Συνέντευξη: Ιmany

08/06/2016

Η ζωή της Ιmany θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί σενάριο χολιγουντιανής ταινίας. Μιας ταινίας που όπως μας εκμυστηρεύεται, αν τη σκηνοθετούσε η ίδια θα “φώτιζε” μόνο τα κομμάτια εκείνα που έχουν να κάνουν με τη μουσική… “Γιατί αυτό είμαι. Είμαι τραγουδίστρια”.

Μέλος μίας 10μελούς οικογένειας, η νεαρή Nadia Mladjao (όπως είναι το πραγματικό της όνομα) έκανε τα πρώτα της βήματα στα προάστια του Παρισιού. Μία Γαλλίδα που κατάγεται από τα νησιά Κομόρο της Αφρικής. Αν και η αγάπη της για το τραγούδι δεν άργησε να εμφανιστεί, ίδια στην αρχή δεν ήταν σίγουρη. “Να τραγουδάω. Αυτό ακριβώς ήθελα περισσότερο από τότε που ήμουν επτά ετών. Τότε βέβαια πίστευα ότι αυτό είναι κάτι που κάνουν οι άλλοι άνθρωποι και όχι εγώ. Όταν ήμουν μικρή, κανείς δεν μου έλεγε ότι η φωνή μου ήταν καλή, έλεγαν μόνο ότι ήταν “δυνατή” κι έτσι δεν πίστεψα ότι το τραγούδι ταίριαζε σε μένα”.

IMANY-©Barron Claiborne-IMG_6348

Οι σκέψεις για καριέρα φαίνεται να απομακρύνονται αρκετά, όταν λίγα χρόνια αργότερα η ίδια τραβάει τυχαία την προσοχή ενός πρακτορείου μοντέλων. Η Νadia γίνεται μοντέλο και για επτά χρόνια ασχολείται μ΄αυτό. Η μουσική όμως πάντα βρίσκεται στη ζωή της. Όπως μας λέει και η ίδια γελώντας, “ίσως να φταίνε και τα τραγούδια της Nina Simone, του Tracy Chapman, της Billie Holiday και των Nirvana”. Γι΄αυτό και όταν δεν δούλευε, έγραφε τα τραγούδια της. Έτσι, μετά από τρία χρόνια παραμονής στη Νέα Υόρκη, η Nadia επιστρέφει στο Παρίσι (2008), επιλέγει το “Imany” ως καλλιτεχνικo της όνομα και με ένα demo έξι τραγουδιών αλλά και πολύ πίστη, ξεκινά τη δική της μουσική διαδρομή. “Ξέρεις Ιmany σημαίνει πίστη στα Σουαχίλι. Είναι σημαντικό γιατί χωρίς πίστη δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”.

IMANY-©Barron Claiborne-visuel2016

Από πρώτες εμφανίσεις της σε διάφορα κλαμπ του Παρισιού η Imany κατάφερε να δημιουργήσει γρήγορα έναν πιστό πυρήνα θαυμαστών, διαψεύδοντας όλους εκείνους που πίστευαν ότι ένα μοντέλο είναι καταδικασμένο να αποτύχει σε οτιδήποτε, εκτός πασαρέλας. Η εξωτερική της εμφάνιση σε συνδυασμό με τους μπλουζ, φολκ και σόουλ φωνητικούς χρωματισμούς κέντριζε αμέσως το ενδιαφέρον του κοινού που την άκουγε. Ο υπόλοιπος κόσμος την γνωρίζει το 2011 μέσα από τον πρώτο της δίσκο “The Shape of a Broken Heart” και κυρίως από το τραγούδι You Will Never Know” που έγινε μεγάλη επιτυχία και στη χώρα μας. “Πρέπει να σου πω ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έπαιξαν το τραγούδι αυτό και που με κάλεσαν να το τραγουδήσω ζωντανά. Είναι πολύ σημαντικό. Γι΄αυτό το ελληνικό κοινό είναι ένα απ΄ τα αγαπημένα μου. Όπως και η ελληνική κουζίνα”.Μια αγάπη που πρόκειται να εκφραστεί και πάλι στις 29 Ιουνίου, αφού η Ιmany θα επισκεφθεί και πάλι τη χώρα μας για μια live εμφάνιση στο Estate Seaside στο Ακρωτήρι. “Θα παίξω καινούρια τραγούδια αλλά και κάποια από τον πρώτο μου δίσκο. Θα δοκιμάσουμε κάποια στο κοινό, να δούμε πως θα πάει. Θα είμαι με την ίδια μπάντα και ελπίζω το ελληνικό κοινό μου να το ευχαριστηθεί”.

