Παρουσίαση Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Pride) Κύπρου 2016

18/05/2016
από

Με όραμά της μια κοινωνία απαλλαγμένη από διακρίσεις και προκαταλήψεις, βασισμένη στο σεβασμό προς τον κάθε πολίτη και στην αποδοχή της διαφορετικότητάς του, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στον σεξουαλικό προσανατολισμό, η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου διοργάνωσε Δημοσιογραφική Διάσκεψη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ενάντια στην Ομοφοβία και Τρανσφοβίας 2014, που γιορτάζεται στις 17 Μαΐου.

Κύριοι ομιλητές της διάσκεψης ήταν ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο,κ Κεττής, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, κ Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, ο Επικεφαλής της Αρχής κατά των Διακρίσεων στο Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ Άριστος Τσιάρτας, εκπρόσωπος του Δημάρχου Λευκωσίας και ο Πρόεδρος της Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, κ Κώστας Γαβριηλίδης.

Ο Πρόεδρος της Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, κ Κώστας Γαβριηλίδης, αναφερόμενος στη ψήφιση της Πολιτικής Συμβίωσης από την Βουλή, τον Νοέμβριο του 2015, αλλά και στην ποινικοποίηση της δημόσιας ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής που οδηγεί σε βία ή μίσος τον Μάιο του 2015, σημείωσε πως φέτος, για πρώτη φορά, μπορούμε να μιλήσουμε για την εκπλήρωση μεγάλων στόχων της κοινότητας ΛΟΑΤΙ κατά τη χρονιά που πέρασε και να συγχαρούμε τη χώρα μας που έχει κάνει ένα βήμα μπροστά στον αγώνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημείωσε, επίσης, πως ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα η προσπάθεια του αγώνα των ΛΟΑΤΙ, είναι να θεωρηθεί από όλους, πολιτεία και κοινωνία, ότι όλα είναι εντάξει και έχει τελειώσει ο πόλεμος. Η κοινότητα ΛΟΑΤΙ κέρδισε μια σημαντική μεν μάχη, αλλά έχει πολλές ακόμα να δώσει μέχρι να επέλθει η ισότητα και η εξάλειψη των διακρίσεων: ισότιμη μεταχείριση κατά την παροχή Προϊόντων και Υπηρεσιών, Εκπαίδευσης ή Υγείας, ισότητα σε ότι όσο αφορά στην οικογένεια διαμέσου της επιλογής του Πολιτικού Γάμου και για τα ομόφυλα ζευγάρια, την τεκνοθεσία από ομοφυλα ζευγάρια, τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου χωρίς οποιεσδήποτε εξευτελιστικές ιατρικές διαδικασίες, αλλά και τη σωστή εφαρμογή αποφάσεων για ΛΟΑΤΙ αιτητές ασύλου. Παράλληλα, συγχάρηκε δημόσια το ΑΚΕΛ για τη στάση του υπέρ της τεκνοθεσίας, καθώς και τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, κ Σωτήρη Σαμψών που πρώτος δημόσια τοποθετήθηκε υπέρ στη Βουλή όταν το θέμα συζητείτο στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στέλνοντας την ευχή η νέα Βουλή να έχει η βούληση και το θάρρος να λάβει σημαντικές αποφάσεις που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών της χώρας μας, χωρίς εξαιρέσεις.

Τέλος, αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα της Accept, που φέτος εκφράζεται μέσω του σλόγκαν του Pride “TransForm your Mind”, για τη νομική αναγνώριση της διόρθωσης φύλου, δηλαδή, τη νομική διαδικασία με την οποία τρανς άτομα μπορούν να αλλάξουν το όνομα και το φύλο τους σε αυτό που τα ίδια νιώθουν πως βρίσκονται, και όχι σε αυτό που το κράτος θα ήθελε να τους κατατάσσει. Τα προαπαιτούμενα που επιβάλλει η παρούσα διαδικασία αποτελούν σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τρανς ατόμων, αφού περιλαμβάνουν την αναγκαστική στείρωση, την υποχρεωτική διάγνωση της ψυχικής υγείας, το διαζύγιο ή το όριο ηλικίας.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αρχίζουν στις 17 Μαΐου, με σύνθημα TransForm your Mind” και κορυφώνονται με την Πορεία Υπερηφάνειας στις 28 Μαΐου 2016, στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας. Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.acceptcy.org/pride.

 

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




Δες και αυτό!