουργός της περίφημης τριλογίας της εκδίκησης υπογράφει ένα υποβλητικό ερωτικό θρίλερ που μαγνητίζει με την ατμοσφαιρική φωτογραφία, τα δεξιοτεχνικά τράβελινγκ, καθώς και ένα άκρως διεγερτικό, σταθερά ανατροφοδοτούμενο μυστήριο, μπολιασμένο υποδειγματικά από το ανεξάντλητο ενδιαφέρον του Παρκ για τη δυσπρόσιτη χώρα των συναισθημάτων και την περιπλοκότητα των κινήτρων. Επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, όπου απέσπασε Βραβείο Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης. Ν. Σ.
Σκηνοθεσία: Chan-wook Park
Σενάριο: Seo-Kyung Chung, Chan-wook Park, based on a novel by Sarah Waters
Φωτογραφία: Chung Chung-hoon
Μουσική: Kim Sang-bum, Kim Jae-bum
Μοντάζ: Cho Young-wuk
Ηθοποιοί: Kim Min-hee, Kim Tae-ri, Ha Jung-woo, Cho Jin-woong, Kim Hae-sook, Moon So-ri
Νότιος Κορέα | 2016 | Έγχρωμο | DCP | 144′ | Κορεάτικα, Ιαπωνικά

 

 

 

2/10/2016
22.15 ODEON ΟΠΕΡΑ 1
Από άσπονδοι εχθροί στους σχολικούς διαδρόμους, δύο αγόρια διαφορετικών κοινωνικών τάξεων καλούνται να εκδηλώσουν τα απωθημένα συναισθήματα που τρέφουν το ένα για το άλλο. Είκοσι χρόνια μετά τα “Αγρια Βλαστάρια”, ο βετεράνος του γαλλικού σινεμά αποδεικνύεται πιο νεανικός και ορμητικός από ποτέ, σε μία ρομαντική ιστορία ενηλικίωσης και σεξουαλικής συνειδητοποίησης που μας θυμίζει τι πραγματικά σημαίνει να είσαι ξανά 17.
Αφού γνωριστούν ως άσπονδοι φίλοι στους διαδρόμους και την τάξη του σχολείου στο οποίο πηγαίνουν, και ανταλλάξουν συστάσεις μέσα από γροθιές και τσαμπουκά, ο Νταμιέν και ο Τομ αναγκάζονται να συνυπάρξουν για λίγο καιρό κάτω από την ίδια στέγη. Κι αυτό που ξεκίνησε ως σφοδρή αντιπάθεια και έχθρα σταδιακά θα δώσει τη θέση του στην παραδοχή των αισθημάτων που τρέφει το ένα αγόρι για το άλλο, την ίδια ώρα που μια σειρά από οικογενειακά ζητήματα θα σπρώξουν τους δύο νεαρούς ήρωες στην πρόωρη ενηλικίωση.
Δύο δεκαετίες αφότου παρέδωσε με τα “Άγρια Βλαστάρια” του ένα από τα ορόσημα του νεανικού και γκέι σινεμά, ο καταξιωμένος Γάλλος σκηνοθέτης επιστρέφει στις συναισθηματικές δοκιμασίες και αφυπνίσεις της εφηβικής ηλικίας, για να διηγηθεί με την τρυφερή ματιά που τον διακρίνει μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο αγόρια που ανήκουν σε διαφορετικές τάξεις και έχουν μεγαλώσει κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Φιλμάροντας με τρομερή ενέργεια και κυκλώνοντας διαρκώς τους ήρωες με μια νευρώδη κάμερα που δεν ησυχάζει λεπτό, ο Τεσινέ συλλαμβάνει στο φιλμ του κάτι από τον παλμό και τον αυθορμητισμό τού να βρίσκεσαι ένα βήμα πριν εισχωρήσεις στον κόσμο των μεγάλων. Υποψήφιο για Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Λ. Κ.
Σκηνοθεσία: Andre Techine
Σενάριο: Andre Techine, Celine Sciamma
Φωτογραφία: Julien Hirsch
Μουσική: Alexis Rault
Μοντάζ: Albertine Lastera
Ηθοποιοί: Andrine Kiberlain, Kacey Mottet Klein, Corentin Fila, Alexis Loret
Γαλλία | 2016 | Έγχρωμο | DCP | 116′ | Γαλλικά

 

 

 

