Τρίπτυχο – τρίγλωσσο φυλλάδιο του ΣΥΔ για τα δικαιώματα των LGBTI προσφύγων

26/05/2016

Για την ανάπτυξη ενός τρίπτυχου φυλλαδίου για τα δικαιώματα των τρανς προσφύγων και γενικότερα για την ενημέρωση των αιτούντων διεθνούς προστασίας ασύλου για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και κυρίως ταυτότητας και έκφραση φύλου, με τίτλο: «Trans* Asylum Guide» και υπότιτλο: «A short guide for transgender and LGBTI asylum seekers», μας ενημερώνει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) με σχετικό δελτίο τύπου.

Σύμφωνα μ΄αυτό:

Το τρίπτυχο αυτό φυλλάδιο είναι σε τρεις γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά και αραβικά, και θα διατίθεται σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις με δράση σε θέματα προστασίας προσφύγων και αφορά τα δικαιώματα των αιτούντων διεθνούς προστασίας λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και κυρίως ταυτότητας φύλου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Περιέχει: α) το απόσπασμα από το Π.Δ. 141/2013, άρθρο 10, παράγραφος δii, το οποίο στους λόγους δίωξης και επομένως τους λόγους παροχής διεθνούς προστασίας συμπεριλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, και, β) τις οδηγίες του Συνηγόρου του Πολίτη αναφορικά με την ταυτότητα φύλου.

Σκοπό έχει την καλή ενημέρωση των αιτούντων διεθνούς προστασίας ασύλου για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και κυρίως ταυτότητας και έκφρασης φύλου, και βρίσκεται στην κατεύθυνση ανάληψης πρωτοβουλιών για την καλή ενημέρωση και γνώση των ισχυουσών νομοθεσιών και καλών πρακτικών που αφορούν θέματα ταυτότητας φύλου, όπως της πρόσφατης έκδοσης του ΣΥΔ: «Είμαι τρανς – ξέρω τα δικαιώματά μου» που εκδόθηκε στις αρχές Μαΐου και έγραψε η Πρόεδρος του Σωματείου μας, Μαρίνα Γαλανού.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, βρίσκεται πάντα στο πλευρό των αιτούντων διεθνούς προστασίας για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και κυρίως ταυτότητας και έκφρασης φύλου, έχουμε ήδη συστήσει ειδική γραμματεία αλληλεγγύης σε θέματα LGBTI ασύλου υπό την εποπτεία και παράσταση της οποίας και με τη νομική υποστήριξη δικηγόρου που συνεργάζεται μαζί μας, υποστηρίζονται έμπρακτα 13 περιπτώσεις αιτούντων ασύλου, ενώ σε δελτίο τύπου μας από τις 23 Μαρτίου 2016, έχουμε εκφράσει τις έντονες ανησυχίες μας για του LGBTI πρόσφυγες την χώρα μας.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!