Συνέντευξη: The Callas

08/06/2016

Aύριο “The Callas” θα εμφανιστούν στο Rockwave Festival, με σκοπό να εντυπωσιάσουν για μια ακόμη φορά το κοινό τους! Ίσως να φταίει και αυτή η πολύμορφη, μυστηριώδη και σαγηνευτική post-everything μουσική τους και φυσικά το καινούργιο τους άλμπουμ, «Half Kiss Half Pain», που την αντικατοπτρίζει επακριβώς. Όπως και να έχει, εμείς συναντήσαμε τον Άρη, τον Λάκη, τη Χρυσάνθη και τη Μαριλένα Πετρίδου για την καθιερωμένη μας μίνι ανάκριση!

Aς πάρουμε τα πράγματα απ΄την αρχή. Πως ξεκίνησαν οι “The Callas”;

Ξεκίνησαν στην Αθήνα μόλις γυρίσαμε από τις σπουδες μας σε καλές τέχνες στο Λονδίνο, ως ένα art punk D.I.Y. project που περιείχε installation και live performance. Πέρασε από διάφορα στάδια και μετασχηματισμούς και τα τελευταία χρόνια εχει παγιωθεί το μουσικό σχήμα με την Μαριλένα στα τύμπανα και την Χρυσάνθη στην κιθάρα.

Αύριο θα σας δούμε στη σκηνή του Rockwave; Τι να περιμένουμε απ΄αυτή σας την εμφάνιση;

Θα παίξουμε κατω από ένα καυτό ήλιο τραγούδια από τα δύο τελευταία μας άλμπουμ.

THECALLAS_HKHP_COVER_small

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε το νέο σας άλμπουμ «Half Kiss Half Pain», του οποίου την παραγωγή σας έκανε κάνει ο Jim Sclavunos. Μιλήστε μας λίγο γι΄αυτή τη συνεργασία.

Μας είχε πρωτοδεί σε μια συναυλία μας στο Λονδίνο όπου είχαμε για φόντο μια σούπερ βελούδινη μπορντό κουρτίνα και όπου η πατέντα με αλουμινόχαρτα που είχαμε κάνει για να εχουμε τον φωτισμό που θέλαμε είχε πυρακτώσει και έβγαζε πολύ κάπνα και βρώμα. Μας αγάπησε! Κρατήσαμε επαφή, ανταλλάσσαμε ιδέες για πολύ καιρό, κάναμε μαζί δυο δίσκους και τώρα πια είναι ένας αγαπημένος φίλος και συνεργάτης μας.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας; Είναι εύκολη η συνεργασία;

Έχουμε κάνει (και πάντα όταν λέμε «έχουμε» εννούμε όλα τα παιδία που συνεργαζόμαστε και προσφέρουν όλο τους το ταλέντο και αγάπη στα διάφορα πρότζεκτς) δύο μεγάλου μήκους ταινίες (Lustlands, The Great Eastern), εκδόσεις (Velvet magazine, LUST magazine), φεστιβάλ, εικαστικές εκθέσεις κτλ κτλ. Όλα είναι δύσκολα. Οι επαφές, τα συναισθήματα, οι πρόβες, τα έξοδα, οι συναυλίες, η οργάνωση των πάντων…όλα απαιτούν πολύ δουλειά και αφοσίωση. Βέβαια όλα είναι τόσο ερεθιστικά που δεν αντέχουμε λεπτό να μην ασχολούμαστε με όλο αυτό το πράγμα και τους φίλους-συνεργάτες μας.