29/9/2016
19.30 ODEON ΟΠΕΡΑ 2
23/9/2016
20.00 ODEON ΟΠΕΡΑ 1
24/9/2016
21.30 ODEON ΟΠΕΡΑ 2
Ενας ντροπαλός νεαρός που ανακαλύπτει ότι του αρέσουν τα αγόρια, ένα σοφό χάμστερ που μιλά με τη φωνή της Ιζαμπέλα Ροσελίνι, μια νύχτα που υπόσχεται να αλλάξει τα πάντα, μια ιστορία ενηλικίωσης που περνά υποχρεωτικά μέσα από τη σεξουαλική αφύπνιση. Κι όλα αυτά, από έναν ταλαντούχο 26χρονο σκηνοθέτη ο οποίος ορκίζεται, στο ονειρικό και πανέμορφο ντεμπούτο του, να μην συμβιβαστεί με μια ακόμη τυπική περίπτωση νεανικής γκέι ταινίας. Βραβείο καλύτερου καναδικού φιλμ στο Φεστιβάλ του Τορόντο.
Ο Οσκαρ είναι ένας μαθητής λυκείου που ενδιαφέρεται περισσότερο για το μακιγιάζ και τα οπτικά εφέ παρά για τα μαθήματά του. Είναι επίσης ομοφυλόφιλος και βασανίζεται από οράματα πιθανών φρικιαστικών εξελίξεων που μπορεί να έχει η αποκάλυψη των σεξουαλικών του προτιμήσεων στον οξύθυμο πατέρα του. Ασφυκτιά στην επαρχιακή πόλη όπου ζει κι έχει μοναδική παρηγοριά του τη φίλη του, Τζέμα, και το χάμστερ του, που του μιλά με τη φωνή της Ιζαμπέλα Ροσελίνι. Θα αλλάξουν όλα, όμως, όταν γνωρίζει και ερωτεύεται τον Γουάιλντερ.
Το coming-out δράμα και το ξύπνημα του έρωτα παντρεύονται με τη νεανική φαντασία και τον ψυχοσωματικό τρόμο, σε ένα συστηματικά ευρηματικό και αβίαστα συναισθηματικό ντεμπούτο από τον Καναδό Στίβεν Νταν, το οποίο απέσπασε το βραβείο καλύτερης καναδικής ταινίας στο Φεστιβάλ του Τορόντο και έκανε τη διεθνή κριτική να μιλά για ένα νέο μεγάλο ταλέντο. Γ. Β.
Σκηνοθεσία: Stephen Dunn
Σενάριο: Stephen Dunn
Φωτογραφία: Bobby Shore
Μουσική: Maya Postepski, Todor Kobakov
Μοντάζ: Bryan Atkinson
Ηθοποιοί: Connor Jessup, Aaron Abrams, Joanne Kelly, Aliocha Schneider, Mary Walst, Isabella Rossellini
Καναδάς | 2015 | Έγχρωμο | DCP | 90′ | Αγγλικά

 

 

Ην. Βασίλειο, 97′)
26/9/2016
18.00 ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αντισυμβατικό love story ανάμεσα σε έναν αριβίστα νεαρό Πακιστανό κι έναν αλητήριο Λονδρέζο, και συνάμα καίριο πολιτικό σχόλιο για την εν βρασμώ θατσερική Αγγλία, το φιλμ του Φρίαρς μας σύστησε το ακόμη ανεξερεύνητο τότε ταλέντο του Ντάνιελ Ντέι Λιούις, την οξυδερκή συγγραφική πένα του Χανίφ Κιουρέισι κι έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του αγγλικού κινηματογράφου. Ενα ορόσημο του βρετανικού σινεμά της δεκαετίας του ’80. Είσοδος ελεύθερη
Σκηνοθεσία: Stephen Frears
Σενάριο: Hanif Kureishi
Φωτογραφία: Oliver Stapleton
Μουσική: Ludus Tonali
Μοντάζ: Mick Audsley
Ηθοποιοί: Daniel Day-Lewis, Garry Cooper, Gordon Warnecke, Richard Graham, Saeed Jaffrey, Roshan Seth
Ην. Βασίλειο | 1985 | Εγχρωμο | 97′ | Αγγλικά, Ούρντου

 

 

