Οι Ταινίες Της Εβδομάδας (24/12/2015)

24/12/2015

Star Wars Episode VII: The Force Unleashed (Star Wars Επεισόδιο VII: Η Δύναμη Ξυπνάει)

starwarsforce

Τα Star Wars για πολλούς είναι κάτι παραπάνω από απλές ταινίες. Είναι θεσμός. Και με τη νέα αυτή ταινία ο J.J. Abrams όχι μόνο καταφέρνει να επαναφέρει την αίγλη και την μαγεία με την οποία ο George Lucas είχε σαγηνέψει εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο, αλλά και να της δώσει μια πολυπόθητη ένεση αναζωογόνησης την οποία χρειαζόταν απεγνωσμένα μετά τα, για αρκετούς πληγωμένους φανς, απαράδεκτα prequels. Ως αμετανόητος fanboy ο Abrams φαίνεται να τιμά όλο τον μύθο που έχει χτιστεί πάνω σε αυτό το διαστημικό έπος, δίνοντας την απαραίτητη δόση νοσταλγίας, χωρίς υπερβολές, κάνοντας ακόμα και ένα μεγάλο άντρα να συγκινηθεί και να βουρκώσει σε αρκετές σκηνές. Αλλά το νέο αυτό κεφάλαιο του Star Wars δεν είναι μόνο ένα ερωτικό γράμμα στις παλιές ταινίες. Ταυτόχρονα ο Abrams -με μαεστρία και με απόλυτη εμπιστοσύνη στις σκηνοθετικές του ικανότητες- δημιουργεί μια ταινία που μπορεί άνετα να εισάγει και νέο κοινό στο franchise, εκείνο που δεν είχε την τύχη να ζήσει την μαγεία της διαστημικής όπερας του Lucas στους κινηματογράφους. Τίποτα από όσα διαδραματίζονται στις 2μιση αυτές ώρες περίπου δεν φαίνεται εξαναγκασμένο, καθώς παλιοί αλλά και υπέροχοι νέοι χαρακτήρες κάνουν την εμφάνισή τους. Ο Abrams πέτυχε αυτό που ο Lucas προσπάθησε αλλά δεν ήταν ικανός να φέρει σε πέρας 16 χρόνια πριν. Από την στιγμή που θα πέσουν οι τίτλοι αρχής μέχρι και τους τίτλους τέλους θα μεταφερθείς σε αυτόν τον Γαλαξία πολύ πολύ μακριά και θα είναι όλα όπως τα θυμάσαι. Κι έτσι, αβίαστα πια, θα αφεθείς στην μαγεία του. Θα χειροκροτάς, θα γελάς αλλά και, ναι, θα κλάψεις από συγκίνηση. Γιατί η Δύναμη ξύπνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κάντε στον εαυτό σας το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο και πηγαίνετε να δείτε αυτή την ταινία.
9/10

 

Mia Madre (Η Μητέρα Μου)

miamadre

Η νέα ταινία του Nanni Moretti είναι ένα δράμα με κωμικές νότες, ίσα για να σπάει η μαυρίλα. Δεν κλάψαμε αλλά ούτε και γελάσαμε με την καρδιά μας. Είπαμε ένα δύο «WTF???» (κυρίως λόγω του John Torturo) αλλά ως εκεί.
Η Margherita, είναι μια σκηνοθέτιδα που προσπαθεί να τελειώσει την ταινία της με έναν πρωταγωνιστή που λειτουργεί σαν να είναι μονίμως ντίρλα, να μεγαλώσει την κόρη της χωρίς να σφαχτεί με τον πρώην της, να γιατροπορεύσει την μητέρα της που είναι (μάλλον) στα τελευταία της στο νοσοκομείο αλλά και να επιβιώσει από το διαρκή υφέρποντα ανταγωνισμό που έχει με τον αδερφό της.
Κάποιες σκέψεις της πρωταγωνίστριας που παίρνουν σάρκα και οστά μπροστά μας χωρίς να έχουν κάποιο ξεκάθαρο μήνυμα να μας δώσουν, κάποια flashbacks που μόνο για να βοηθήσουν την κατάσταση δεν βρίσκονται εκεί και ένας ανυπόφορος John Torturo που σαν σφήνα έχει μπει μέσα στην ταινία. Καλός μεν, χωρίς ξεκάθαρο ρόλο μέσα στους συμβολισμούς του έργου δε. Ελαφρώς αργός ο ρυθμός με αποτέλεσμα να μην κυλίσει το δάκρυ από τη συγκίνηση αλλά από την νύστα, θα έλεγα. Δεν ενθουσιάστηκα.
5/10

 

Point Break (Σπάσε Τα Όρια Σου)

pointbreak

Νεαρός με παρελθόν σε extreme sports βάζει στόχο να καταφέρει να μπει στο FBI. Η ευκαιρία παρουσιάζεται όταν μια τρελή του θεωρία –πως πίσω από μια σειρά φαινομενικά ασύνδετων ληστειών και οικολογικών τρομοκρατικών χτυπημάτων σε διάφορα άσχετα μέρη της Γης σχετίζονται και πως πίσω από όλα αυτά κρύβεται μια παρέα extreme αθλητών- ίσως ευσταθεί… Θα καταφέρει να εισχωρήσει στην ομάδα τους και τι αποφάσεις θα πάρει όταν κληθεί να επιλέξει μεταξύ καθήκοντος και ιδεολογίας;…
Ο Ericson Core αναλαμβάνει να φέρει στο σήμερα μια περιπέτεια που βασίζεται στην ομώνυμη ταινία του 1991 που είχε σκηνοθετήσει η Kathryn Bigelow με πρωταγωνιστές τους Patrick Swayze και Keanu Reeves. Τότε η ταινία είχε μόνο surfing, ενώ τώρα περιλαμβάνει εκτός από αυτό και motocross, sky diving, αναρρίχηση και πολλά άλλα, τα οποία και είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ταινία, σε συνδυασμό με ορισμένα απίστευτα τοπία και τη ρεαλιστική προσέγγιση στα γυρίσματα. Στους ρόλους του πρωταγωνιστικού διδύμου ο Luke Bracey, κλασική αμερικανόφατσα action πρωταγωνιστή, και ο hot Édgar Ramírez που δίνει ορμή και τσαγανό στον ακτιβιστή αντιήρωά του. Το Point Break δίνει αυτό ακριβώς που περιμένεις να δεις, ορισμένες καλές σκηνές δράσης, μια υποτυπώδης ιστορία και ορισμένους κακογραμμένους διαλόγους. Pop corn movie για όσους ξέρουν τι να περιμένουν να δουν.
3/10

 

Συντάκτες: Δημήτρης Βαρελάς, Χρήστος Μπακατσέλος, Χρήστος Σφιάτκος




Δες και αυτό!