Οι Ταινίες Της Εβδομάδας (31/12/2015)

31/12/2015

Le Petit Prince (The Little Prince / Ο Μικρός Πρίγκιπας)

LePetitePrince

Ανακαλύψτε ξανά μία από τις πιο αγαπημένες ιστορίες όλων των εποχών με πρωταγωνίστρια Το Μικρό Κορίτσι, που η αγχωτική μητέρα του το προορίζει για το καλύτερο κολλέγιο της πόλης. Μόνη του διέξοδος είναι ο εκκεντρικός και καλόκαρδος γείτονας, ο Αεροπόρος, που τη ξεναγεί σε έναν εκπληκτικό κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Έναν κόσμο που ο ίδιος γνώρισε πριν καιρό από τον Μικρό Πρίγκιπα. Εκεί ξεκινά το μαγικό και συναισθηματικό ταξίδι του στο σύμπαν του Μικρού Πρίγκιπα. Εκεί ανακαλύπτει ξανά την παιδικότητα του και μαθαίνει ότι δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνο με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια. Μπορεί η ταινία του Mark Osborne να έχει ως τίτλο το υπέροχο βιβλίο του Antoine de Saint-Exupéry αλλά μην αφήσετε να σας εξαπατήσει αυτό. Η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα, όπως την γνωρίζουμε από το βιβλίο, είναι ένα πολύ μικρό μέρος του φιλμ αυτού, αλλά δεν παύει να είναι εξίσου μαγική. Δεν μπορείς να κατακρίνεις όμως τον Osborne για την επιλογή μιας πιο μοντέρνας προσέγγισης του υλικού που έχει στα χέρια του, μιας κι η ιστορία μόνη της δεν μπορεί να σταθεί σε μια μεγάλου μήκους ταινία. Παρόλα ο Osborne τιμά και σέβεται το υλικό που έχει στα χέρια του, αφήνοντας τα μηνύματα του βιβλίου να παραμείνουν αναλλοίωτα. Και σε όλη αυτή την μαγική ατμόσφαιρα, προσθέστε και το εξαιρετικό animation, κυρίως στην αφήγηση του βιβλίου του Exupéry όπου ξετυλίγεται μπροστά σου με την μορφή παπιέ μασέ.
7/10

 

Brooklyn

brooklyn

Το Brooklyn είναι η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, της Eilis, τη δεκαετία του ’50, που μετακομίζει από μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας στο πολύβουο Brooklyn της Νέας Υόρκης, όπου – αντίθετα με την ζωή που άφησε πίσω – βρίσκει την ευκαιρία να πιάσει δουλειά, να χτίσει το μέλλον της και να βρει τον έρωτα, στο πρόσωπο του Ιταλοαμερικανού Tony. Όταν μια οικογενειακή τραγωδία τη φέρει πίσω στην Ιρλανδία, η Eilis βρίσκεται και πάλι στην παλιά της ζωή, αυτή τη φορά με τον Jim να τη διεκδικεί. Αναβάλλοντας διαρκώς την επιστροφή της στις Η.Π.Α., η Eilis βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φοβερό δίλημμα ανάμεσα σε δύο άνδρες και δύο χώρες. Η απόφασή της θα καθορίσει το πού είναι το πραγματικό της σπίτι και, τελικά, ποια η ζωή που θέλει να ζήσει. Άλλη μια ρομαντική ταινία εποχής, άλλη μια ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί η Saoirse Ronan. Μπορεί όμως ο έρωτας κι η αγάπη είναι η κινητήριες δυνάμεις της ταινίας, αλλά πίσω από αυτό, σαν κεντρικός πυρήνας της, υπάρχει μια ιστορία για τη ξενιτιά και τη μετανάστευση και για το πως κάποιος την αντιμετωπίζει και προσαρμόζεται σε αυτή. Μπορεί στο ρομαντικό της στοιχεί να ξεχειλίζει από κλισέ και ανούσιες επιλογές, στο δεύτερο όμως κομμάτι της, και σε αυτό που μετράει περισσότερο είναι μια αρκετά καλή ταινία. Και η Ronan για άλλη μια φορά υπέροχη στον ρόλο της. Κρίμα όμως που σαν ταινία δεν τα καταφέρνει σε όλους τους τομείς της για να μιλάμε για κάτι το εξαιρετικό.
6/10

 

Maraviglioso Boccaccio (Θαυμάσιος Βοκάκιος)

maravigliosoboccaccio

5/10

 