29/9/2016
23.15 ODEON ΟΠΕΡΑ 1
Μια 18λεπτη σκηνή σεξουαλικού οργίου σε gay club του Παρισιού μας εισάγει σε μια απροσδόκητη boy meets boy ιστορία, όπου η λαγνεία μετατρέπεται ενστικτωδώς σε κεραυνοβόλο έρωτα. Μέσα στην επόμενη ώρα, οι δύο νεαροί ήρωες θα περιπλανηθούν στο νυχτερινό Παρίσι, σε μια εναλλακτική, άκρως τολμηρή εκδοχή του “Πριν το Ξημέρωμα”, η οποία κέρδισε το Βραβείο Κοινού Teddy στο Φεστιβάλ Βερολίνου.
Ο Τεό και ο Ουγκό γνωρίζονται στο υπόγειο ενός gay club του Παρισιού, κατά τη συμμετοχή τους σε ένα σεξουαλικό όργιο που κινηματογραφείται χωρίς κανένα ταμπού. Στη διάρκεια της συνεύρεσής τους με άλλους άντρες, τα βλέμματά τους συναντιούνται και καταλαβαίνουν αμέσως πως αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι κάτι περισσότερο από σεξ της μιας βραδιάς. Και όντως, θα φύγουν από εκεί μαζί, θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, θα ζήσουν για λίγο τον τρόμο του AIDS, έχοντας κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη με τον έναν από τους δύο να είναι ήδη φορέας, θα εξομολογηθούν τις φοβίες τους και έχοντας παρέα το Παρίσι, σαν εναλλακτικοί ήρωες του “Πριν το Ξημέρωμα” του Λινκλέιτερ, θα αφεθούν στον μεγάλο έρωτα που μοιάζει να γεννιέται.
Το σκηνοθετικό δίδυμο των Ολιβιέ Ντικαστέλ και Ζακ Μαρτινό, με σημαντικό παρελθόν πάνω στην LGBT θεματολογία, παίρνει το ρίσκο να ξεκινήσει την ταινία με ένα εικοσάλεπτο όργιο που δεν αφήνει τίποτα στη φαντασία του θεατή και καταφέρνει να κάνει ένα γενναίο φιλμ, με διαλόγους γεμάτους ευαισθησία και υπέροχη κινηματογράφηση του νυχτερινού Παρισιού. Βραβείο Κοινού στα βραβεία Teddy του Φεστιβάλ Βερολίνου. Γ. Β.
Σκηνοθεσία: Olivier Ducastel and Jacques Martineau
Σενάριο: Olivier Ducastel and Jacques Martineau
Φωτογραφία: Manuel Marmier
Μουσική: Karelle Kuntur (co-composers: Gael Blondet, Pierre Desprats, Victor Praud)
Μοντάζ: Pierre Deschamps
Ηθοποιοί: Geoffrey Couet, Francois Nambot
Γαλλία | 2016 | Έγχρωμο | DCP | 97′ | Γαλλικά

 

 

STRIKE A POSE (Ολλανδία / Βέλγιο, 85′)
1/10/2016
18.45 ODEON ΟΠΕΡΑ 2
28/9/2016
22.30 ODEON ΟΠΕΡΑ 1
Τι ακριβώς συνέβη «Στο Κρεβάτι με τη Μαντόνα»; Είκοσι πέντε χρόνια μετά τη θρυλική Blond Ambition Tour, που δίδαξε στον κόσμο τι θα πει Vogue, οι χορευτές της Ποπ Βασίλισσας ξαναπαίζουν «θάρρος ή αλήθεια», αυτή τη φορά με το κοινό. Μυστικά και αποκαλύψεις για το Material Girl, ψιθυρισμένα από τα «ορφανά» παιδιά της Μαντόνα.
Την αγαπάς. Τη μισείς. Δεν την αγνοείς. Η Μαντόνα στόχευε ανέκαθεν στο να κρατά σε εγρήγορση το ανυποψίαστο κοινό και το 1990 βρέθηκε στην πιο δημιουργική, τολμηρή και σκανδαλώδη φάση της καριέρας της. Ως φορέας καλλιτεχνικής ακρότητας, σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, περιόδευσε τον κόσμο με την Blond Ambition tour, μία συναυλία-διαμαρτυρία απέναντι στην πατρική καταπίεση των παιδικών της χρόνων και στο καθολικό δόγμα. Το σήμα κατατεθέν κωνικό σουτιέν του Ζαν-Πολ Γκοτιέ, το «Like a Prayer», ο επί σκηνής αυνανισμός και, φυσικά, το «Vogue» απέκτησαν λατρευτικό status παγκοσμίως. Τι ακριβώς συνέβη, όμως, στο «Κρεβάτι με τη Μαντόνα»; Είκοσι πέντε χρόνια μετά τη θρυλική περιοδεία, οι χορευτές της βασίλισσας της ποπ μιλούν για το παρασκήνιο του φανταχτερού σόου, θυμούνται το πώς μεταμορφώθηκαν σε σύμβολα της LGBT κοινότητας εν μία νυκτί και αυτή τη φορά ξαναπαίζουν «θάρρος ή αλήθεια» με το κοινό. Μυστικά και… confessions on a dancefloor για το Material Girl, σε μία αναπάντεχα συγκινητική εξομολόγηση που θριάμβευσε στις προτιμήσεις του κοινού στα φετινά κινηματογραφικά φεστιβάλ Βερολίνου και Hot Docs. Π. Γ.
Σκηνοθεσία: Ester Gould, Reijer Zwaan
Φωτογραφία: Reinout Steenhuizen
Μουσική: Bart Westerlaken
Μοντάζ: Dorith Vinken
Εμφανίζονται: Luis Camacho, Oliver Crumes, Salim Gauwloos
Ολλανδία, Βέλγιο | 2016 | Έγχρωμο | DCP | 83′ | Αγγλικά, Ισπανικά