Πριν από λίγες εβδομάδες η Imany μας σύστησε με τη δεύτερη δισκογραφική της δουλειά με τίτλο “There were tears”. “Είναι ένα cd με 4 τραγούδια, δύο ακουστικά και δύο με παραγωγή. Είναι καινούρια και ελπίζω να σας αρέσουν”. Από τις πιο πρόσφατες επιτυχίες της και το χορευτικό “Don’t be so shy” που έχει τρελάνει τα ραδιόφωνα και τους μουσικούς παραγωγούς, όπως ακριβώς και η μπαλάντα You Will Never Know” στο παρελθόν. Ποιο απ΄τα δύο άραγε την εκφράζει περισσότερο; “Ειλικρινά δεν ξέρω τι να σου απαντήσω”, απαντά ξεσπώντας σε γέλια.

https://youtu.be/L_3-iwMxBxA

Η συζήτηση μοιραία πηγαίνει σε θέματα διαφορετικότητας (στο antivirus βρισκόμαστε εξάλλου). Η ίδια δεν έχει να πει πολλά μιας και η θέση της είναι εδώ είναι απόλυτη. “Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στις μέρες μας”, μαςλέει με έντονο ύφος. “Είναι κάτι που εύχομαι γιατί το έχουμε ανάγκη. Δες για παράδειγμα όλους αυτούς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Είναι λυπηρό να βλέπεις τόσους ανθρώπους να παρατούν τη χώρα τους, στην προσπάθεια αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής. Πραγματικά πολύ λυπηρό! Τώρα σε σχέση με τη LGBT κοινότητα, αυτό που θέλω να πω είναι να συνεχίζετε να πολεμάτε πάντα για το δίκιο σας. Ο καθένας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται δίκαια”.

Στην ερώτηση αν έχει βιώσει ρατσισμό και αν είναι δυσκολότερο για μια μαύρη τραγουδίστρια να καθιερωθεί στη μουσική βιομηχανία, η ίδια μας απαντά, “Κάθε βήμα είναι μια πρόκληση. Αλλά όχι δεν έχω βιώσει ρατσισμό. Το μόνο που συμβαίνει είναι να με μπερδεύουν κάποιες φορές με άλλες μαύρες τραγουδίστριες”.

Η συνέντευξη φιλοξενείται στο τελευταίος τεύχος του Antivirus (τεύχος 68)

[separator type=”thick”]

Πληροφορίες Συναυλίας

Τοποθεσία: Estate Seaside @ Ακρωτήρι, Βασ. Γεωργίου Β΄ 5, παραλία Αγίου Κοσμά, Άλιμος
Ημερομηνία: Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016
Τιμές εισιτηρίων: Όρθιοι: Early Bird – 16ευρώ, Προπώληση – 19ευρώ, Ταμείο – 23ευρώ
Καθήμενοι: Προπώληση Β’ ζώνη – 39ευρώ, Α’ Ζώνη – 49ευρώ / Ταμείο Β’ ζώνη – 45ευρώ, Α’ Ζώνη – 55ευρώ
Τιμές για το hama restaurant θα ανακοινωθούν σύντομα .
Προπώληση: viva.gr, 11876, Public, Seven Spots, Reload, Media Markt
Πληροφορίες: Tηλ.: 2109859147

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!