In The Heart Of The Sea (Στην Καρδιά Tης Θάλασσας)

intheheartofthesea

Η νέα ταινία του Ron Howard (Apollo 13, A Beautiful Mind, Rush) μας δίνει backstage pass «access-all-areas» στη δημιουργία ενός από τα κλασικότερα διηγήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του Moby Dick. Ένας νεαρός συγγραφέας επισκέπτεται το μόνο επιζώντα ενός ναυαγίου, που οι φήμες θέλουν να οφείλεται στην επίθεση μιας γιγαντιαίας φάλαινας. Κανείς δεν πίστεψε το σενάριο αυτό την εποχή που έγινε το ναυάγιο αλλά ο Melville θέλει να βγάλει στο φως την ιστορία καθώς όντας και ο ίδιος φαλαινοθήρας για κάποιο διάστημα, νιώθει πως είναι υποχρέωση του να ακουστεί η αλήθεια μέσα από το βιβλίο του. Με την βοήθεια της συζύγου του πρώην ναυτικού, ξεδιπλώνεται μπροστά μας ολόκληρη η ιστορία του φαλαινοθηρικού Essex, του πληρώματος του αλλά και της φάλαινας που προκάλεσε -allegedly- το μακελειό όπως την διηγείται στον Melville ο Thomas Nickerson. Ενδιαφέρουσα ταινία, που χάνει όλη την ατμόσφαιρα που προσπαθεί να δημιουργήσει, από την μεγάλη της διάρκεια. Κουραστική και χωρίς κάποιο ξεκάθαρο σημείο που χάνει τον ρυθμό της, προκαλεί ενδιαφέρον κυρίως με τα εξαιρετικά οπτικά εφέ στην αναπαράσταση της εποχής, στις σκηνές με τη φάλαινα αλλά και στην αλλαγή της όψης των επιζώντων μετά το ναυάγιο. Η μεγαλύτερη πρόκληση θεωρώ για τους πρωταγωνιστές ήταν να παίζουν απέναντι στο τίποτε, καθώς η φάλαινα στις περισσότερες σκηνές έχει προστεθεί ψηφιακά, μιας και οι ρόλοι δεν είναι και ιδιαίτερα απαιτητικοί σε ερμηνευτικό επίπεδο. Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές είναι εγωιστές ως εκεί που δεν πάει, που προσπαθούν να επιβάλουν την παρουσία τους (η οποία αμφισβητείται από την πλειοψηφία του πληρώματος τους) με αποκορύφωμα να οδηγηθούν στην καταστροφή. Ειδική μνεία στον Cillian Murphy (που γενικά δεν συμπαθώ) αλλά στην ταινία μας πείθει για πρώην αλκοολικός που προσπαθεί να καταπολεμήσει την εξάρτηση του. Ίσως και να έχει τον πιο απαιτητικό ρόλο καθώς είναι και η φωνή της λογικής του Owen Chase.
5/10

 

Belle Et Sébastien, L’ Aventure Continue (Μπελ & Σεμπαστιάν 2: Η Περιπέτεια Συνεχίζεται)

bellesebastian2

Sequel μιας ταινίας που δεν έχω δει (αλλά δεν νομίζω να έχει και μεγάλη σημασία αυτό) που είναι ότι πρέπει για ένα απόγευμα Κυριακής αν δεν έχει κάτι άλλο η συνδρομητική τηλεόραση. Σε ένα μικρό γραφικό χωριό της Γαλλίας, ο Sebastian και ο παππούς του περιμένουν την Angelina να επιστρέψει τώρα που τελείωσε ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος. Το αεροπλάνο της όμως θα πέσει σε ένα πυκνό δάσος και ενώ όλοι έχουν χάσει τις ελπίδες τους για επιζώντες, ο Cesar με τον εγγονό του και τον σκύλο τους ξεκινούν για να βρουν την σωρό (;) της άτυχης κοπέλας. Με φόντο την καταπράσινη φύση, σχεδόν νιώθεις στην μύτη σου τον καθαρό αέρα της βουνοπλαγιάς που ζει ο μικρός ανυπάκουος Sebastian. Με απλοϊκή δράση, χωρίς προβληματισμούς και διλήμματα, οι ήρωες πάντα καταφέρνουν τον στόχο τους και σχεδόν πάντα βγαίνουν αλώβητοι απ’ όλες τις δοκιμασίες που καλούνται να περάσουν στα 97 λεπτά της ταινίας. Δεν είναι κουραστική, δεν χάνει τον ρυθμό της πουθενά, δεν προσφέρει όμως και κάτι στον θεατή παρά μόνο λίγη συγκίνηση σε μια συγκεκριμένη σκηνή στα μισά της ταινίας.
4/10

 

The Assassin (Η Σιωπηλή Δολοφόνος)

theassassin

3/10

 

Συντάκτες: Δημήτρης Βαρελάς, Χρήστος Μπακατσέλος, Χρήστος Σφιάτκος




Δες και αυτό!