ΣΥΔ: Ικανοποίηση για τον σχεδιασμό νομοθέτησης για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου

22/04/2016

Την ικανοποίησή του για τον σχεδιασμό νομοθέτησης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου εξέφρασε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), προτρέποντας παράλληλα την κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της νομοθεσίας της Μάλτας.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου:

Το ΣΥΔ, από την ίδρυσή του, αγωνίζεται για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, στη κατεύθυνση της Απόφασης 2048/2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις όπως της νομοθεσίας της Μάλτας, και καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση:

  • Να υιοθετήσει γρήγορες, μη γραφειοκρατικές, διαφανείς και πλήρως προσβάσιμες διαδικασίες νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, δίχως ιατρικές ή άλλες προϋποθέσεις, βασισμένες μόνο στον αυτοπροσδιορισμό, με ένα απλό αίτημα στο οικείο Ληξιαρχείο.
  • Να διατηρείται όλο το πρότερο στάτους του προσώπου, οικογενειακό ή άλλο.
  • Να υπάρξουν ανοικτές και προσβάσιμες διαδικασίες και για τα ανήλικα πρόσωπα, λαμβανομένων υπόψη των συμφερόντων των παιδιών και της ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους.
  • Να εξετάσει την συμπερίληψη τρίτης ή κενής καταχώρησης φύλου στα έγγραφα ταυτότητας για όσα πρόσωπα το επιθυμούν.
  • Να είναι πλήρως προσβάσιμες οι υπηρεσίες υγείας για τα τρανς πρόσωπα χωρίς την ετικέτα της ψυχικής ασθένειας καθώς και να καλύπτεται ασφαλιστικά πλήρως η διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου.
  • Να τροποποιηθούν οι νομοθεσίες κατά των διακρίσεων με σαφή αναφορά της ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου στο χώρο της εργασίας, της παροχής υπηρεσιών και αγαθών, της εκπαίδευσης, της υγείας, της στέγασης, ενώ να προστεθούν τα χαρακτηριστικά φύλου στη νομοθεσία για την υποκίνηση σε βία ή μίσος.
  • Να υπάρξουν δικλίδες προστασίας λόγω ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου στο σχολικό περιβάλλον
  • Να υπάρχει πρόβλεψη για τους/τις πρόσφυγες για λόγους ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.
  • Να απαγορευτούν οι κανονικοποιητικές χειρουργικές επεμβάσεις για τα ίντερσεξ νεογνά και ανηλίκους που γίνονται δίχως τη συναίνεσή τους, ενώ οι γονείς να έχουν το δικαίωμα κενής ή τρίτης καταχώρισης φύλου μετά τη γέννηση.

 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!