Συνοχή: Η “σκοτεινή πλευρά” του Ηλία Παρασκευόπουλου

15/02/2016

Από τις 25 Ιανουαρίου και μέχρι τις 13 Μαρτίου, το Θέατρο ΠΚ φιλοξενεί την παράσταση “Συνοχή“, ένα ψυχολογικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας που εξερευνά τον επιφανειακό χαρακτήρα που χρησιμοποιούμε στις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις και μας δείχνει τι συμβαίνει όταν η περσόνα αυτή έρχεται αντιμέτωπη με τον πραγματικό μας εαυτό. Μπερδευτήκατε; Ο Ηλίας Παρασκευόπουλος, εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης, πλησιάζει στο αυτί και μας ψιθυρίζει όλα τα μυστικά της “Συνοχής”.

Ηλία, θέλουμε να μας καρφώσεις τους “ηθικούς αυτουργούς” όλου αυτού…

Οι ηθικοί αυτουργοί είναι ο Αλέξανδρος Δράκος και η Χριστίνα Αππανά που αποτελούν και το σκηνοθετικό δίδυμο της παράστασης. Τα παιδιά είδαν την ταινία “Coherence” του James Ward Byrkit, ενθουσιάστηκαν με το σενάριο και την ιδέα, ήρθαν σε επαφή με την εταιρεία παραγωγής και τον σκηνοθέτη, πήραν τα δικαιώματα και όλα πήραν τον δρόμο τους. Η Χριστίνα έκανε τη θεατρικη διασκευή του έργου και μετά από αρκετούς κίονες προβών η Συνοχή πήρε ζωή στην σκηνή του ΠΚ.

Τι πραγματεύεται τελικά η “Συνοχή”; 

Το έργο παρακολουθεί την παρέα 8 φίλων ένα βράδυ και το πως εξελίσσονται οι σχέσεις ανάμεσα τους, αλλά και ανάμεσα στους ίδιους τους εαυτούς τους. Ένας κομήτης διασχίζει τη γη και διαταράσσει τη μη συνοχή του χρόνου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλαπλών προσωπικοτήτων και πραγματικοτήτων. Όλοι έρχονται αντιμέτωποι με τον ίδιο τους τον έαυτο και καλούνται να επιβιώσουν, αντιμετωπίζοντας τη σκοτεινή πλευρα του εαυτού τους.

Και γιατί “Συνοχή”;

Έτσι είναι κι ο αγγλικός τίτλος της ταινίας και οφείλεται στο ότι όλη η πλοκή του σεναρίου στηρίζεται στη συνοχή του χρόνου που δημιουργεί ο κομήτης και γεννιούνται οι πολλαπλές πραγματικότητες.

Ας πάμε σε εσένα τώρα…

Εγώ υποδύομαι τον Μάικ. Έναν ηθοποιό που έχει ξεπεράσει τον αλκοολισμό του. Είναι ένας πολύ κυκλοθυμικός χαρακτήρας, πολύ παρορμητικός και νευρικός. Εστιάζει συνεχώς στο πως θα πειράξει τους γύρω του για να καλύψει τις δικές του ανασφάλειες και μετατρέπεται, κατά τη διάρκεια του έργου, από έναν επιφανειακό και αστείο χαρακτήρα σε έναν συνειδητοποιημένο και παραιτημένο άνθρωπο.

Η “Συνοχή” είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας. Πόσο δύσκολο είναι να υπηρετείς αυτό το είδος στο θέατρο;

Είναι απο τα πιο δύσκολα είδη, αν σκεφτείς ότι στον κινηματογράφο η επιστημονική φαντασία στηρίζεται στα εφέ. Έχουμε καταφέρει παρ’ όλα αυτά, με τη βοήθεια των δυο σκηνοθέτων μας, να μεταφέρουμε όλη την ατμόσφαιρα της ταινίας χωρίς να στερείται ο θεατής την ένταση και την φαντασία που δημιουργούν τα εφέ στην ταινία.

Τελικά έχουμε όλοι οι άνθρωποι σκοτεινή πλευρά;

Φυσικά και έχουμε σκοτεινή πλευρά και αυτή είναι που μας επαναφορτίζει τη φωτεινή μας πλευρά. Και δεν πρέπει να την φοβόμαστε ή να την κρύβουμε. Αντίθετα, θεωρω ότι πρέπει να την προσεγγίζουμε για να μαθαίνουμε τι θελουμε και πως να συμπεριφερόμαστε.

image1

Ποια είναι η δική σου σκοτεινή πλευρά;

Φοβάμαι ότι δεν είναι μόνο μία (γέλια). Ακόμα με μαθαίνω και ακόμα ανακαλύπτω σκοτεινές πλευρές του εαυτού μου, όποτε δεν εχω να σου δώσω μια σαφή απάντηση τωρα.

Σε ποιους απευθύνεται η παράσταση;

Σε όλους χωρίς καμία εξαίρεση. Είναι ένα έργο που πέραν της επιστημονικής φαντασίας και του θρίλερ, σε κάνει να σκεφτείς και να αναρωτηθείς ποιος τελικά είσαι και τι θα έκανες, αν έπρεπε να επιλέξεις πια πτυχή του εαυτού σου είναι η καλύτερη για να επιβίωσει.

Λίγα λόγια για τον Ηλία Παρασκευόπουλο

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία – Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απόφοιτος της δραματικής σχολής Δήμητρας Χατούπη – «Δήλος». Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, ορθοφωνίας κίνησης και αυτοσχεδιασμού στο Θέατρο των Αλλαγών. Το 2006 συνέγραψε το θεατρικό κείμενο “virtual reality”, που ανέβηκε το 2012 και για το το οποίο βραβεύτηκε από τον όμιλο Unesco . Το 2013 ανέβηκε στο θέατρο το έργο “Μαζί Ποτέ” που είναι το δεύτερο συγγραφικό του έργο, eνώ από το 2004 αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Aπό το 2013 ασχολείται και ως ραδιοφωνικός παραγωγός. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις.

Πληροφορίες για την Παράσταση

Θέατρο ΠΚ, Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Νέος Κόσμος (Μετρό Νέου Κόσμου) από 25 Ιανουαρίου μέχρι και 13 Μαρτίου 2016/ κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15. Διάρκεια 90΄(χωρίς διάλειμμα). Κρατήσεις: Θέατρο ΠΚ , τηλ: +30 210 9011677, και online στα www.pktheater.grκαι www.viva.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!