9 LGBT+ αθλητές που θα δούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

19/07/2016

To προηγούμενο των ανοιχτά LGBT+ αθλητών που λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι και ότι καλύτερο. Αν και φτάσαμε επιτέλους στο σημείο που οι τρανς αθλητές μπορεί να συμμετέχουν στους αγώνες χωρίς ιατρικά προαπαιτούμενα, βλέπουμε ακόμη ομοφοβικές/τρανφοβικές χώρες να φιλοξενούν τους αγώνες, όπως το πρόσφατο παράδειγμα της Ρωσίας.

Καθώς όμως πλησιάζουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διοργανωθούν στο Ρίο, περισσότεροι gay, bi, τρανς και ιντερσέξ αθλητές μοιράζονται την αλήθεια τους με τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι με το να είσαι out μπορεί να βελτιώσεις την απόδοσή σου.

Υπήρχαν 23 -out- LGBT+ συμμετοχές στους αγώνες στο Λονδίνο, ενώ αναμένεται να αγωνιστούν τουλάχιστον 27 στο Ρίο. Εμείς σας παρουσιάζουμε 9 απ΄αυτούς.

1) Tom Daley, κατάδυση

Ίσως ο πιο γνωστός LGBT αθλητής που αγωνίζεται στο Rio. Ο Daley έκανε coming out μέσα από ένα βίντεο στο YouTube το 2013.

“Ποτέ δεν υπήρξα τόσο χαρούμενος”, δήλωνε ο ίδιος αναφερόμενος στη σχέση του με τον Dustin Lance Black. “Ποτέ μου δεν είχα νιώσει τον έρωτα. Συνέβη τόσο γρήγορα. Με έχει κατακλύσει…”.

Ο Daley έκανε το ολυμπιακό του ντεμπούτο 14 ετών στους αγώνες του Πεκίνου. Σχολιάζοντας τη φετινή του συμμετοχή, δηλώνει: “Θέλω να βγω εκεί έξω και να κερδίσω ένα χρυσό μετάλλιο. Νιώθω ότι είμαι στην κορυφή μου σε ότι έχει να κάνει με τη δύναμη και τη φυσική μου κατάσταση”.

2) Caster Semenya, στίβος

Το 2009, αυτή η δρομέας από τη Νότια Αφρική έγινε το αντικείμενο διαμάχης, όταν η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα μετά τα πολλά και συνεχόμενα ρεκόρ που σημείωνε η ίδια σε μεγάλες διοργανώσεις, για να διαπιστωθεί μεταξύ άλλων το φύλο της Semenya.

Όταν τα αποτελέσματα της έρευνας, είδαν το φως της δημοσιότητας ο κόσμος της κατέρρευσε. Μεγάλα ονόματα του αθλητισμού, πολιτικοί κλπ, κατηγόρησαν την ομοσπονδία για ρατσισμό. Η ίδια υπερασπιζόμενη τα αποτελέσματα είχε δηλώσει: “Ο θεός με έκανε όπως είμαι και αποδέχομαι τον εαυτό μου”.

Τον Ιούλιο του 2010 η ομοσπονδία επέτρεψε την επιστροφή της Semenya στις διεθνείς διοργανώσεις. Η ίδια, ως ανοιχτά λεσβία πλέον, παντρεύτηκε την σύντροφό της το 2015.

3) Robbie Manson, κωπηλασία

Ο κωπηλάτης από τη Νέα Ζηλανδία έκανε δημόσια coming out τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Manson είπε στην οικογένειά του ότι είναι gay στην ηλικία των 20. O μεγαλύτερος αδερφός του είναι εξίσου gay, ενώ ο μικρότερος (Karl) ανήκει στην ίδια ομάδα με τον Robbie. Στην ομάδα του αποφάσισε να μιλήσει το 2012 στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

“Πίναμε τα ποτά μας και σχεδόν στο τέλος της βραδιάς το μοιράστηκα με 2 από τους φίλους μου. Ενώ ήμουν πολύ συγκινημένος τους είπα πως ήμουν διαφορετικός, ότι ήμουν gay.”

O Manson που συχνά φοράει μια rainbow κορδέλα ενώ αγωνίζεται, δήλωσε ότι η εμπειρία του αυτή ήταν ιδιαίτερα θετική και ότι η ομοφυλοφιλία στην ουσία τον βελτίωσε ως αθλητή.

