Μελίτα Σκαμπώ: Γιατί τ’ ακριβά “drag” αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια

19/05/2016
photo: Menelas' Art Page

Από τη στιγμή που προφέρεις το όνομά της, καταλαβαίνεις πως έχεις να κάνεις με ένα άτομο που διαθέτει χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Αν τώρα σκεφτείς ότι η καριέρα της διερευνά τα όρια της ελληνικής drag σκηνής, αντιλαμβάνεσαι τη δυναμική αλλά και το τσαγανό (ναι έτσι λαϊκά) που κρύβεται πίσω από το πρόσωπο της. Σ΄αυτή την ιδιαίτερη συνέντευξη, η Μελίτα Σκαμπώ ή αλλιώς η κοντή θεά του ελληνικού drag, αποκαλύπτεται και σε προσκαλεί να μπεις στον δικό της -όλο φάμπιουλους- κόσμο.

Πως ξεκίνησε η ιστορία της Μελίτας Σκαμπώ;

Τυχαία, σε ένα πάρτι φίλου πριν μερικά χρόνια. Ανέκαθεν είχα την ανάγκη να εκφραστώ καλλιτεχνικά. Έχω σπουδάσει υποκριτική και τραγούδι αλλά δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι μπορώ να τα συνδυάσω ως drag persona. Σε εκείνο το πάρτι λοιπόν ξύπνησε η σπίθα μέσα μου και αποφάσισα πως θα ασχοληθώ επαγγελματικά και με όρεξη. Αμέσως μετά, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Με σκληρή δουλειά, με μελέτη αλλά και με φρέσκες ιδέες, συνεργάστηκα και συνεργάζομαι με αρκετά στέκια της Αθήνας και όχι μόνο, έχοντας πάντα στο μυαλό μου να προσφέρω θέαμα υψηλής ποιότητας, γεμάτο γέλιο και μπόλικη μουσική.

Γιατί επέλεξες αυτό το όνομα;

Είναι εύκολο, γρήγορο και κωμικό με μια δόση αυτοσαρκασμού. Άσε που μου ταιριάζει και φυσιογνωμικά μιας και είμαι κοντή σαν σκαμπώ! Μου αρέσει να παίζω με τα όρια μου πάνω στην σκηνή. Νομίζω πως το drag από μόνο του προσφέρει το έδαφος για κάτι τέτοιο και το χαίρομαι πολύ. Θέλω να χαλαρώνω το κοινό, να το διασκεδάζω, να του δίνω πάσες και να το εντάσσω στα shows μου. Έτσι, το όνομα μου σας προετοιμάζει γι’ αυτό που πρόκειται να παρακολουθήσετε και συμπληρώνει κατά κάποιο τρόπο όσα συμβαίνουν πάνω στην σκηνή.

13246028_1584814568515220_671441556_n
photo: Menelas’ Art Page

Τι σημαίνει να κάνεις drag show στην Ελλάδα;

Καλή ερώτηση. Το drag είναι μια τέχνη και μάλιστα πολύ απαιτητική. Χρειάζεται αφοσίωση, μεράκι και υπομονή. Κυρίως υπομονή. Είναι κουλτούρα που έχει καλές και γερές ρίζες παγκοσμίως και φυσικά και στην Ελλάδα. Υπάρχουν σπουδαίες drag queen που παλεύουν με πολύ λίγα μέσα για να βγάλουν προς τα έξω αυτό που βλέπουμε εμείς στην σκηνή. Έχουμε μείνει πίσω σε κάποια πράγματα αλλά δεν υπάρχει λόγος να γκρινιάζουμε. Η drag σκηνή στην χώρα μας είναι δυνατή και θεωρώ πως τα drag shows έχουν την δυναμική να σταθούν άξια δίπλα σε mainstream καλλιτεχνικές παραγωγές -ακόμα και να τις ξεπεράσουν. Προς το παρόν τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά είμαι βέβαιη πως σε πολύ λίγα χρόνια, ακόμη και το μη υποψιασμένο κοινό θα ζητήσει από τις drag queen να βγουν στο προσκήνιο.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες;

Κάθε δυσκολία την βλέπω ως μια ευκαιρία για να δω πως μπορώ να βελτιωθώ ή να προσαρμοστώ. Για εμένα η προσαρμογή δεν ισούται με ήττα. Έχουν υπάρξει όμως και δύσκολες στιγμές -ιδιαίτερα όταν πρωτοξεκίνησα. Φυσικά οι άτυχες στιγμές δεν σταματούν. Όλοι αντιμετωπίζουμε αναποδιές αλλά δεν θεωρώ πως πρέπει να μας γίνονται εμπόδιο. Μπορεί να ακούγομαι στερεοτυπικά αισιόδοξη ή και βλακωδώς φιλόδοξη, όμως δεν μπορώ να λειτουργήσω διαφορετικά.

