Άμεση εξέταση του τρανσφοβικού περιστατικού κατά εργαζόμενου ατόμου στο Χαμόγελο του Παιδιού

01/03/2016

Πλήθος κόσμου, οργανώσεων και σωματείων κινητοποιήθηκαν ενάντια στο κατά συρροή τρανσφοβικό επεισόδιο κατά εργαζομένου του «Χαμόγελου του Παιδιού», δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Συγκεκριμένα το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ) εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στον εργαζόμενο, καθώς και την οργή του για την αντιμετώπιση της οποίας έτυχε. Ενώ το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών έχει ήδη κινηθεί νομικά προκειμένου να αποδοθεί το δίκαιο στη βάση της στοχοποίησης του ατόμου αυτού με βάση την ταυτότητα/έκφραση του φύλου του με πολλαπλή προσφυγή:

α) στον Συνήγορο του Πολίτη, να διερευνήσει, να διαμεσολαβήσει και να αποδώσει ευθύνες σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του, τις συνθήκες και κριτήρια εντοπισμού, καταδίωξης, σύλληψης και έρευνας στην οικία προσώπου που εργαζόταν ως οδηγός στο «Χαμόγελο του Παιδιού» (ΧτΠ), καθώς και την αθέμιτη διάκριση στη βάση της ταυτότητας ή έκφρασης φύλου από την διοίκηση του ΧτΠ,

β) στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας για το σκέλος που αναφέρθηκε προηγουμένως ως προς την αστυνομία, ώστε να διερευνηθούν αυθαιρεσίες των αστυνομικών με ρατσιστικό κίνητρο,

γ) στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να πράξει σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του γιατί το πρόσωπο υπέστη αθέμιτη διάκριση στον χώρο εργασίας που παραβιάζει την εργασιακή νομοθεσία.

Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επιτρέψουμε την ποινικοποίηση της έκφρασης ή/και της ταυτότητας φύλου ενός ανθρώπου – πόσο μάλλον την ανάγωγή της σε «ψυχολογικούς παράγοντες», με βάση τους οποίους μας «καθησυχάζει» η διοίκηση του Χαμόγελου του Παιδιού. Τη δε απόπειρα σύνδεσης της εν λόγω συμπεριφοράς με υποψίες παιδοφιλίας, αποτελείται από έναν βαθιά ρατσιστικό πυρήνα που αποκλειστικό στόχο έχει την ποινικοποίηση και περιθωριοποίηση της διαφορετικότητας.

Έκπληξη για μας φυσικά δεν αποτέλεσε το γεγονός, πως το πρώτο μέσο που έσπευσε να αναπαράγει το «σοκαριστικό περιστατικό» μέσα από τα μοναδικά φίλτρα ρατσιστικού μένους που διαχρονικά διαθέτει, ήταν η γνωστή για τις μισαλλόδοξες, έως και νεοφασιστικές της απόψεις φυλλάδα («Πρώτο Θέμα»). Άλλωστε δεν είναι η μοναδική φυλλάδα η οποία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε μεγάλο πανικό μπροστά σε θέματα δημοκρατίας – πόσο μάλλον όταν αυτά καταφέρνουν να βρίσκουν χαραμάδες ανάμεσα στην εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία και το σάπιο σύστημα που οι φρουροί της διαπλοκής καλούνται να υπερασπιστούν.

Απαιτούμε την άμεση καταδίκη των παραπάνω πράξεων και ρητορικών, καθώς και την άμεση μέριμνα για τα θέματα που έθεσε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών. Η στήριξη του εργαζομένου ως προς το χώρο και τις συνθήκες εργασίας του, είναι για μας αδιαπραγμάτευτη. Επιμένουμε ότι η μόνη επικίνδυνη συμπεριφορά είναι αυτή του ρατσισμού (άμεσου ή έμμεσου), καθώς και του φόβου προς τη διαφορετικότητα. Μας ανησυχεί φυσικά επίσης ιδιαίτερα το γεγονός πως αυτές οι νοοτροπίες, όπως αυτή του προέδρου του ΧτΠ, κ. Γιαννόπουλου, βρίσκονται αυτή τη στιγμή τόσο κοντά σε μικρά παιδιά όπως αυτά που απολαμβάνουν τη φροντίδα των δομών της συγκεκριμένης οργάνωσης. Άλλωστε δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως στο ιστορικό της συγκεκριμένης ΜΚΟ, σχετικά πρόσφατα συναντήσαμε μια ακόμα πράξη στιγματισμού ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως αυτή των ρομά συνανθρώπων μας (στο παράδειγμα δηλαδή που έγινε γνωστό στο πανελλήνιο ως υπόθεση της «μικρής Μαρίας»).

Η στοχοποίηση ομοφυλόφιλων και τρανς φίλων και συμπολιτών μας δεν παραμένει μόνο ένα καθημερινό φαινόμενο: Διεισδύει στο δημόσιο λόγο δημιουργώντας το φοβικό εκείνο έδαφος που καρτερούν ορισμένα συντηρητικά στοιχεία για να εξαπολύσουν το μίσος τους προς τις πιο ευάλωτες ομάδες. Συνειδητά πλέον στέκονται απέναντι στο λαϊκό αίτημα για δημοκρατική αλλαγή που εκφράστηκε το προηγούμενο διάστημα και το οποίο κλήθηκε να εφαρμόσει η κυβέρνηση της αριστεράς πάνω στη βάση που θέτουν τα δημοκρατικά κινήματα, μέρος των οποίων αποτελούν αυτά της ισότητας και υπερήφανης διεκδίκησης στη χώρα μας. Στα θέματα ισότητας, η πορεία χαράχθηκε βαθιά με την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης τον περασμένο Δεκέμβρη και τη «συγνώμη» του πρωθυπουργού στο ελληνικό κοινοβούλιο για το γεγονός ότι η πορεία αυτή δεν κατάφερε να γίνει ακόμα πιο αισθητή από την πρώτη κιόλας ημέρα, μέσα στον «πόλεμο» του πρώτου διαστήματος . Μια πορεία που η κυβέρνηση οφείλει και απαιτούμε να συνεχίσει και να επισπεύσει με την ψήφιση της Νομικής Αναγνώρισης της Ταυτότητας Φύλου και τη αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει τις οικογενειακές σχέσεις προς μια ξεκάθαρη άρση των διακρίσεων κατά των «διαφορετικών» οικογενειών που έχουμε την τύχη και την χαρά να ζουν ανάμεσά μας.

Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας/Έκφρασης Φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ 

πηγή: left.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!