“Όχι στο μίσος, ναι στον διάλογο”

29/02/2016

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος των EEA Grants «Είμαστε όλοι Πολίτες», σε συνεργασία με το Δίκτυο Νέων Ελλάδας – Youthnet Hellas, ως υποστηρικτές και εταίροι της καμπάνιας No Hate Speech Movement του Συμβουλίου της Ευρώπης, διοργανώνουν από κοινού με το ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone σειρά συζητήσεων με αντικείμενο τη ρητορική του μίσους.

Το ζήτημα της ρητορικής μίσους έχει τεθεί ελάχιστα σε δημόσια συζήτηση στη χώρα μας, παρότι το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Ως ρητορική μίσους, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ορίζεται κάθε μορφή έκφρασης που διαδίδει, προτρέπει, προωθεί ή δικαιολογεί το φυλετικό μίσος, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή μη ανοχής της διαφορετικότητας, συμπεριλαμβανομένης της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού, των διακρίσεων και της εχθρότητας κατά των μειονοτικών ομάδων και των μεταναστών.

Στις μέρες μας, δεν θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε τη ρητορική μίσους αγνοώντας την έκφρασή της στο διαδίκτυο. Σε πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα της καμπάνιας ‘No Hate Speech Movement’, το 78% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι συναντάει ρητορική μίσους στο διαδίκτυο σε τακτική βάση. Οι τρεις συχνότερα απαντούμενοι στόχοι της ρητορικής μίσους ήταν: άτομα ΛΟΑΤ (70%), Μουσουλμάνοι (60%) και γυναίκες.

Αυτά τα ζητήματα, μαζί με σειρά άλλων ερωτημάτων όπως: «Πού σταματάει η ελευθερία του λόγου και πού ξεκινάει η ρητορική μίσους», «Χρειαζόμαστε μηχανισμούς ελέγχου ή πρόληψης;» «Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο;» «Πώς αντιμετωπίζουμε φαινόμενα όπως η ομοφοβία, η ξενοφοβία, ο σεξισμός, η θρησκευτική μισαλλοδοξία;», θα τεθούν σε μια σειρά πέντε συναντήσεων με τη συμμετοχή οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, νομικών, ειδικών επιστημόνων και ενεργών πολιτών.

H πρώτη συζήτηση, με θέμα «Τι είναι η ρητορική μίσους» έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη 1η Μαρτίου 2016 στις 6:30 το απόγευμα στο χώρο του ακτιβιστικού βιβλιοπωλείου Free Thinking Zone, (Σκουφά 64 και Γριβαίων, Αθήνα). Στη συζήτηση αυτή συμμετέχουν ως ομιλητές οι:

– Βερόνικα Σαμαρά, Συντονίστρια Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

– Στέλλα Ιωάννου, Εκπρόσωπος της Youthnet Hellas, Εταίρος του ΣτΕ και υποστηρικτής της καμπάνιας κατά της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα

– Τίνα Σταυρινάκη, Δ.Ν. – Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δικηγόρος

– Μιχάλης Αφολάνιο, Εκπρόσωπος Πολιτιστικού Κέντρου Αφρικανικής Τέχνης και Πολιτισμών Αnasa

Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Αργυρώ Μποζώνη.

Η καμπάνια ‘No Hate Speech Movement’ κατά της ρητορικής μίσους του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μία πρωτοβουλία καταπολέμησης της ρητορικής του μίσους, του ρατσισμού και των διακρίσεων στο διαδίκτυο, που ξεκίνησε το 2012 και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κεντρική καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης εξελίσσεται παράλληλα με διαφορετικές εθνικές καμπάνιες, που υλοποιούνται από εταίρους, υποστηρικτές και ακτιβιστές σε 40 χώρες. Η εκστρατεία στην Ελλάδα υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ο κύκλος συζητήσεων «Όχι στο μίσος, ναι στον διάλογο» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία μέσω του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!