Σημαντική αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας σημειώθηκε το 2015

20/04/2016

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας παρουσίασε την Τρίτη στην ΕΣΗΕΑ την ετήσια έκθεσή του για το έτος 2015, όπου αναλύονται τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα της καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους απο τις οργανώσεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο.

Συγκεκριμένα, το 2015 καταγράφηκαν 273 περιστατικά με περισσότερα από 300 θύματα. Η ρατσιστική βία στράφηκε κυρίως εναντίον προσφύγων – μεταναστών και ΛΟΑΤΚΙ

Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κωστής Παπαϊωάννου εξέφρασε την ανησυχία του για την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής προ δεκαημέρου στον Πειραιά.

«Ποσοτικά έχουμε καταγράψει μόνο την κορυφή του παγόβουνου» είπε η συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κυρία Τίνα Σταυρινάκη, εξηγώντας ότι πολλά τέτοια περιστατικά δεν καταγγέλλονται ποτέ. Για τα τάγματα εφόδου πρόσθεσε ότι μπορεί να είχαν περιορίσει τη δράση τους μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όμως «στις γειτονιές υπάρχει οργανωμένη βία» από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Οι περισσότερες επιθέσεις ήταν ομαδικές. Ανάμεσα στα περιστατικά που καταγράφηκαν για πρώτη φορά είναι βία εναντίον ΑμεΑ (που ήταν συγχρόνως και αλλοδαποί ή ΛΟΑΤΚΙ) –«σταθερά εμφανίζονται πλέον τέτοια περιστατικά» σύμφωνα με την κυρία Σταυρινάκη- εναντίον ακτιβιστών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εναντίον φίλων των ΛΟΑΤΚΙ, εναντίον μέλους της μουσουλμανικής μειονότητας της Ελλάδας και εναντίον δύο παιδιών Ρομά (από μεγαλύτερα παιδιά μη Ρομά που ζουν στην ίδια περιοχή).

Πολλές και εξαιρετικά βίαιες επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών σημειώθηκαν από τον εργοδότη τους. Επίσης καταγράφηκαν περιστατικά αλλοδαπών που εκδιώχθηκαν από μέσα μαζικής μεταφοράς ή τον χώρο εργασίας τους.

Ειδικότερα όσον αφορά τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ (τα 185 από τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί), οι επιθέσεις χαρακτηρίζονται από την έντονη περιφρόνηση για το θύμα ενώ καταγράφηκαν και «διορθωτικοί βιασμοί» (βιασμοί με στόχο να «διορθώσουν» τον σεξουαλικό προσανατολισμό του θύματος).

«Σημαντικός είναι ο βαθμός εμπλοκής των ενστόλων σε ρατσιστική βία στη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους» είπε η κυρία Σταυρινάκη. «Ο αριθμός τους παραμένει σταθερός παρά τις προσπάθειες που γίνονται» για την απάλειψη της ρατσιστικής βίας στην Αστυνομία.

Ένα ακόμη νέο φαινόμενο είναι ότι το 2015 αυξήθηκαν οι επιθέσεις από δημοσίους υπαλλήλους (σε μέσα μαζικής μεταφοράς, νοσοκομεία, σχολεία, μουσείο – στο τελευταίο για έκφραση τρυφερότητας ανάμεσα σε ζευγάρι του ίδιου φύλου) κυρίως λόγω της σεξουαλικής ταυτότητας των θυμάτων.

«Καθηγητής εξευτέλισε μαθητή μπροστά στους συμμαθητές του λόγω της ταυτότητας του φύλου του ενώ σε άλλο περιστατικό, για τον ίδιο λόγο, ο καθηγητής απέβαλε το θύμα που δέχθηκε επίθεση από συμμαθητές του επειδή δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να διαχειριστεί το περιστατικό» είπε η κυρία Σταυρινάκη.

Tέλος, ο Κ. Παπαϊωάννου προανήγγειλε την θεσμοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, που συγκροτείται σαν σώμα σήμερα, όπως και την διεύρυνση της λειτουργίας του θεσμού της Εισαγγελίας για το Ρατσιστικό Έγκλημα και στον Πειραιά, έπειτα από την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.




Δες και αυτό!