Τι λέτε για ενα briefing στον θαυμαστό κόσμο της Eurovision;

Please go to your Post editor » Post Settings » Post Formats tab below your editor to enter video URL.

Καιρό έχω να σας γράψω νέα για τη Eurovision και πιστέψτε με σας έχω μόνο τα καλύτερα. Ο κακός χαμός γίνεται στο μεγαλύτερο μουσικό φεστιβάλ της Ευρώπης και φυσικά μέσα στις εξελίξεις σας έχω νέα και για την Ελληνική συμμετοχή για το 2017. Πάμε λοιπόν!

  • Η Ουκρανία, όπως ξέρετε, κέρδισε το διαγωνισμό (με τον περίεργο μαθηματικό τύπο της φετινής Eurovision, καθώς δεν ήρθε πρώτη ούτε στο κοινό, ούτε στην επιτροπή) και συνεπώς αναλαμβάνει τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς. Όμως τα πράγματα δεν φαίνεται να βαίνουν καλώς.
  • Ξεκινάμε από την απάιτηση της EBU να καταθέσει η Ουκρανική κυβέρνηση το ποσό των 15 εκ. Ευρώ στους λογαριασμούς της, ως εγγύηση καθώς με την οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία, τις πολιτικές εξελίξεις με τη Ρωσία και την γραφειοκρατική κωλυσιεργία των πολιτικών (όπως ακριβώς και το 2005) η EBU φαίνεται να έχει Plan B ώστε και την τελευταία στιγμή να πάρει το διαγωνισμό από τη χώρα και να τον πάει αλλού.
  • Από την άλλη, η Ουκρανία μπήκε (προφανώς για εσωτερικούς και πολιτικούς λόγους) στη διαδικασία να κάνει εθνικό διαγωνισμό για το ποια πόλη θα διοργανώσει το διαγωνισμό. Σε αυτή τη διαδικασία που έπρεπε να είχε καταλήξει την 1η Αυγούστου, προκρίθηκαν οι πόλεις του Ντνίπρο, του Κίεβου και της Οδησσού. Όμως καμία από τις φιναλίστ πόλεις δεν έχει έτοιμο στάδιο να φιλοξενήσει το διαγωνισμό, ενώ τα θέματα της διαμονής των επισκεπτών και το θέμα των αερομεταφορών έχουν μπλοκάρει τη διαδικασία και η απόφαση αναμένεται να παρθεί στις 23 Αυγούστου (εφόσον όλα πανε καλά).
  • Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Jamala, νικήτρια της Eurovision 2016 με το αμφιλεγόμενο τραγούδι ‘1944’, το οποίο μιλά για τον διωγμό των Τατάρων από τον Στάλιν επειδή ήταν συνεργάτες των Ναζί, προκαλέι για μία ακόμη φορά, μιας και αποφάσισε να συμμετάσχει και να τραγουδήσει σε φεστιβάλ των νεο-Ναζί στην πόλη Λουτσκ της Ουκρανίας. Φυσικά η EBU εξακολουθεί να θεωρεί το τραγούδι, μη πολιτικό παρά τις αποδείξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το αντίθετο, και μιλάμε γα το περιβόητο βίντεο με συνομιλία της τραγουδίστριας που παραδέχεται δημόσια ότι λέει ψέμματα πως πρόκεται για ιστορική αναδρομή σε οικογενειακό της γεγονός για να μην αποκλειστεί από τον διαγωνισμό.
  • Με αυτά και με εκείνα το καλοκαίρι προχώρησε και ήδη 21 χώρες (και η Κύπρος και η Ελλάδα) έχουν πει το “ναι” στην Eurovision του 2017. Για τους φανατικούς του διαγωνισμού, όπως κάθε καλοκαίρι μαθαίνουμε για μια ακόμη φορά πως η Ανδόρρα και το Μονακό δεν θα επιστρέψουν στο διαγωνισμό ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι πόρτα θα δει η Eurovision ξανά και από την Τουρκία.
  • Στο μεταξύ στην Ελλάδα είχαμε τις εξής εξελίξεις. Μετά τη Στοκχόλμη και την 1η θέση στο κοινό για τη Ρωσία, ο συνθέτης της Ρώσικης συμμετοχής “You are the only one” Δημήτρης Κοντόπουλος δηλώνει πως η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα το 2017 θα ήταν η Demy ενώ μερικές μέρες αργότερα η ίδια δηλώνει στα ΜΜΕ ότι συζητά ήδη το ενδεχόμενο συμμετοχής της στο Κίεβο. Μερικές εβδομάδες αργότερα (και δυστυχώς δεν μπορώ να πω και περισσότερα) σκάει η δήλωση της Έλενας Παπαρίζου πως “για μενα η Eurovision δεν έχει τελειώσει” συμπληρώνοντας πως αν βρεθεί το κατάλληλο τραγούδι θα ξαναπήγαινε στη Eurovision. Και αυτό μερικές μέρες μετά το φαντασμαγορικό της ντουέτο με τον Sergey Lazarev στα mad Video Music Awards.

Φώτης Κωνσταντόπουλος / www.oikotimes.com

Journalist and freelance blogger with passion about music and events. Following the Eurovision Song Contest since 1996 with the printed version and with the online edition of oikotimes.com since 2001. Working on major events like MAD VMA, MADwalk, Positive Energy Day and following travel, theatre, festival events to review them.




Δες και αυτό!