H τρανς κοινότητα της Βολιβίας γιορτάζει για τις νέες ταυτότητες

09/09/2016
Αριστερά η Geraldine Valenzuela

Τον νόμο που επιτρέπει στα τρανς άτομα να βγάζουν νέες ταυτότητες με τα στοιχεία που επιθυμούν γιορτάζει η τρανς κοινότητα της Βολιβίας.

Την περασμένη εβδομάδα η τρανς ακτιβίστρια Geraldine Valenzuela έγινε η πρώτη που παρέλαβε τη νέα της ταυτότητα, σε μια τελετή με τον δήμαρχο της πόλης.

“Δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου να σταματήσει τον αγώνα, μέχρι να έφτανα σ΄αυτή τη στιγμή, μέχρι η πολιτεία να αναγνώριζε σ΄όλα τα τρανς άτομα τη δυνατότα αυτή“, δήλωσε η ίδια στο Reuters. “Μου πήρε περισσότερο από 30 χρόνια γι΄αυτή την αλλαγή και σ΄αυτά τα 30 χρόνια έχω υποφέρει πολύ από τις διακρίσεις, από ψυχολογική, λεκτική και ακόμη σωματική βία. Πιστεύω πως οτιδήποτε συνέβη απέδωσε καρπούς.”

Ο νέος νόμος, ο οποίος επιτρέπει στα τρανς άτομα να εγγραφούν με το όνομα και το φύλο που επιθυμούν, πέρασε χάρη στη στήριξη της αριστερής κυβέρνησης του προέδρου President Evo Morales. Σύμφωνα με το νόμο, για να μπορέσει ένα τρανς άτομο να βγάλει τη νέα ταυτότητα θα πρέπει να παρουσιάσει ιατρικά έγγραφα και γνωμάτευση από ψυχολόγο.

Το Reuters αναφέρει ότι περίπου 150.000 άτομα στη Βολιβία προσδιορίζονται ως LGBTI.

 




Δες και αυτό!