“Δεν θα μπορούσε να γίνει κάπως αλλιώς. Πιστεύω ότι με κάνει πιο γεμάτο και είναι κάτι που με διαφοροποιεί με καλό τρόπο. Έμαθα να είμαι πολύ πιο δυνατός και περισσότερο ανθεκτικός απ΄όσο πίστευα και επίσης έμαθα ότι οι άνθρωποι είναι περισσότερο δεκτικοί.”

4) Angel McCoughtry, μπάσκετ

Μέλος της Atlanta Dream, η McCoughtry έκανε δημόσια coming out στο Instagram πέρυσι, αποκαλύπτοντας ότι η σχέση της με την Brande Elise προκάλεσε προβλήματα με τους φίλους της και την οικογένειά της, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη θέση της στην ομάδα.

“Χάσαμε φίλους και μέλη της οικογένειάς μας είναι αναστατωμένα- λένε ότι ατίμασα τη θρησκεία μου”, έγραψε η ίδια. “Ένα πράγμα που γνωρίσω είναι ότι η αγαπή είναι ένα υπέροχο συναίσθημα.”

5) Víctor Gutiérrez, πόλο

Ο 25χρονος πολίστας από τη Μαδρίτη θα παίξει με την ομάδα της Ισπανίας, λίγους μήνες μετά το δημόσιο coming out ως gay.

“Έίμαι έξω από την ντουλάπα στο περιβάλλον μου. Η οικογένειά μου γνωρίζει ότι είμαι gay. Οι φίλοι μου επίσης. Και ζω τόσο θετικά με τη σεξουαλικότητά μου, ώστε αισθάνομαι την ανάγκη να το μοιραστώ και με τους υπόλοιπους”.

6) Dutee Chand

To περασμένο καλοκαίρι η σπρίντερ από την Ινδία σημείωσε μια μεγάλη νίκη στον χώρο του αθλητισμό, όταν το δικαστήριο στο Arbitration αποφάσισε ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης δεν μπορούν από μόνα να τους να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη συμμετοχή μιας γυναίκας στους αγώνες.

Η Chand, η οποία πάσχει από hyperandrogegism (υπερέκκριση ανδρογόνων), αποκλείστηκε από αγώνες την τελευταία στιγμη.

Αρκετοί ακτιβιστές και άτομα από τον χώρο του αθλητισμού αντέδρασαν στο πως τα τεστ αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας, χαρακτηρίζοντάς τα ως παραβίαση της αξιοπρέπειας και της ιδιωτικότητάς της.

7) Carl Hester, ιππασία

Ο Βρετανός αθλητής της ιππασίας, ο οποίος κέρδισε το χρυσό στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, ήταν το μόνο ανοιχτά gay άτομα στην αποστολή της χώρας του (Ο Τοm Daley δεν είχε κάνει ακόμη coming out).

8) Ian Matos, κατάδυση

Ο 27χρονος αθλητής μετακόμισε στο Ρίο όταν ήταν έφηβος, εκληρώνοντας τα ολυμπιακά του όνειρα. “Ήξερα ότι ήμουν gay από πολύ μικρός, αλλά ήταν εδώ όπου έπρεπε να ζήσω με τη σεξουαλικότητά μου”, αποκάλυψε.

Στιγμιότυπο 2016-07-19, 12.40.52 μμ

Οι φίλοι του τον συμβούλευσαν να μη μιλήσει ανοιχτά μέχρι τους Ολυμπιακούς του Ρίο, κρύβοντας τις σχέσεις του και αποφεύγοντας τα gay πάρτι.

Επαίνεσε το παράδειγμα Tom Daley, ελπίζοντας ότι το δικό του coming out δε θα επηρεάσει τις πιθανές χορηγίες. “Δεν νομίζω ότι θα με εμποδίσουν, αλλά δεν μπορώ απλά να πιστεύω ότι ο κόσμος συμφωνεί μαζί μου», είπε.

9) Ari-Pekka Liukkonen, κολύμβηση

Ο Φινλανδός κολυμβητής που διαγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου έκανε coming out λίγο πριν τους χειμερινούς αγώνες στο Σότσι, ελπίζοντας να τραβήξει την προσοχή σχετικά με τον ομοφοβικό νόμο της Ρωσίας.

“Ήθελα να ξεκινήσω μια ευρύτερη συζήτηση με αφορμή το Σότσι, γιατί είναι λυπηρό που αυτή η νομοθεσία στη Ρωσία περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των νέων ανθρώπων κι όχι μόνο”, είχε δήλωσει χαρακτηριστικά. “Στο μέλλον εύχομαι οι αθλητές και όλος ο κόσμος να μη θεωρεί την ομοφυλοφιλία κάποιο είδος νέου”.

 

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!