Η Ραχήλ θυμήθηκε ότι δεν θέλει την κατάργηση του άρθρου 347, για την παρά φύσιν ασέλγεια – Racist Alert

Από τους ακροδεξιούς το περιμέναμε. Aπό παπάδες ναι, αλλά από μέλος κόμματος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και πρώην βουλεύτρια όχι: Η Ραχήλ Μακρή, αγνοώντας ότι ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο μαζί με το νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης, ξεσπαθώνει στο Facebook κατά της κατάργησης του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα, που ουσιαστικά ποινικοποιούσε την παρά φύσιν ασέλγεια και έθετε μεγαλύτερο όριο ηλικίας για τη σεξουαλική συναίνεση μεταξύ ανδρών. Μάλιστα, η κατάργηση τότε, είχε γίνει ευρέως αποδεκτή από όλες τις οργανώσεις του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος. Δείτε το χθεσινό σχόλιό της:

raxil_post

Το εν λόγω άρθρο παραβίαζε επί χρόνια ολόκληρα την αρχή της ισότητας, αφού:

  • Εισήγαγε αρνητική διάκριση για το σεξ μεταξύ αρρένων, αφού έκανε λόγο για “παρά φύσιν ασέλγεια”
  • Προέβλεπε διαφορετικό κατώτερο όριο ηλικίας συγκατάθεσης μεταξύ αρρένων (συμπληρωμένο 17ο έτος ηλικίας), σε σχέση με το σεξ μεταξύ ετερόφυλων ή γυναικών (Το όριο συναίνεσης μεταξύ ενήλικα άνδρα και ανήλικης γυναίκας, ενήλικης γυναίκας και ανήλικης γυναίκας και μεταξύ ενήλικης γυναίκας και ανήλικου άνδρα βάση του άρθρου 339 του ποινικού κώδικα καθορίζεται στα 15 έτη).
  • Ποινικοποιούσε την αντρική σεξουαλική εργασία, εν αντιθέσει με τη γυναικεία.
  • Αποτελούσε άλλοθι για διώξεις κατά προσώπων, σε περιπτώσεις προσαγωγών σε μπαρ και κλαμπ που σύχναζαν ομόφυλα άτομα.

raxil_post2

Την κατάργηση του 347 την επικρότησε και η Θετική Φωνή, λέγοντας πως αποτελούσε συχνά πρόσχημα για τη σύλληψη και την προσωποκράτηση εργαζόμενων στο σεξ.

Επίσης, η Πάολα Ρεβενιώτη, με ανάρτησή της στο Facebook είχε δεχτεί με ικανοποίηση την ψήφιση της τροπολογίας, λέγοντας ότι στο παρελθόν είχε βρεθεί κατηγορούμενη με βάση αυτό το άρθρο.

Η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή σχετικά με το θέμα της κατάργησης του 347

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Η επόμενη τροπολογία που ενδιαφέρει περισσότερο είναι η κατάργηση της διάταξης του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα. Είναι διάταξη η οποία ποινικοποιεί την παρά φύση ασέλγεια.

Θα ήθελα να διευκρινίσω, έχοντας ακούσει τους φόβους κάποιων Βουλευτών ότι η διάταξη του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα με την κατάργησή της δεν αφήνει κανένα κενό αξιοποίνου, σ’ ό,τι αφορά την άξια αξιοποίνου, την άδικη ύλη της. Δηλαδή, αυτό το οποίο περιγράφει η διάταξη αυτή, καλύπτεται ποινικά από τη διάταξη της αποπλάνησης ανηλίκων του άρθρου 339 του Ποινικού Κώδικα για άτομα μέχρι δεκαπέντε ετών. Για ανηλίκους που είναι πάνω από δεκαπέντε ετών καλύπτεται από το άρθρο 342 που αφορά την παραπλάνηση ανηλίκων σε ασέλγεια, το άρθρο 343 που αφορά την κατάχρηση σε ασέλγεια στις υπηρεσιακές σχέσεις, από τη διάταξη της αιμομιξίας και επίσης από τις διατάξεις που αφορούν την εκπόρνευση, δηλαδή διατάξεις που αφορούν την πορνογραφία, την μαστροπεία ή την σωματεμπορία.

Δηλαδή, το σύνολο του πεδίου του άρθρου αυτού, καλύπτεται από άλλες. Εκεί που συνυπάρχουν, η συρροή είναι αληθινή, πράγμα που σημαίνει ότι όντως άλλες διατάξεις έχουν εφαρμογή, όπως το υπέμνησε προηγουμένως ο κ. Αθανασίου. Αληθινή συρροή σημαίνει ότι και η άλλη εφαρμόζεται, αλλά δεν αφήνεται κενό.

Να πω τέλος ότι όλοι αυτοί οι λόγοι, δηλαδή η κάλυψη από άλλες ρυθμίσεις, είχαν οδηγήσει μέχρι σήμερα σε πλήρη αχρησία τη συγκεκριμένη διάταξη. Η νομολογία μας δεν τη χρησιμοποιούσε, ούτε η κοινωνία μας καταδίκαζε με οποιονδήποτε τρόπο τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις των ομοφύλων. Επομένως, και σε αυτό το πεδίο η νομοθετική ρύθμιση ακολουθεί την κοινωνική ροή και ακολουθεί και τη νομολογία.

Να πω δε, ότι η αποδοχή αυτής της τροπολογίας για το άρθρο 347 είναι ιστορική σε βαθμό, τον οποίο ίσως δεν συνειδητοποιούμε εύκολα. Η τιμώρηση των ομοφυλοφιλικών πράξεων έχει προϊστορία τεσσάρων χιλιετιών. Ήδη στο προκλασικό δίκαιο συναντούμε την ποινή των ομοφυλοφιλικών πράξεων και μάλιστα, με θάνατο, η οποία συνεχιζόταν μέχρι πριν λίγους αιώνες και μόλις τον τελευταίο καιρό, τον 20ο αιώνα οι κοινωνίες άρχισαν να αποποινικοποιούν αυτήν την πράξη. Επομένως, πρόκειται για μία τομή με βάθος χιλιετιών.

 

Αντίδραση βουλευτή

Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Καραγιαννίδη, με την παρακάτω ανάρτηση στο Facebook:

karagiannidis_post

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!