5 χρόνια Colour Youth: H οργάνωση μέσα από τα μάτια των μελών της

07/06/2016
Από αριστερά: Αργυρώ, Αλέξης, Ιωάννα, Άννη, Γιώργος- Κυβέλη

H Colour Youth είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο LGBTQI+ νέων της Αθήνας που μάχεται για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις. Φέτος κλείνει επίσημα τα πέντε χρόνια από την ίδρυσή της. Πέντε χρόνια από την στιγμή που μια μικρή παρέα πήρε την πρωτοβουλία να ιδρύσει επίσημα μια ομάδα LGBTQI+ νέων η οποία θα εκπροσωπεί τις ανάγκες των νεότερων ατόμων της κοινότητας.

“Θα μπορούσαμε να αραδιάσουμε ένα σωρό πράγματα σχετικά με το τι κάνουμε και τι διεκδικούμε, αλλά τίποτα δεν αντιπροσωπεύει καλύτερα την Colour Youth από τα ίδια τα μέλη της. Γι’ αυτό σκεφτήκαμε ότι είναι καλύτερα να σας την συστήσουν αυτά, μέσα από τις εμπειρίες τους, τις στιγμές που μίλησαν στην καρδιά τους όσο καιρό είναι μέλη και τα πράγματα που κάνουν την Colour Youth μοναδική για αυτά…”

Αργυρώ: “Για την Colour Youth αισθάνομαι μόνο αγάπη και περηφάνια”

Αυτό έχει να κάνει πολύ με τα άτομα που είναι μέσα σε αυτήν. Είναι τόσο διαφορετικά σαν χαρακτήρες, ωστόσο ο κοινός μας στόχος καταφέρνει να μας ενώνει κάθε φορά. Δύο είναι οι αγαπημένες μου στιγμές στην Colour Youth. Η πρώτη ήταν όταν μαζευτήκαμε να γυρίσουμε ένα βιντεάκι για τις τρανσφοβικές δηλώσεις μιας δημοσιογράφου. Τότε ήταν η στιγμή που ένοιωσα ότι δενόμασταν σαν ομάδα, παλιά και νέα μέλη γνωριζόμασταν καλύτερα. Η δεύτερη στιγμή είναι πιο πρόσφατη, ήταν την φετινή ημέρα κατά της ομοφοβίας τρανσφοβίας και αμφιφοβίας που μαζευτήκαμε για να κάνουμε μια δράση δρόμου. Μου άρεσε που δουλέψαμε ομαδικά και ταυτόχρονα περάσαμε ευχάριστα κάνοντας τα πλακάτ και συμμετέχοντας στην δράση.

Η Colour Youth στο pride 2015

Αλέξης: “
Δεν μπορώ να πω ότι είχα μια αγαπημένη στιγμή στην ColourYouth”

Όχι μόνο επειδή δεν είμαι από την αρχή της, αλλά και επειδή δεν μπορώ να αποφασίσω ποια είναι αυτή για μένα. Μέσα σε σχεδόν 2 χρόνια έχω ζήσει πολλές όμορφες στιγμές αλλά και μέτριες και ίσως κάποιες πιο δύσκολες. Σίγουρα, όμως το αίσθημα της κοινότητας είναι το αγαπημένο μου. Πιο συγκεκριμένα, για μένα η πορεία που κάποιο άτομο κάνει, από τη στιγμή που έρχεται μέχρι να νιώσει μέρος της ομάδας και να χτίζει κάτι προοδευτικά με τα υπόλοιπα άτομα που την αποτελούν είναι ανεκτίμητο. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για μένα από την πρώτη συνάντηση που ήρθα μέχρι και σήμερα.