 

 

30/9/2016
18.30 ΔΑΝΑΟΣ 2
29/9/2016
20.00 ΔΑΝΑΟΣ 1
Ο Κούμπα, ένας επαγγελματίας κολυμβητής, μοιράζει τη μέρα του ανάμεσα στις προπονήσεις και την όμορφη σύντροφό του. Η καθημερινότητά του διαταράσσεται, ωστόσο, όταν ένας ελκυστικός νεαρός εισβάλλει στη ζωή του και του ξυπνά τις πιο ανεξέλεγκτες ερωτικές επιθυμίες. Η πρώτη γκέι ταινία που ξεπήδησε ποτέ από το σινεμά της Πολωνίας ανήκει στη γενναία σκηνοθετική φωνή του Βασιλέφσκι και στην απόφασή του να αψηφήσει τα κινηματογραφικά ταμπού της χώρας του προκειμένου να διηγηθεί ένα θαρραλέο love story.
Ο Κούμπα είναι ένας ανερχόμενος αθλητής αγώνων κολύμβησης που ζει στη Βαρσοβία. Όταν δεν τσακώνεται με την παρεμβατική μητέρα του, περνά τον χρόνο του με την επί δύο έτη σύντροφό του. Πηγαίνοντας σε μια εκδήλωση με την τελευταία, γνωρίζει τον Μίκαλ και η έλξη ανάμεσα τους είναι άμεση και ακαταμάχητη, σε βαθμό που ο Κούμπα δεν μπορεί να μην τον εντάξει στη ζωή του. Για να τα καταφέρει, όμως, θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με το περιβάλλον του, αλλά και με τον εαυτό του.
Έντονος ερωτισμός, ζητήματα καταπιεσμένης σεξουαλικής ταυτότητας, αλλά και οι παθογένειες μιας Πολωνίας όπου χρόνια μετά το «Φθινόπωρο των Εθνών» και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο συντηρητισμός παραμένει ριζωμένος στη συνείδηση του κόσμου. Όλα αυτά στη δεύτερη ταινία του Τομάς Βασιλέφσκι, η οποία τον ανέδειξε στο καλλιτεχνικό κύκλωμα ως μια ανερχόμενη κινηματογραφική φωνή και απέσπασε το βραβείο «Εast of the West» στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Γ. Β.
Σκηνοθεσία: Tomasz Wasilewski
Σενάριο: Tomasz Wasilewski
Φωτογραφία: Kuba Kijowski
Μουσική: Baasch
Μοντάζ: Aleksandra Gowin
Ηθοποιοί: Mateusz Banasiuk, Marta Nieradkiewicz, Bartosz Gelner, Katarzyna Herman, Izabela Kuna, Miroslaw Zbrojewicz, Olga Frycz
Πολωνία | 2013 | Έγχρωμο | DCP | 93′ | Πολωνικά

Μανώλης Βαμβούνης

Αν δεν σας μιλάω εδώ, θα είμαι κάπου και θα βλέπω θέατρο. Ή θα διαβάζω comics. Ή θα βλέπω drag queens στην τηλεόραση. Ή θα βλέπω κάτι με spandex ή περούκες στο σινεμά. Ή τελοσπάντων θα κάνω κάτι απροσδιόριστα geeky. Στο Antivirus είμαι τα τελευταία δύο χρόνια υπεύθυνος των σελίδων του Culture και συνιδρυτής των θεατρικών βραβείων Gay Theatre Awards. Αν δεν με δείτε κάπου έξω (δεν με χάνετε, promise) κυκλοφορώ στο προσωπικό μου blog project www.gkoultoura.gr και στο twitter ως @manolis.




Δες και αυτό!