Συνταγή για ένα τέλειο Σύμφωνο

08/02/2016

Υλικά: 1 Σύντροφο, 2 Βέρες, 3 κιλά Χαρτούρα και Απεριόριστη Υπομονή.

Βήμα Πρώτο:Βρίσκουμε το Σύντροφο, τον/την γνωρίζουμε, αποφασίζουμε εάν μας κάνει και τον/την περνάμε από έγκριση (φίλων, σκυλιών, γατιών, ότι έχετε πρόχειρο)

Βήμα Δεύτερο: Βρίσκουμε τον Συμβολαιογράφο και συνάπτουμε Το Σύμφωνο Συμβίωσης το οποίο ξεκινάει κάπως έτσι…

[separator type=”thick”]

 ΑΡΙΘΜΟΣ

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

 —————–

Στην Αθήνα, σήμερα στις ……………………. (…) …….. του έτους δύο χιλιάδες ……. (20..), ημέρα της εβδομάδας ………, στο γραφείο μου που βρίσκεται στην οδό ……….. αριθμός …., ενώπιον εμού του/της συμβολαιογράφου ……………………………………., που εδρεύω ………………….., εμφανίστηκαν οι μη εξαιρούμενοι από το νόμο:

1. Συμβαλλόμενοι Αφενός:………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………και Αφετέρου:……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

[separator type=”thick”]

Προϋπόθεση ώστε να μπορέσει να εκτελεστεί το Βήμα 2 είναι τα μέρη να έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα (δηλαδή και τα δύο μέρη να έχουν την ικανότητα να λαμβάνουν νομικά έγκυρες αποφάσεις και να δεσμεύονται από αυτές).

Φυσικά και δεν επιτρέπεται η σύναψη συμφώνου εάν υπάρχει ήδη έγκυρος γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης, ένα σύμφωνο δεν μπορεί να συναφθεί μεταξύ συγγενών εξ αίματος σε ευθεία γραμμή απεριόριστα και εκ πλαγίου μέχρι και τον τέταρτο βαθμό καθώς επίσης και μεταξύ συγγενών εξ’ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή απεριόριστα και τέλος ούτε μεταξύ αυτών που υιοθέτησε και αυτόν που υιοθετήθηκε.

ΚΟΣΤΟΣ: Το κόστος του συμφώνου εξαρτάται και από τον εκάστοτε συμβολαιογράφο. Υπολογίστε όμως κάπου στα 150 ευρώ.

Βήμα Τρίτο

Εφόσον έχουμε το σύμφωνο στα χέρια μας (έχουμε γιορτάσει, χορέψαμε καλαματιανό και λιώσαμε τα Louboutins μας) πρέπει τώρα να το καταχωρήσουμε με μια ληξιαρχική πράξη.

Το σύμφωνο μας πρέπει να κατατεθεί στο ληξιαρχείο του τόπου διαμονής των δύο συμβαλλομένων ή, σε περίπτωση που μαζί δεν κάνετε και χώρια δεν μπορείτε, στον τόπο κατοικίας του ενός από τους δύο (εφόσον διαμένετε σε διαφορετικούς Δήμους).

Τη δήλωση του συμφώνου συμβίωσης υποχρεούται να την κάνει ένας εκ των δύο ή τρίτος στον οποίο έχει δοθεί ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο (η απλά εξουσιοδότηση εδώ δεν καλύπτει).

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ:  Αυτά τα οποία θα χρειαστείτε κατά την διαρκεία της κατάθεσης είναι:

  • Σύμφωνο Συμβίωσης (πρωτότυπο)
  • Ταυτότητες και των δύο συμβαλλομένων.
  • Σχετική Αίτηση

Η ισχύς της συμβίωσης κατά ρητή πρόβλεψη αρχίζει από την κατάθεση του αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου σε ειδικό βιβλίο του Ληξιάρχου του τόπου κατοικίας των συμβαλλόμενων.

Βήμα Τέταρτο

Live Happily Ever After…

από τη Δήμητρα Κουρματζή

Λίγα λόγια για τη Δήμητρα

Ονομάζομαι Δήμητρα Κουρματζή και είμαι Δικηγόρος. Έχοντας 2 μεταπτυχιακά κορνιζαρισμένα (το πρώτο απο το LSE και το δεύτερο απο την Νομική Αθηνών), η ειδικότητα μου είναι το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Την δικηγορία την ασκώ απο το 2008 . Μαζί θα απαντήσουμε στα νομικής φύσεως ερωτήμήματα σας είτε είναι στα αγγλικά είτε στα ελληνικά (μιας και είμαι δίγλωσση). Άρα ask away χωρίς φόβο, εξάλλου δεν υπάρχουν ηλίθιες ερωτήσεις μόνο ατελείς απαντήσεις. So lets get started! Μπορείτε να με βρείτε στο [email protected]



Δες και αυτό!