Δράση δρόμου για το Πες το σ' εμας - Freeze action

Ιωάννα: “
Είμαι μόλις ένα χρόνο στη Colour Youth και ήδη έχω ζήσει με αυτά τα παιδιά πολλές όμορφες στιγμές”

Αυτή που δεν θα ξεχάσω ποτέ όμως, είναι ένα βραδύ που μαζευτήκαμε έξω από τη Βουλή την ημέρα ψήφισης του συμφώνου συμβίωσης. Αφού περάσαμε αρκετές ώρες εκεί αποφασίσαμε να μαζευτούμε σε ένα σπίτι και να παρακολουθήσουμε τη συνεδρίαση της Βουλής. Ήμασταν 30 άτομα αλλά θυμάμαι την κοπέλα που μας προσκάλεσε να λέει «Δεν έχει σημασία πόσοι είστε,είστε ΔΙΚΑ ΜΟΥ άτομα» και τότε συνειδητοποίησα περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι δεν είμαστε άπλα μελή της ίδιας οργάνωσης αλλά μια οικογένεια. Είχαμε αρχίσει να χάνουμε την υπομονή μας και μαζί της και τις ελπίδες μας όταν επιτελούς ακούσαμε αυτό που τόσες ώρες περιμέναμε, 194 ΥΠΕΡ. Χειροκροτήσαμε, ζητωκραυγάσαμε, αγκαλιαστήκαμε! Αν δεν είχα βρει την ColourYouth θα ήμουν μια από τους πολλούς νέους και νέες που πανηγύριζαν από μέσα τους, στα κρυφά, χωρίς να έχουν κάποιον να μοιραστούν τη χαρά τους.

H Colour Youth στο Pride 2015

Άννη: “Η Colour Youth είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, όσο καιρό υπάρχει”

Με επηρέασε βαθιά, από το να νιώσω άνετα με τον εαυτό μου, να γνωρίσω ενδιαφέροντα άτομα -με κάποια από τα οποία δημιουργήθηκαν δυνατές φιλίες-, μέχρι να αναπτύξω δεξιότητες που ούτε που ήξερα πως είχα. Ακόμα και τα τελευταία 2 χρόνια που έχω πάρει θέση στα «μετόπισθεν», νιώθω υπερήφανη για το πού έχει φτάσει αυτή η οργάνωση και για την καταπληκτική δουλειά που συνεχίζει να γίνεται από τα παιδιά που πλέον έχουν πάρει τα ηνία. Είναι δύσκολο να διαλέξω «καλύτερη στιγμή» αφού αυτά τα 5 χρόνια είναι γεμάτα εμπειρίες. Από την πρώτη φορά που ξετυλίξαμε με τον Στέφανο το banner μας στο Athens Pride 2011, μέχρι την εκδήλωση που είχαμε για το IDAHOBIT 2016, η Colour Youth μου έχει χαρίσει αμέτρητες σημαντικές στιγμές και αισιοδοξώ ότι θα γίνουν πολλές περισσότερες!

Δράσεις Διαμαρτυρίας ενάντια στην ομοφοβική τρανσφοβική βία 2012

Γιώργος – Κυβέλη: “Ήταν 2010 όταν μου είπαν: Άκουσα για μια νέα ομάδα που θα ξεκινήσει, το ψήνεις να περάσουμε να δούμε τι φάση;”

Το πρώτο κάλεσμα για την οργάνωση. Μια πρωτοβουλία από άτομα νέα, που είχαν καταλάβει πως αν δεν διεκδικήσουν τα ίδια τα δικαιώματά τους και το χώρο τους, δεν θα το έκανε κανένας άλλος γι αυτά. Τότε δεν μας ακούγανε γιατί “έλα μωρέ παιδιά είναι δεν ξέρουν”. 2016, και πλέον μας ακούνε. Δεν μπορώ να γράψω σε λίγες γραμμές όσα θέλω για την ColourYouth – τις παρέες, τις σχέσεις, τα happenings, τις συζητήσεις, τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει μέσα από αυτήν. Αλλά ξέρω πως όσο υπάρχει αυτός ο χώρος ώστε τα νέα LGBTQI+ άτομα να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να μην είναι μόνα, μπορώ να κοιμάμαι πιο ήρεμος τα βράδια.

banner

 

Η Colour Youth στο Facebook

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!