Ποια είναι η θέση των “The Callas” γύρω από θέματα διαφορετικότητας; Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στα ΛΟΑΤ άτομα που σας ακούν;

Πάντα σε οτι και αν κάνουμε μας ενδιαφέρουν οι διαφορετικές, οι ιδιαίτερες περιπτώσεις. Πράγματα που κινούνται στο μεταίχμιο, που ρισκάρουν, που αμφισβητούν και αμφιταλαντεύονται, που είναι ευαίσθητα και δυναμικά μας ασκούν μια γοητεία και έλξη. Είτε πρόκειται για συναισθήματα, είτε για ένα εργο τέχνης, ειτε για ενα ποτό που χύνεται ή ένα φαγητο που το λαχταρούσες, αλλά σου έπεσε κατά λαθος στο πεζοδρόμιο. Όλα είναι για όλους μας, ας τσιμπάμε απο εδώ και απο εκεί, να αισθανόμαστε όμορφα, να δουλεύουμε με πραγματα και ανθρώπους που αγαπάμε και μας γοητεύουν και μας εμπνέουν και όλα θα πανε γαμάτα και θα είμαστε χαρούμενοι και καυλωμένοι.

Μπορεί να σας δούμε κάποια στιγμή στη σκηνή του Athens Pride;

Εννοείται. Πρίν ένα δυο χρόνια είχαμε συμμέτασχει με τη δωρεά ενός εικαστικού μας έργου στην έκθεση στο The Breeder για την ενίσχυση το Athens Pride.

Άλλα καλλιτεχνικά σχέδια;

Μόλις έχουμε επιστρέψει από συναυλίες στο εξωτερικό και τώρα τελειώνουμε την νέα μας ταινία «The Great Eastern» που είναι εμπευσμένη από το ερωτικό-ουτοπικό όραμα του Ανδρέα Εμπειρίκου. Από τον Σεπτέμβριο θα συνεχίσουμε τις συναυλίες και τις εκθέσεις που κάνουμε στο προσωπικό μας στούντιο ως Velvet Room, ετοιμάζουμε με τον Lee Ranaldo (Sonic Youth) νέα τραγούδια και ένα performanceinstallation και την Κυριακή θα παίξουμε στο Rockwave Festival στην Μαλακάσα (τι όμορφο όνομα τοποθεσίας!).

Λίγα λόγια για τους The Callas

Οι The Callas είναι οι Άρης Ιωνάς, Λάκης Ιωνάς, Χρυσάνθη Τσουκαλά και Μαριλένα Πετρίδου. Μουσική, σινεμά, artworks, περιοδικά, καλλιτεχνικά events και shows, υπό την artistic επιτήρηση των Άρη και Λάκη Ιωνά. Έχουν συνεργαστεί επί σκηνής με Thurston Moore, Lee Ranaldo, The Brian Jonestown Massacre, Ty Segall, Grinderman και φέτος επιστρέφουν The Callas επιστρέφουν με τη νέα τους δισκογραφική δουλειά “Half Kiss Half Pain” σε παραγωγή του Jim Sclavunos, για δεύτερη φορά μετά την πολύ πετυχημένη συνεργασία τους στο προηγούμενο album τους, “Am I Vertical?”.

Πολυρυθμικές μουσικές, post punk μπασογραμμές, κοφτές κιθάρες, no wave ξεσπάσματα, αμφιβολίες που αναβοσβήνουν ρυθμικά, αστικά psyche συμπλέγματα, αλλά και μελωδίες με μεσογειακό άρωμα συνθέτουν το πολύπλευρο μουσικό προφίλ του “Half Kiss Half Pain”. 10 κομμάτια με αναφορές και επιρροές που είναι εξίσου ποικίλες και παρανοϊκές, καθώς συνυπάρχουν στοιχεία από: τον Syd Barrett, τo “Night of The Hunter”, τον Mike Kelley και τους Sonic Youth, τα αυγά, τα μακαρόνια και τα hot dog, παραμύθια με φυτά που μιλάνε, τον ερωτισμό του Bataille και τον αισθησιασμό του Balthus, το Nouveau Roman και τον ανατολίτικο εξωτισμό.

Την Κυριακή 5 Ιουνίου θα εμφανιστούν στο Rockwave Festival, με σκοπό να εντυπωσιάσουν το πολυπληθές κοινό του!

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!