Γιατί το “11528” είναι ένας αριθμός που όλοι πρέπει να θυμόμαστε

09/03/2016

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των αριθμών είναι η ικανότητα τους να συνδυάζονται. Αυτό τουλάχιστον συνήθιζε να λέει ένας παλιός μου μαθηματικός. Για έναν τέτοιον συνδυασμό θα μιλήσουμε, λοιπόν σήμερα. Πέντε ξεχωριστά ψηφία συνδιαλέγονται πάνω από μια συσκευή τηλεφώνου και δημιουργούν έναν μοναδικό συνδυσμό, ικανό να κάνει τη ζωή σου καλύτερη. Εσύ, αρκεί να σηκώσεις τ΄ ακουστικό και να τον πληκτρολογήσεις: 11528.

Πρόκειται για τη νέα γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης που ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από λίγες εβδομάδες, με στόχο να παρέχει την απαραίτητη στήριξη σε λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς, στις οικογένειές τους και σε εκπαιδευτικούς. Μια γραμμή που πολύ απλά στέκεται “δίπλα σου”, ακόμα κι όταν τίποτα και κανείς δεν βρίσκεται εκεί, προσπαθώντας να σε βοηθήσει να διαχειριστείς θετικά την lgbt πραγματικότητα (τη δική σου ή κάποιου ατόμου στο περιβάλλον σου).

12084832_1095920587105699_1388126665_o

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η γραμμή αυτή είναι αποτέλεσμα του οράματος τεσσάρων οργανώσεων, όπως χαρακτηριστικά μας δηλώνει η υπεύθυνη έργου & επικοινωνίας, Κλεοπάτρα Οικονομίδου. “Μια σειρά από ευτυχείς συγκυρίες μας έφεραν ως εδώ. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να στηρίξουμε την LGBT κοινότητα και να εξελίξουμε την κοινωνία μας”.

Πως γίνεται όμως να επιτευχθεί αυτό μέσα από μια τηλεφωνική γραμμή; Η απάντηση βρίσκεται στην άλλη άκρη του τηλεφώνου.Κάθε φορά που κάποιος/α καλεί το 11528, μία/ένας ειδική/ος ψυχολόγος βρίσκεται εκεί, σε ετοιμότητα να ακούσει οποιοδήποτε κι αν είναι το πρόβλημα που ένα άτομο αντιμετωπίζει. “Μιλάμε για εξειδικευμένους επιστήμονες ψυχολόγους, που βρίσκονται στην άλλη άκρη του ακουστικού. Την ώρα που εσύ βιώνεις οποιαδήποτε κατάσταση ή συναίσθημα, ένας άνθρωπος που ξέρει πώς να σε βοηθήσει πώς να σε καθησυχάσει, βρίσκεται εκεί. Επίσης, οι άνθρωποι αυτοί είναι επιλεγμένοι και για το ήθος τους, σ’ ότι αφορά τα LGBT ζητήματα. Επομένως, είναι άτομα ευαισθητοποιημένα που θα σε ακούσουν και θα σε καταλάβουν. Η ενεργητική ακρόαση είναι πολύ σημαντική σ΄ αυτό το κομμάτι. Οι περισσότεροι στην ουσία αυτό θέλουμε. Έναν άνθρωπο να μας καταλάβει και να μας προσφέρει ένα κομμάτι συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης. Όχι υπό τη μορφή κατεύθυνσης, να σου πει δηλαδή τι θα κάνεις. Αλλά να σ΄ ακούσει για να σε βοηθήσει να καταλάβεις τι είναι αυτό που θες εσύ. Οι τρεις δράσεις της γραμμής είναι η ψυχολογική στήριξη, η παρέμβαση στην κρίση και η ασφαλής και έγκυρη παραπομπή σε κάποιον άλλο φορέα, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο”.