Ποια είναι η Μελίτα όταν κλείνουν τα φώτα;

Σχεδόν όλες οι ασχολίες μου έχουν να κάνουν με την δουλειά μου. Όταν δεν κάνω shows, θα βρίσκομαι στο studio για να προετοιμάσω νέα τραγούδια. Όταν δεν είμαι εκεί, θα είμαι στην σχολή χορού για να εξασκήσω τις χορογραφίες μου. Στο σπίτι, ασχολούμαι με άπειρες λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με τις παραγωγές των εμφανίσεων μου ή με την προώθησή τους. Στα μεσοδιαστήματα προτιμώ να περνώ κεφάτα απογεύματα με φίλους αλλά και πάλι στην δουλειά καταλήγουμε! Είμαι δουλευταρού είναι η αλήθεια, όμως παίρνω τόση ευχαρίστηση από αυτό που δεν νιώθω ότι κουράζομαι. Έτσι λοιπόν ακόμα κι όταν σβήνουν τα φώτα, ανυπομονώ να τα ανάψω ξανά!

13249387_1584814455181898_522691510_n
photo: Menelas’ Art Page

Ποιο είναι το μήνυμα διαφορετικότητας που θέλεις να περάσεις στον κόσμο;

Η διαφορετικότητα είναι τόσο σημαντική όσο και ο σεβασμός σε αυτή. Αυτό δεν το περνώ βάσει ατζέντας. Δεν είμαι άνθρωπος που λειτουργεί έτσι. Αυτό που κάνω, είναι να δείξω με τον δικό μου τρόπο ότι υπάρχουν πολλές ματιές για να δει κανείς τον κόσμο. Ταυτόχρονα προσπαθώ να παρασύρω μέσω του χιούμορ το κοινό να δει τον κόσμο και μέσα από τα δικά μου μάτια. Για εμένα δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε. Πιο εφικτό είναι να αντιλαμβανόμαστε πως κάθε κομμάτι του ψηφιδωτού είναι τόσο σημαντικό όσο και το διπλανό κομμάτι. Όλοι μαζί συνθέτουμε ένα παζλ που είναι απαραίτητο προκειμένου να υπάρχουμε.

Τα τρία αγαπημένα σου τραγούδια;

Μου βάζεις δύσκολα! Όλα τα τραγούδια που λέω επάνω στην σκηνή τα αγαπώ. Το κάθε ένα για τον δικό του λόγο. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια θα ήταν το feelin’ good της Nina Simone, το you make me feel like a natural woman της Aretha Franklin και το the show must go on των Queen. Υπάρχουν όμως κι άλλα, δεκάδες τραγούδια που με συγκινούν ή που με ξετρελαίνουν. Σου απάντησα αυτά τα τρία μιας και με συνοδεύουν από τις πολύ πρώτες εμφανίσεις μου κι έχω ένα ιδιαίτερο δέσιμο μαζί τους. Εννοείται πως υπάρχουν και τραγούδια που δεν έχω πει σε shows μου. Αυτά είναι ακόμα περισσότερα!

13230977_1584814388515238_801808292_o
photo: Menelas’ Art page

Ας μιλήσουμε για τα επαγγελματικά σου σχέδια. Τι ετοιμάζεις και που μπορούμε να σε απολαύσουμε;

Στις 22 Μαΐου, θα βρίσκομαι στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο σε ένα cabaret θέαμα που δεν έχει ξαναγίνει. Πρόκειται για μια φιλόδοξη παραγωγή με 40 ηθοποιούς και τραγουδιστές και ζωντανή ορχήστρα με τίτλο ”έλα στο cabaret κι εσύ”. Είναι μια παράσταση-τόλμημα για εμένα μιας και θα είναι από τις λίγες φορές που ένα καθαρό drag show θα λάβει χώρα σε μια σκηνή τέτοιας απήχησης. Είναι κάτι μοναδικό και θα χαρώ να σας δω όλες και όλους απο κοντά μόνο μην ξεχάσετε να κλείσετε θέσεις! Μετά θα μαζέψω τις βαλίτσες μου και θα κάνω εμφανίσεις σε νησιά μας όπως η Σκιάθος και η Κρήτη. Θα είναι ένα υπέροχο καλοκαίρι και ανυπομονώ να το ζήσω! Όλη η σεζόν είναι κλεισμένη μέχρι και τον Σεπτέμβριο και από τώρα ετοιμάζω καινούριες εκπλήξεις για τον χειμώνα που έρχεται.

Η σελίδα της Μελίτας Σκαμπώ στο Facebook

[separator type=”thick”]

Κρατήσεις για το “έλα στο cabaret κι εσύ” στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στο 2109315600

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!