Αιματηρά επεισόδια σε πορεία ομοφυλοφίλων στην Κροατία

12/06/2011
antivirus magazine διαφήμιση


Αρκετοί τραυματίες και 300 προσαγωγές στο Σπλιτ μετά τα επεισόδια σε εκδήλωση υπέρμαχων των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.
Περίπου 300 άνθρωποι προσήχθησαν και πάνω από 12 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων πέντε διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, μετά το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων στην πρώτη αντιδιαδήλωση ενάντια στην πορεία Gay Pride στην πόλη Σπλιτ της Κροατίας το Σάββατο, ανέφεραν εγχώρια ΜΜΕ.

Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και ροπάλων για να προστατεύσει 150 ως 300 υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων όταν τους επιτέθηκαν συμμετέχοντες στην αντιδιαδήλωση – που συγκέντρωσε πάνω από 10.000 ανθρώπους– με πέτρες, μπουκάλια, τασάκια από καφετέριες κ.ά.

Καθώς δεν ήταν σε θέση να ελέγξει τη βία η αστυνομία αναγκάστηκε να σταματήσει την πορεία των ομοφυλοφίλων και να απομακρύνει όσους συμμετείχαν σε αυτή.

«Το Σπλιτ έδειξε ότι δεν είναι μια πόλη του τουρισμού με το καλοκαιρινό της σύνθημα ‘Θάνατος στους γκέι’», έγραψε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Index, ενώ ο τίτλος του σχετικού θέματος στην Διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Vecernji List ήταν «Ντροπή στο Σπλιτ».

Τα επεισόδια βίας εναντίον ομοφυλοφίλων, που ενορχηστρώνουν κυρίως ακροδεξιές οργανώσεις, είναι εκτεταμένα στην περιφέρεια.

Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και τέσσερις δημοσιογράφοι, σύμφωνα με την κροατική τηλεόραση. Η κροατική δημοσιογραφική ομοσπονδία επέκρινε την παντελή έλλειψη προετοιμασίας της αστυνομίας για τα επεισόδια.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Δες και αυτό!