Κάθε τηλεφώνημα στη γραμμή είναι ανώνυμο, μιας και υπάρχει η ανάγκη για ασφάλεια. Ανάγκη, η οποία γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, αν σκεφτεί κανείς ότι η γραμμή απευθύνεται εξίσου σε οικογένειες και εκπαιδευτικούς. “Έχουμε επιλέξει πολύ στρατηγικά στο να απευθυνόμαστε σε εκπαιδευτικούς και σε οικογένειες, γιατί αποτελούν δύο βασικούς πυλώνες της ελληνικής κοινωνίας. Εκεί υπάρχει αρκετή άγνοια γύρω από αυτά τα ζητήματα”. Μια μάνα που προβληματίζεται για το πως θα αντιμετωπίσει το πρόσφατο coming out της κόρης της. Ένας δάσκαλος που προσπαθεί να βρει τρόπο για να βοηθήσει τον μαθητή που υφίσταται bullying. Μια κοινωνία που αναγνωρίζει την ομοφοβία/τρανφοβία της και προσπαθεί να την ξεπεράσει. “Συνήθως, εκτός κοινότητας ο κόσμος έχει άγνοια. Και όταν έχει άγνοια καταλήγει να φοβάται. Αυτή την κουβέντα θέλουμε να ανοίξουμε, ώστε να διαλύσουμε την άγνοια, άρα και τον φόβο, ώστε να διαχειριστούν τα ζητήματα όσο καλύτερα γίνεται. Γι΄αυτό είμαστε εδώ”.

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα γιατί η γραμμή επέλεξε τη φράση “Δίπλα σου”, ως κεντρικό της σύνθημα. Γιατί δεν βοηθάει μόνο τα LGBT άτομα να εκφραστούν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν. Αλλά προσπαθεί, επίσης, να βοηθήσει και την υπόλοιπη κοινωνία, ώστε να κάνει το σωστό βήμα και από απέναντι να βρεθεί δίπλα στη διαφορετικότητα. Δίπλα σου, δίπλα μας!!!

[separator type=”thick”]

Το 11528 στέκεται δίπλα:

• Σε κάθε μαθήτρια/μαθητή, που υφίσταται ενδοσχολικό εκφοβισμό (bullying), λόγω φύλου.

• Σε κάθε νέα/νέο, που δεν τους καταλαβαίνουν οι δικοί τους.

• Σε κάθε εκπαιδευτικό, που προσπαθεί να διαχειριστεί μία ομοφοβική/τρανσφοβική συμπεριφορά μέσα στην τάξη της/του.

• Σε κάθε γονέα, που νιώθει αμηχανία μετά την αποκάλυψη (coming out) του παιδιού της/του.

• Σε κάθε τρανς άτομο, που κατά την διάρκεια της μετάβασης χρειάζεται μία καθοδήγηση.

• Σε όποια/όποιον υφίσταται διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου.

• Σε ΑμεΑ/εμποδιζόμενα, ή μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα και όσους αντιμετωπίζουν θέματα ιδιωτικότητας και ανεξαρτησίας.

• Σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας, που έχουν δυσκολία στην μετακίνηση.

• Σε κωφές/ους και βαρήκοες/ους υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω βιντεοκλήσης με εξειδικευμένη/ο ψυχολόγο, με γνώσεις της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να ορίσουμε το ραντεβού σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

[separator type=”thick”]

Χρήσιμες πληροφορίες

Η γραμμή λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 13:00 το μεσημέρι με 21:00 το βράδυ. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες, εμπιστευτικές και όσες πραγματοποιούνται από σταθερό τηλέφωνο έχουν χρέωση αστικής μονάδας.* Μπορείτε να καλέσετε από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο σχηματίζοντας τον πενταψήφιο αριθμό 11528.

Η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528 ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ υλοποιείται στο πλαίσιο του «Προγράμματος Καταπολέμησης των Διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού και της Ταυτότητας Φύλου: Πρόληψη και Παρέμβαση», το οποίο αποτελεί συνέχιση και εξέλιξη του προγράμματος “Ζούμε όπως κι εσύ”, που σχεδιάστηκε το 2011 και υλοποιήθηκε την περίοδο 2011-2013 από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Αρμόδιοι φορείς υλοποίησης του έργου είναι η Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος (ΟΛΚΕ) και οι οργανώσεις «Θετική Φωνή», «Athens Pride» και «Thessaloniki Pride». Το έργο υλοποιείται με την υποστήριξη και την χρηματοδότηση της οργάνωσης «αλληλεγγύη-SolidarityNow».

*Οι χρεώσεις για κάθε άλλο πάροχο σταθερής και κινητής τηλεφωνίας διαφέρουν ανάλογα με τον τιμοκατάλογο του παρόχου.

Η γραμμή στο Facebook

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!